Vandretur til smukke Svartifoss i Skaftafell Nationalpark
Log ind Log ind
Vandretur til smukke Svartifoss i Skaftafell Nationalpark

Vandretur til smukke Svartifoss i Skaftafell Nationalpark

Island har imponerende mange og storslåede vandfald. Svartifoss i Skaftafell Nationalpark er en af dem, men modsat andre kræver den en lille vandretur.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Fantastisk natur til vandreture

På Hovedvej 1 i den sydlige del af Island kører du for foden af nogle af Islands højeste fjelde. De takkede fjelde danner rammerne om de dybe fjorde i det sydøstlige Island. For foden kan bønderne dyrke jorden. Der er en enorm kontrast mellem disse imponerende fjelde og de flade sandsletter, der visser steder breder sig over mange kilometer, før de møder havet. Der er flere steder, hvor du kan holde og vandre både kortere og længere ture.

Kontrasterne i landskabet er enorme. Flere steder ses Vatnajôlkulls enorme gletchertunger.

Kontrasterne i landskabet er enorme. Flere steder ses Vatnajôlkulls enorme gletchertunger.

Skaftafell Nationalpark

Skaftafell Nationalpark dækker et område på 1600 m2. Det er ideelt til vandreture. Hvis du vil vandre i området flere dage, kan det anbefales at slå lejr på campingpladsen inde i parken. 
Pladsen består af et stort grønt areal, hvor der primært ligger telte.

En lille vandretur til Svartifoss

Når du er her, er det oplagt at vandre op til et af Islands smukkeste vandfald - Svartifoss. Du kan stille bilen på en lille parkeringsplads og derfra tager det ca. en halv time at gå ind til vandfaldet. Stien er let kuperet, men ingen sag at gå på. Her kan alle være med i et par gode vandresko. 

Svartifoss er noget helt særligt.

Svartifoss er noget helt særligt.

Svartifoss - et imponerende syn

Svartifoss er ikke så imponerende som mange andre vandfald, når det kommer til mængden af vand eller faldhøjden. Det er til gengæld omgivelserne, der er bemærkelsesværdige. Det såkaldte søjlebasalt danner rammerne om Svartifoss. På lang afstand ser basaltsøjlerne små ud, men mange af dem er op mod 60 cm i diameter. Søjlebasalt ses mange steder i Island og består af kantede søjler - mange sekskantede. Du kan komme helt op til selve vandfaldet, men vær opmærksom på de klatte sten. Svartifoss er en storslået oplevelse, der er let at komme til.

Basaltsøjlerne er enorme, når du kommer tæt på.

Basaltsøjlerne er enorme, når du kommer tæt på.

Vandretur til Vatnajökull

Er du frisk på mere vandring, er der mange steder, hvor du kan stille bilen og vandre ind til gletsjeren Vatnajökull. Vær opmærksom, når du kommer tæt på, for naturen er konstant i bevægelse med dybe forskydninger i morænelandskabet. Du hører høje brag fra gletsjeren, der kælver. Flere steder er det muligt at gå op på gletsjeren, men det frarådes med mindre du er med guide.

Alle i vores gruppe går med uden problemer. Mie er mindst med tre år og Britta og Ole er sidst i 60' erne.

Alle i vores gruppe går med uden problemer. Mie er mindst med tre år og Britta og Ole er sidst i 60' erne.

Fakta om Island

Hovedstaden i Island er Reykjavik 

Befolkningstal: Ca. 335.000.

Areal: Ca. 103.000 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 2.100 km til Reykjavik 

Mest besøgte attraktioner:  Reykjavik, Vatnajökull, Jökulsárlón, Húsavík, Den Gyldne Cirkel med Gullfoss, Geysir og Thingvellir. Hertil kommer naturen med utallige vulkaner og flere smukke vandfald. Gletsjeren Vatnajökull er Europas største.

Hovedvej 1 går hele vejen rundt om Island. En strækning på 1339 km. Strækningen kan med fordel omregnes til timer, fordi vejrforhold som vind kan gøre, at du ikke kan køre så hurtigt. Oven i det skal så også beregnes de mange stop, som skal regnes med og så tager det minimum en uge at komme hele vejen rundt. Med mere tid bliver turen endnu bedre.

Afstande Island rundt med uret (mod uret)
Reykjavik – Akureyri: 390 km
Reykjavik – Seyðisfjörður: 665 km (660 km)
Reykjavik – Höfn: (460 km)
Reykjavik – Vík i Mýrdal: (290 km)

Andre afstande:
Akureyri – Seyðisfjörður: 275 km
Akureyri – Godafoss: 35 km
Akureyri - Húsavík: 75 km

Mere information:

Turistinformation: Island

Busrejser Island rundt