1_algarve_udsigt_silves__large_-2.jpg
Charterferie

300 dages sol i Algarve

Faro er Algarves hovedby

Faro er Algarves hovedby tæt ved den populære, portugisiske sydkyst og har selvfølgelig en lufthavn. Selv kom jeg af forskellige grunde hertil med taxa, efter at være landet sent i Lissabon, og desværre blev det snart mørkt, så udsigten fra den direkte motorvej A2 blev der ikke lejlighed til at nyde. Under tre timer tog det at køre de 250 kilometer, men det er nok alligevel nemmere at flyve direkte - eller via Lissabon - til Faro. Skal man alligevel leje bil på ferien, så gør det evt. fra Lissabon. 
Det var direkte i seng efter ankomsten, men sikke da en morgen at vågne op til næste dag. Et særdeles dejligt værelse på San Rafael Suite Hotel i udkanten af det nok noget turistede, men alligevel charmerende Albufeira var rammen for de næste dage. Da jeg trak gardinerne fra, var udsigten bare af den slags, man ville elske at kunne se hver eneste dag. En stribe hav længst ude, masser af hvide huse, palmer, og nedenfor hotelhaven med to kæmpestore runde swimmingpools. Det hele i morgensol. 
Så er livet ikke så tosset endda.

300 dages sol i Algarve

Algarve er Portugals sydligste og andenmindste provins og kendt for sin overdådighed af strande, som turister fra hele Europa valfarter til. Fra den spanske grænse i øst strækker de sig rundt om det sydvestligste hjørne Cabo de Sao Vicente og derefter videre op langs Atlanterhavet - mere end 150 kilometer i alt. Det kaldes Costa Verde - den grønne kyst.
Ovenikøbet er Algarve velsignet med mere end 300 solskinsdage om året, flere end f.eks. Californien, og uden for badesæsonen er klimaet stadig meget behageligt.
Udover det søde strandliv er golf i høj kurs og Algarve råder over mange toptrimmede golfbaner - mere end 30. Men sådan nogen sluger en masse vand for at kunne opvise det frodigt grønne græs i det tørre klima. 
Her er lidt mere end 410.000 faste indbyggere, i turistsæsonen mere end en million besøgende. Algarve er den portugisiske provins, vi kender bedst, også af mange andre gode grunde end strande og solskinstimer. 
Blot få minutters kørsel fra havet dukker bakkerne frem af landskabet, og hoteller og ferievillaer afløses af et mere oprindeligt Portugal. Overalt ses de hvide huse, men også mange med farver på, ofte i form af kakler. 
Den blå farve formodes at holde djævlen væk, den grønne symboliserer håb, lyserød betyder kærlighed og rød står for mod. Mange af husene har særegne skorstene, som ligner små minareter. De skyldes den mauriske indflydelse helt tilbage fra dengang, hvor store dele af Den Iberiske Halvø var under arabisk besættelse mellem det 8. og 13. århundrede. Monumenter rundt omkring i byerne fortæller også om den tid, der ligger i selve navnet. For ordet Algarve kommer fra det arabiske Al-Garb.

Frugttræer, olie og kork

Nogle har kaldt koncentrationen af hotelkomplekser ved Algarves smukke kyster for "visuel forurening", men mange byer holder nu ganske pænt balancen mellem autenticitet og nødvendigheden af at opfylde turisternes behov. 
Under alle omstændigheder kan man ikke for alvor have noget at indvende imod havet, naturen, appelsintræer, citroner, mandler, oliven, blomsterne, den gamle arkitektur, de krogede gader og gyder, farverne, portugiserne selv, kunsthåndværket, korkpropperne (!) samt den portugisiske vin, klimaet med den stærke sommersol og de milde vintre. Alt det gør Algarve til et dejligt sted at være. Og man behøver jo ikke alle sammen flokkes på ét sted, for der er masser at vælge imellem. 
Fra Albufeira kører vi forbi de mange forskellige frugttræer og når på kort tid den hyggelige by Silves med godt 10.000 indbyggere. Det er Algarves ældste by, som trives godt på grund af bl.a. den vigtige korkindustri. I følge guiden får man her de bedste appelsiner i verden! Men hun stammer altså også fra Silves!
Over byen troner den røde sandstensborg Castelo de Silves, hvor en gennemgribende restaurering har afdækket det oprindelig mauriske forsvarsværk nedenunder. Udsigten heroppefra er forrygende god. 
Bjergkæden Monchique - det hellige bjerg - er på sit højeste sted lige over 900 meter. Vila Termal das Caldas de Monchique har været kendt for sine helende kilder i 2000 år, så mon ikke netop dette spa er et besøg værd?

I Monchique afholdes hvert år karneval

I Monchique afholdes hvert år karneval to uger før påske, og kommer du forbi, så glem endelig ikke at spise på den stemningsfulde restaurant Jardim das Oliveiras. Apropos olivenhave, så er olivenolie big business i Portugal, som er verdens sjettestørste producent af dette uundværlige produkt. 
I Oalho har de et stort og godt marked med stand efter stand fyldt med de skønneste frugter, grøntsager, blomster, nødder, krydderier og alverdens delikatesser foruden fisk og kød i lange baner, som ser virkelig lækkert og friskt ud. På markedet og i byen hersker en ægte stemning af originalt menneskeliv, ikke turisme. Byens flade tage bruges også til at tørre fisk, figner og mandler, og i tønder samles vinterens regnvand, så der er noget til cisternerne. 

Fugleliv i Ria Formosa Nature Park

Man kan ikke være i Algarve uden også at sejle. Om det så skal være i en fancy sejlbåd eller et gammelt skib, der er shinet op som udflugtsbåd, er et temperamentsspørgsmål. Vi stævner ud fra Oalho i en af de ældre modeller, der adstadigt sejler os langs med dele af den 170 kvadratkilometer store Ria Formosa Nature Park. 
Den strækker sig 60 km langs det halve af Algarves kystlinje med gyldne strande og en labyrint af laguner, kanaler og små sandøer. Naturparken er meget vigtig for fuglelivet. Her lever mange arter, blandt dem nogle der er truet andre steder i Europa, ligesom mange fugle holder stop her på trækket mellem Europa og Afrika. Desværre må et ophold her vente til en anden gang, og efter to timers adstadig sejltur sættes vi af i Faros gamle bydel. 
Fra den nye yachtmarina i Lagos kan man krydse ud og se de helt usædvanlige klippe-formationer "Ponta da Pedade", hvor fuglelivet udfolder sig nogenlunde uforstyrret. Det kan mennesker også på strandene i de afsondrede bugte, og ligeledes kan man blive guidet ind i nogle af de mange huler og grotter i klipperne. 


Vilamoura kan også skilte med en stor marina, men er noget præget af turismen. Det sætter ikke skår i glæden ved at opleve den smukke solnedgang over den langstrakte og mennesketomme Praia da Marina. På restaurant Buzios med bådklub-atmosfære serveres såkaldte Chill Out Cocktails, som kommer på et tørt sted efter en lang dags sightseeing.

Yderligere oplysninger om denne ferie i Algarve

Faro er Algarves hovedby og har 60.000 indbyggere ud af Portugals befolkning på godt 10 millioner, hvoraf 1,5 million bor i hovedstaden Lissabon. Portugal har været en republik siden 1910. Faros lufthavn åbnede i 1965 og blev startskuddet til Algarves masseturisme.
The CS Sao Rafael Suite Hotel er femstjernet og har i alt 87 suiter og 20 dobbeltværelser. Stilen er moderne og minimalistisk. Haven rummer tre udendørs swimmingpools, tennisbane, solterrasse, 18-huls putting green. mm. Indendørs to pools, jacuzzi og spafaciliteter. Bar, restaurant mv. Tæt på Sao Rafael-stranden og flere golfbaner. 

God mad får du f.eks. følgende steder:
Restaurant O Paixanito i Loulé. I løbet af to timer fik vi serveret omkring 40 småretter, bl.a. makrel, muslinger, sardiner og endnu flere fisk, ost i olie og griseører (de smager godt). 
Tres Palmeira i Albufeira. 
O Patio i Carvoeiro. 
Jardim das Oliveiras i Monchique.
Vila Adentro i Faros gamle bydel.
Dock-Side i Portimao.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser