IMG_2401.jpg

Store naturoplevelser i Husavik og Dettifoss

Google Map...
Island

Hovedstaden i Island er Reykjavik 

Befolkningstal: Ca. 335.000.

Areal: Ca. 103.000 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 2.107 km til Reykjavik 

Tidsforskel: 1 time efter.

Mest besøgte attraktion: Den Gyldne Trekant med Gullfoss, Geysir og Thingvellir. Hertil kommer naturen med utallige vulkaner og flere smukke vandfald.

Mere information:

Turistinformation: Island

Vi må gøre ophold

Dagen er uovertruffen i sin skønhed rent vejrmæssigt. Luften er tør og klar, der er højt til "loftet", uanset hvor vi kigger hen og solen bringer temperaturen op på ca. 15 grader. Det kræver stadig en varm fleece eller jakke, men det er vi vant til.
På vej til Húsavík kører vi den direkte vej på hovedvej 85. Det tager kun en lille time fra Myvatn, hvor vi stadig bor på campingpladsen Bjarg. 
Vi har god tid, så vi stopper bilerne for at nyde udsigten. Der er ingen rastepladser, men omvendt heller ingen trafik, så vi tager chancen og "raster" på landevejen.

Húsavík – lille men yderst charmerende

Húsavík er ikke særlig stor, men yderst charmerende. Ikke bare ved første øjekast, men i det hele taget. Her bor bare 2.500 kystvenlige islændinge, der gennem tiderne har levet af det gode fiskeri i havet omkring bugten og kysten. Den smukke trækirke er fra begyndelsen af 1900-tallet og et besøg værd. 
Det samme er byen hvalmuseum, hvor man kan sætte sig endnu mere ind i det, der venter senere på dagen. For man kan ikke besøge byen uden at tage på hvalsafari.

Aktiv havn

Havnen er stadig aktiv og ligger utrolig malerisk for foden af de sneklædte fjelde. Her er hovedsagligt trawlere. Helt tilbage fra Middelalderen har havnen været vigtigt. Den gang var det svovl man fragtede. I dag er det kiselgur. Det er også fra haven at vi skal på hvalsafari. Bestil plads i god tid i højsæsonen.

Masser af hvaler i Húsavík

Der er masser af hvaler i farvandet ud for Húsavík. Chancerne er meget store, men man er ude i den vilde og uberørte natur, så man ved aldrig. Blæser det, er det også meget svært at se dem. Man kan derfor ikke give garanti for at se dem på sejlturen. Vil man se hvaler, skal man gå ind på museet. Her er plancher og skeletter af de hvaler, man har mulighed for at se.

Vi indtager udkigsposten

Efter vi er kommet om bord, byder kaptajnen og besætning os velkommen og dernæst sættes vi alle til at skue mod havet. Skibet fungerer som et ur. Lige ud er kl. 12, midt styrbord er kl. 3 osv. Det er internationalt og noget alle forstår. Ser man en hval, råber man det klokkeslæt, som man har set den på.
Vi sejler i tre timer og konstant er vores blikke rettet mod vandet. En kikkert er en god ting at medbringe sammen med varmt tøj, mad og drikke.

Vi ser fire hvaler

Fire gange ser vi hvaler og to af gangene kan vi følge dem i længere tid. De er til tider også nysgerrige og skal tæt på skibet og tjekke os ud. Om vendt er de også utrolig hurtige. Så gider de ikke selskabet eller føler sig utrygge, er de væk på ingen tid. 
Når vi ser dem, er det ofte mellem et ½ og 1 sekund, før de dykker under vandet igen, men det er stadig en uforglemmelig oplevelse. 
Vi ser pukkelhvaler, vågehvaler og delfiner. Måske netop fordi det er så svært og vi venter så lang tid, er det en endnu større oplevelse.

Hvalsafari med små børn

Børn er absolut ingen hindring, men ventetiden kan være lang. Selv om kaptajnen har mange gode historier også til børnene, er det ikke helt nok til Mie. Hun tager sig en lille lur på den brummende VOLVO PENTA - dieselmotor. 
Så når rygsækken alligevel skal pakkes, kan et par tæpper anbefales.

Videre til Dettifoss

Vi forlader Húsavík med en enorm naturoplevelse i bagagen. De få sekunders møde med hvalerne har alle gjort et stort indtryk på os. 
Vi fortsætter mod nord langs kysten for at runde halvøen Tjörnes, hvor der i øvrigt er gode muligheder for at finde fossiler. Man kører også det enorme floddelta ved Asbyrgi, hvor der også ligger et par primitive campingpladser. Vi fortsætter dog ad vej 864, der 95 % af strækningen består af hårdkørt grus, for at komme til et af Islands mest imponerende vandfald, Dettifoss. 
Vi parkerer et stykke derfra og går den sidste halve time ned til selve faldet. Her er ikke mange afspærringer, så det handler mere om at bruge sin sunde fornuft, jo tættere man kommer på faldet.

Europas største vandfald - Dettifoss

Dettifoss ligger i nationalparken Jökulságljúfur, der dækker et areal på 150 km2. Vandet i Europas største vandfald er smeltevand fra Europas største gletsjer Vatnajökull, der ligger mere end 300 km. længere mod syd. Dettifoss har et fald på 45 meter og en gennemstrømning på mellem 200 og 1500 m3 vand/sek. afhængig af sæson. Vandfaldet er på en gang imponerende og skræmmende.

Camping ved Myvatn

Vi slutter en perfekt dag med vores flotte udsigt fra campingpladsen, der ligger lige ned til Myvatn. Vi har fundet ud af, at den er et godt udgangspunkt for ture i området, så vi bliver her endnu en dag.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser