Din guide til oplevelser hele Island rundt
Log ind Log ind
Din guide til oplevelser hele Island rundt

Din guide til oplevelser hele Island rundt

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

Få de bedste rejsetips til Island rundt. Vi har selv kørt hele turen med udgangspunkt i Reykjavik og så med uret hele vejen rundt. Vi begynder og slutter i hovedstaden.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Island kort og godt

På en rejse til Island, der har godt 300.000 indbygger og ligger næsten midt mellem Grønlands østkyst og Norge vestkyst, venter en uforglemmelig rejse. Stort set alt handler om imponerende natur som vulkaner, lava, gletsjer, varme kilde og vandfald og det er også netop disse imponerende naturoplevelser, som vi vil anbefale du skal se.

Du kan vælge at køre den ca. 1400 km lange hovedvej 1, der blev komplet i 1974 hele vejen rundt og så tage et par afstikkere, hvis der er tid. Island på en uge er muligt. To uger er perfekt.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Første afstikker halvøen Snæfellsnes

Allerede kort efter du kører ud af Reykjavik begynder oplevelserne at melde sig. 135 km nord for Reykjavik (du drejer fra hovedvejen i Borganes 75 km nord for Reykjavik) ligger Snæfellsnes, er en halvø i den vestlige del af Island og rummer stort set alt hvad Island kan byde på af høje grønne fjelde, mangefarvede lavaformationer, iskolde gletschere, brusende vandfald, et rigt og varieret fugleliv, vidunderlige islandsheste, spændende historier og kultur - samt naturligvis dejlige, imødekommende mennesker.

Vandfaldet ved lakseelven Langá.

Vandfaldet ved lakseelven Langá.

Bare et lille "strække ben" stop ved Grabrokargigar

Grábrókargígar består af tre vulkankratere kaldet Stóra (store) Grábrók, Litla (lille) Grábrók og Grábrókarfell. De ligger i et område kendt som Norðurárdular i den vestlige region af Island og har været fredet siden 1962. Litla Grábrók er sværest at se, fordi der har været minedrift i området frem til 1962. Stóra Grábrók rejser sig over 100 meter og der er trapper helt op på toppen. Kraterområdet ca. 3.600 år gammelt og det er en imponerende gåtur rundt i området.

Grábrókargígar består af tre vulkankratere kaldet Stóra (store) Grábrók, Litla (lille) Grábrók og Grábrókarfell.

Grábrókargígar består af tre vulkankratere kaldet Stóra (store) Grábrók, Litla (lille) Grábrók og Grábrókarfell.

Akureyri - lille storby

Det giver ikke rigtigt mening at tale om store byer på disse kanter, men ikke desto mindre er Akureyri (ca. 390 km fra Reykjavik), der kun ligger et stenkast syd for polarcirklen, en større by med små 20.000 indbyggere. Den blev oprindeligt etableret som en dansk handelsstation langt mod nord. I dag er byen, der også byder på en par gode seværdigheder så som Akureyri Kirke og et botanisk haveanlæg, et perfekt udgangspunkt for Husavik længere mod nord og Islands 4. største sø Myvatn.

Akureyri ligger ca. 390 km fra Reykjavik og kun et stenkast syd for polarcirklen.

Akureyri ligger ca. 390 km fra Reykjavik og kun et stenkast syd for polarcirklen.

Afstikker til hvalerne i Husavik

Husavik er en oplevelser, der kræver en afstikker, men du må ikke vælge den fra. Den charmerende fiskerby Husavik (75 km fra Aukeyri), som er lille og utrolig hyggelig. Der er ikke så meget at se ud over et hvalmuseum, en smuk trækirke fra 1907 og den hyggelige havnefront, hvor de fleste provianterer inden afgang. Alle har med god grund travlt med at finde den rigtige hvalsafari, som du gør klogt i at booke på forhånd. Der er flere forskellige udbydere. Vi tog med en gammel fiskerkutter, hvor der tilbydes termodragter – en god ide, selvom det er sommer. Der er ingen hvalgaranti, men du kan se finhvaler, vågehvaler og blåhvaler - verdens største dyr.

Første imponerende vandfald – Godafoss

Dette prægtige vandfald (35 km fra Aukeyri - 422 km fra Reykjavik) Godafoss, der betyder gudernes vandfald og ligger i elven Skálfandafljóts, der også har flere andre vandfald, men som ikke er så tilgængelig. Det 12 meter høje og ca. 30 meter brede fald er bare et af Islands storslåede vandfald. Godafoss er meget let at opleve, fordi der kun er en lille let gåtur fra parkeringspladsen og hen til selve faldet. Har du tid, kan du gå op på begge sider af det guddommelige vandfald.

For mange er Godafoss Islands flotteste vandfald.

For mange er Godafoss Islands flotteste vandfald.

Myvatn er noget helt særligt

Du kan bruge lang tid ved søen Myvatn (75 km fra Aukeyri), men du kan også vælge et par stoppesteder og går en tur. Søren, der blot er er 2-4 m dyb, er et særdeles særpræget landskab med et rigt fugleliv. Du kan stoppe ved Skúkustadir, der er et bemærkelsesværdigt landskab med såkaldte pseudokratere. De ligner vulkankratere, men er opstået ved at vandlommer eksponerer, efter at den varme lava er løbet over vådområdet.

Dimmuborgir ved Myvatn

I søens nordlige område kan du også stoppe ved Dimmuborgir, som betyder de sorte slotte. Her står størknet lava som naturen egne kunstværker - nogle helt op til ti meter høje - og kun fantasien sætter grænser for, hvad du kan få det til at ligne. Der er et godt skiltet stisystem gennem 423 hektar store område, men du skal alligevel orientere dig godt, for det hele ligner hinanden, så faren for at fare vild er pænt stor.

Interessant lavahistorie

Kirken ved Reykjahlíð, der ligger ved den nordlige bred af søen, blev bygget i 1958-62. En kirkebygning klarede sig mirakuløst ved et vulkanudbrud i 1729, da lavastrømme strømmede på begge sider af kirken uden at fortære den. Den dag i dag tror man fortsat på, at det var Gud, der holdt hånden over kirken. Stuehusene ved Reykjahlíð blev dog begravet i lava.

Kirken ved Reykjahlíð klarede sig mirakuløst ved et vulkanudbrud i 1729, hvor lavaen delte sig i to og gled udenom kirken.

Kirken ved Reykjahlíð klarede sig mirakuløst ved et vulkanudbrud i 1729, hvor lavaen delte sig i to og gled udenom kirken.

Tæt på jordens indre ved Hverir

Kort efter Myvatn kommer du til området Hvevir og den første reaktion er for de fleste, at gæsterne rynker på næsen. Ja det begyndte faktisk allerede i bussen, men lugten af svovl - minder om rådden æg - kommer fra de mange kilder og mudderhuller er koncentreret. Du er slet ikke i tvivl om de kræfter, der er i spil på disse kanter. Denne naturlige varmekilde, er islændinge eksperter i at få det optimale ud af - både til privat brug som opvarmning af huse og i industrien. I dag kan vi bare nyde den pallette af farver fra mineraler, der selv i gråvejr giver naturen det særpræg, som gør et kæmpe indtryk. Stedet er igen let at opleve. En kort gåtur fra fra parkeringspladsen, så er du i området. Hold godt øje med skiltene.

Dettifoss – Europas største vandfald

Det er Islands 8000 km2 store gletsjer Vatnajökull, der året rundt fodrer det mest vandrige vandfald i Europa med op til 200 kubik / sek. Dettifoss (150 km fra Aukeyri – 540 km fra Reykjavik) er 100 m bred og vandet falder hele 45 meter med så stor kraft, at jorden næsten ryster. Der er gangstier og udsigtspunkter, men ingen afspærring, så kig dig godt for. Fra parkeringspladsen er der ca. en km til selve vandfaldet og har du tid kan det også opleves fra modsatte side, men det kræver en længere køretur.

Egilsstaðir og Hengifoss – Islands tredjehøjeste vandfald

Godt halvvejs Island rundt (660 km fra Reykjavik) kommer du til byen Egilsstaðir. Et godt sted at have base for oplevelser i denne del af landet. Sydvest for byen ligger Hengifoss, der er Islands tredjehøjeste vandfald og vanvittig flot, fordi det røde ler blandet med sorte basaltklipper er et sandt farvespil. mønstre på klippefladen. Det danner en smuk baggrund for det smalle bånd af vand, der fosser ned. Du kan se vandfaldet fra vejen, og det tager en lille time at gå helt ind til det, men det er turen værd. Som ved få andre vandfald kan du klatre ind bag vandfaldet. Vær forsigtig. Vandet fra vandfaldet løber ud i Lagarfljot-søen, der er kendt for wyrm-monster Lagarfljotsormur.

Sydvest for Egilsstaðir ligger vandfaldet Hengifoss, der er Islands tredjehøjeste vandfald.

Sydvest for Egilsstaðir ligger vandfaldet Hengifoss, der er Islands tredjehøjeste vandfald.

Sejltur på Jökulsárlón ved gletsjeren Vatnajökull

Her på den sydlige side af Island kommer du til et af højdepunkterne på hele rejse. Europas andenstørste gletsjer er den 8.000 km2 store Vatnajökull. Du ser den langt fra i klart vejr og kommer du fra øst ser du sågar Islands højeste bjerg Hvannadalshnjúkur på 2119 moh. i det fjerne. Ved gletsjersøen Jökulsárlón kan du komme på sejltur helt ind til gletsjervæggen og tæt på det imponerende dyreliv på søen. Husk at bestille sejltur på forhånd. Kommer du fra nord, er du 950 km fra Reykjavik, men kun 380 km derfra på sydkysten.

Gletsjersøen Jökulsárlón er måske den største oplevelse i Island.

Gletsjersøen Jökulsárlón er måske den største oplevelse i Island.

Verdens flotteste sorte sandstrand i Vík

Den sorte sandstrand ved Vík i Mýrdal hedder Reynisfjara og er en sand kakofoni af de naturkræfter Island er så kendt for. I 1000vis af år har havet hamret mod de lodrette klipper af basalt og det er netop basalt, der gør, at stranden er helt sort. Den er på trods af, at det er forbudt at bade der, fordi det er for farligt, kåret til en af verdens flotteste sorte sandstrande. På de lodrette klippevægge er der et rigt fugleliv af bl.a. måger, søpapegøjer og havterner. Der er så meget livskræft at selv sæler kigger nysgerrigt op af havet.

Den sorte sandstrand ved Vík i Mýrdal hedder Reynisfjara og er kåret som verdens flotteste. Det er dog farligt at bade her.

Den sorte sandstrand ved Vík i Mýrdal hedder Reynisfjara og er kåret som verdens flotteste. Det er dog farligt at bade her.

Det imponerende vandfald Sejlalandsfossen

Naturens kræfter mærker vi også ved det 60 meter høje Sejlalandsfoss, der ligger lige ved hovedvej 1 (130 km fra Reykjavik). Endnu et bevis på hvor tilgængelige oplevelserne er i Island. Vandfaldet kan ses fra vejen, men det er også meget let at komme helt tæt på. Måske derfor er der også altid mange turister på besøg. Der går en fin lille sti hen til vandfaldet, hvor alle kan gå, men du skal være sikker på benene for at komme ind under vandfaldet, som er helt specielt og kræver godt regntøj, men det har alle med - det er jo bare vand. I dalen er der flere små fine vandfald og det rene frodige landskab er også prydet af små bække, lilla lupiner og gule smørblomster.

Sejlalandsfoss er et af få vandfald, som du kan komme helt ind bagved.

Sejlalandsfoss er et af få vandfald, som du kan komme helt ind bagved.

Den berømte rejserute The Golden Cirkel

Syd for hovedstaden Reykjavik ligger den berømte rejseruten The Golden Cirkel - den gyldne cirkel opkaldt efter vandfaldet Gullfoss. Det er denne del af Island langt de fleste kun oplever. Det er en 300 km lang cirkelformet rute med nogle af Islands største attraktioner og ruten er populær til alle dem, der kun har et par dage i landet.

Gejseren Geysir og lagunerne

Det geotermiske område Geysir, hvor gejseren af samme navn, har lagt navn til alle gejsere i verden, er en hel særlig naturoplevelse. Geysir eksploderer ca. 10 meter op i luften. Hvis du ikke får dit billede første gang, så vent blot fem minutter, så springer det igen. Vandet er ml. 80 og 100 grader og der flere kogende mudderhuller, som du også kan gå rundt til. De er også et besøgscenter.
Intet besøg i Island uden en tur i de naturlige laguner. ”The Blue Lagoon” - den blå lagune er mest kendt, men du kan også vælge "The Secret Lagoon" - den hemmelige lagune med termisk opvarmet vand. Det er ren forkælelse og du kan med det samme mærke, hvor afslappet du bliver i det 37-40 grader varme vand. Ren balsam for sjælen.

Bemærk at "Den Blå Lagune" pt. er lukket pga. vulkanudbrud. Hold øje med lokale opdateringer.

Det prægtige vandfald Gullfoss

120 km stik vest for Reykjavik ligger det prægtige vandfald Gullfoss, der betyder det gyldne vandfald og får sit vand fra Hvítá elven, der kommer fra gletsjeren Langjökull. Vandet i det 32 m høje vandfald, som er delt i to fald, fortsætter med uhørt kraft ned i en 70 m dyb og 2,5 km lang kløft. Det er igen meget let at opleve dette sted, og selvom du måske synes du har set vandfald nok, så er rejsen ikke fuldendt, før du også har set Gullfoss.

Verdens første demokrati

Þingvellir, som på dansk kaldes Tingvalla, ligger godt 40 km øst for Reykjavik og er ud over at være et smukt naturområde med lava-landskaber og store søer også historisk set er meget interessant, fordi det var her Altinget siden år 930 på demokratisk vis mødtes siden for at aftale lov og vedtægter for øen. Det var også på Þingvellir, at den islandske republik blev udråbt 17. juni 1944.

Þingvellir, som på dansk kaldes Tingvalla, ligger godt 40 km øst for Reykjavik.

Þingvellir, som på dansk kaldes Tingvalla, ligger godt 40 km øst for Reykjavik.

Islands hyggelige hovedstad Reykjavik

Islands hovedstad, der blev grundlagt i 1789, er noget helt særligt. På den ene side moderne med et forretningscentrum, livlig kunst og musikmiljø til historiske seværdigheder. Et godt eksempel på at nyt og gammelt smelter sammen i Reykjavik, er den imponerende glasbygning Harpa, der koncert- og konferencehus, der er, der ligger ved den gamle havn i Reykjavík.
Uanset hvor du er i hovedstaden, så er du altid tæt på den vilde utæmmelige natur, som er en grundenergi i alt, hvad du oplever i Island.
Hallgrímskirkja er hele byen stolthed og det 74,5 meter høje ekspressionistiske bygningsværk kan ses fra alle steder i byen.
Der er også en flot 360 graders udsigt fra Perlan, der er et museum, der netop viser alle de naturkræfter, som er hele Islands DNA.
Brug gerne et par dage i hovedstaden. det er også en perfekt måde at akklimatisere på og vende lidt tilbage til civilisationen, når de helt igennem uforglemmelige naturoplevelser skal fordøjes.

Hallgrímskirkja er hele Reykjaviks stolthed.

Hallgrímskirkja er hele Reykjaviks stolthed.

Fakta om Island

Hovedstaden i Island er Reykjavik 

Befolkningstal: Ca. 335.000.

Areal: Ca. 103.000 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 2.100 km til Reykjavik 

Mest besøgte attraktioner:  Reykjavik, Vatnajökull, Jökulsárlón, Húsavík, Den Gyldne Cirkel med Gullfoss, Geysir og Thingvellir. Hertil kommer naturen med utallige vulkaner og flere smukke vandfald. Gletsjeren Vatnajökull er Europas største.

Hovedvej 1 går hele vejen rundt om Island. En strækning på 1339 km. Strækningen kan med fordel omregnes til timer, fordi vejrforhold som vind kan gøre, at du ikke kan køre så hurtigt. Oven i det skal så også beregnes de mange stop, som skal regnes med og så tager det minimum en uge at komme hele vejen rundt. Med mere tid bliver turen endnu bedre.

Afstande Island rundt med uret (mod uret)
Reykjavik – Akureyri: 390 km
Reykjavik – Seyðisfjörður: 665 km (660 km)
Reykjavik – Höfn: (460 km)
Reykjavik – Vík i Mýrdal: (290 km)

Andre afstande:
Akureyri – Seyðisfjörður: 275 km
Akureyri – Godafoss: 35 km
Akureyri - Húsavík: 75 km

Mere information:

Turistinformation: Island

Busrejser Island rundt

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben