448 Azulejo Med Dourofloden Dourofloden Portugal Anne Vibeke Rejser IMG 8958

Flodkrydstogt på Douro-floden

Google Map...
Portugal - Riis Rejser

Lissabon er hovedstad i Portugal. Ø-grupperne Madeira og Azorerne hører til Portugal.

Befolkningstal: Ca. 10,5 mio.

Areal: Ca 92.391 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.374 km

Mest besøgte attraktion: Byerne Lissabon og Porto samt strandene ved Algarve. Også øgrupperne Madeira samt Azorerne er populære - både for at slappe af ved strandene, men også for at vandre i bjergene.

Mere information:

Rejsebureau: Riis Rejser

Turistinformation: Portugal

M/S Fernao de Magalhaes

Vi er ankommet til Portugals næststørste by Porto og i løbet af eftermiddagen kan vi gå ombord på skibet, der skal bringe os op og ned ad Dourofloden. Skibet, der tilhører det franske rederi CroisiEurope, ligger ved kaj under den sidste af de fem broer - Ponte do Freixo - som forbinder Portos nordlige og sydlige bydele over Rio Douro. Fra skibet er der også udsigt til den 60 meter høje jernbanebro Ponte Dona Maria, som blev bygget i 1877 af Gustave Eiffel (der bl.a. stod bag Eiffeltårnet i Paris).
Skibets navn er Fernão de Magalhães opkaldt efter den portugisiske opdagelsesrejsende, som bedst kendes under navnet Ferdinand Magellan (1480-1521). De 41 rummelige kahytter har dobbeltsenge, bord og stol samt bad og toilet og med masser af plads til store kufferter under sengen. Her er naturligvis TV og radio samt adgang til 220 volt stikkontakter. Kahytterne er fordelt på tre etager, der også rummer bar med salon samt restaurant. Øverst er der adgang til soldækket, som er delvist overdækket. Efter en velkomstdrik i baren serveres tre retter veltillavet mad med tilhørende vine eller øl ad libitum. Den første aften afsluttes i baren med en præsentation af skibets 28 mand m/k store besætning.

Graham’s vinhus i Porto

Efter en veldimensioneret morgenmadsbuffet går dagens udflugt til vinhuset Graham’s, der ligger i bydelen Vila Nova de Gaia på sydsiden af Dourofloden. Bydelen er kendt for de mange forskellige vinhuse, som netop her har store lagre af deres vine som dyrkes længere oppe ad Dourofloden. Ved kajen i Vila Nova de Gaia er her en prægtig udsigt over floden til Ribeira-siden i Porto, hvor de gamle huse står tæt og hvor kirkespir og tårne rejser sig højt op over husene. 
I floden ligger de såkaldte barcos rabelos - portvinsbåde - til minde om gamle dage, hvor portvinen blev fragtet i tønder fra Peso da Regua og Pinhao længere oppe ad floden gennem det klippefyldte farvand med farer for at forlis undervejs til Porto. I dag transporteres vinen i store tankvogne - ikke så romantisk, men nok så sikkert.
I Grahams vinhus besøger vi "vinkælderen", hvor vinen opbevares i både tønder og store kar og vi ser et lager af forskellige årgange, bl.a. husets ældste portvin fra 1868, der fortsat kan drikkes.

Portvinsfremstilling

Den danske rejseleder beretter om fremstilling af portvinen, der fås i mange forskellige udgaver alt efter drue og lagringsmetode. Portvin blev "opdaget" ved at englænderne tilførte alkohol til den almindelige vin for at den skulle kunne holde sig under den lange transport til England. I dag er teknikken helt fastlagt. Ved at tilføje 1/5 aguardente - en stærk alkohol på 77 procent - til vinen stoppes gæringsprocessen og vinen bevarer sin sødme med en alkoholprocent på 19-20%. Ruby udvikles på store kar og beholder sin mørkerøde farve. Tawny fremstilles på mindre fade, hvor den iltes mere og derved får en lysere farve. Hvid portvin fremstilles på grønne druer. Andre kvaliteter udvikles på flasker, og generelt er gamle portvine bedre udviklet (har flere smagsnuancer) end yngre - og er dermed også dyrere. 
Ud af et årti vil tre til fire årgange få betegnelsen vintage - årgangsvine - som er særligt gode. Vi prøvesmager tre forskellige portvine fra Graham's produktion.

117 Smagsprøver På Portvin Fra Vinhuset Graham's Porto Dourofloden Portugal Anne Vibeke Rejser IMG 8595
Smagsprøver på portvin fra vinhuset Graham's

Efter besøget begynder flodkrydstogtet på Dourofloden, hvor skibet bl.a. kommer gennem store sluser. 

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser