IMG_1899.jpg

Kort vandretur i Skaftafell Nationalpark til Svartifoss

Google Map...
Island

Hovedstaden i Island er Reykjavik 

Befolkningstal: Ca. 335.000.

Areal: Ca. 103.000 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 2.107 km til Reykjavik 

Tidsforskel: 1 time efter.

Mest besøgte attraktion: Den Gyldne Trekant med Gullfoss, Geysir og Thingvellir. Hertil kommer naturen med utallige vulkaner og flere smukke vandfald.

Mere information:

Turistinformation: Island

Kører i to biler

Vi kan lige præcis være i vores to biler, så campingvogn, autocamper og teltvogn bliver stående i Höfn på campingpladsen. Vi kunne dog sagtens have taget det med, for der ligger en campingplads inde i nationalparken. Vi kører på hovedvej 1, der går hele Island rundt. Den er i fin stand og det er ingen sag at finde vej.

Uberørt natur

Vi kører for foden af nogle af Islands højeste fjelde. På toppen ligger der skyer. De takkede fjelde danner rammerne om de dybe fjorde i det sydøstlige Island. For foden kan bønderne dyrke jorden. Der er en enorm kontrast mellem disse imponerende fjelde og de flade sandsletter, der visser steder breder sig over mange kilometer, før de møder havet. Der er flere steder, hvor man kan holde og vandre både kortere og længere ture.

Skaftafell Nationalpark

Skaftafell Nationalpark dækker et område på 1600 m2. Det er ideelt til vandreture. Hvis man vil vandre i området flere dage, kan det anbefales at slå lejr på campingpladsen inde i parken. 
Pladsen består af et stort grønt areal, hvor der primært ligger telte.

Et hyggeligt besøg hos Raknar

På campingpladsen besøger vi Raknar, der har ansvar for både pladsen og nationalparken. Han inviterer os op til det sted, hvor han bor. Her er der både heste, høns og hunde. Raknar lever på mange måde det simple liv i pagt med naturen. Om sommeren er der selvfølgelig mange som kommer på besøg, men om vinteren er der umådeligt stille. Det virker ikke stil at genere Raknar. Tværtimod. 
Der er mange kilometer til nærmeste nabo, men det er en vanesag. I forhold til vores måde at leve på, må det siges at være noget anderledes.

En lille vandretur

Raknar foreslår os at vandre op til et af Islands smukkeste vandfald - Svartifoss. Vi kan stille bilerne på en lille parkeringsplads og derfra tager det ca. en halv time at gå ind til vandfaldet. Stien er let kuperet, men ingen sag at gå på. Her kan alle være med i et par gode vandresko. 
Vores søn Mathias klarer turen fint og Mie, vor datter, der er blevet for stor til bærestolen, skal kun op på skulderne et par gange.

Svartifoss - et imponerende syn

Svartifoss er hverken imponerende pga. mængden af vand eller faldhøjden, som man kender det fra mange andre vandfald. Det er til gengæld omgivelserne, der er bemærkelsesværdige. Det såkaldte søjlebasalt danner rammerne om Svartifoss.
På lang afstand ser de små ud, men mange af dem er op mod 60 cm i diameter. Søjlebasalt ses mange steder i Island og består af kantede søjler - mange sekskantede. Britta og Ole holder sig på afstand sammen med børnene, mens vi andre klatrer tættere på faldet. Vær opmærksom på de klatte sten.

Vi føler os små

Helt tæt på vandfaldet føler vi os ganske små og de lange søjler af basalt er imponerende, når man står og kigger op på dem. Alle klipperne, der ligger for foden af vandfaldet er også fir- eller sekskantede. 
Igen møder vi naturen egene særprægede kunstværker.

Heidi og Linda kommer tæt på

Heidi og Linda kravler helt tæt på vandfaldet og er lige ved at få sig et forfriskende bad. Selvom vandfaldet ikke er så stort, er det stort nok og lyden af vandet, der bruser dag og nat er overvældende. 
Svartifoss er en storslået oplevelse, der er let at komme til.

Foråret har fat

Vi rejser mens foråret stille og roligt får fat i Island. Det betyder at blomsterne springer ud alle steder. Vi er alle imponerede over, hvor lidt der skal til, før floraen får fat og de klare farver står flot i det barske og rå lavalandskab. 
Det kan være fristende at plukke de flotte blomster, men det er ikke tilladt. Nyd dem og gem dem til andre, der kommer forbi.

Vandretur til Vatnajökull

Der er mange steder, hvor man kan stille bilen og vandre ind til gletsjeren. Vi vælger at gå fra campingpladsen. Herfra er der ca. tre kilometer hver vej. Stien er næsten helt frem til selve gletsjeren perfekt at gå på. De sidste 500 meter er man mere overladt til sig selv og her er det vigtig at bruge sin sunde fornuft. Naturen er konstant i bevægelse. 
Vi ser dybe forskydninger i morænelandskabet. Ind i mellem høre vi høje brag fra gletsjeren, der kælver. Flere steder er det muligt at gå op på gletsjeren, men det afholder vi os fra. På afstand ser vi en meget lille del af Vatnajökull og den er også flot.

På campingpladsen

Vi kommer sent hjem, så i aften disker Britta hurtigt op med noget mad i autocamperen.
De fleste aftener slutter med at Heidi, Linda og børnene hygger sig i teltvognen, mens vi andre hygger os med kaffe i autocamperen eller campingvognen. Vi er stadig imponerede over, hvor dejlig varmt, der er i teltvognen, for ude er der højst et par grader. Den kolde vind fra gletsjeren mærkes tydeligt udenfor, men inde har vi det alle godt.
Ole og Rasmus benytter de fine faciliteter på campingpladsen i Höfn til fylde frisk vand på og tømme toilettet. Vi ved ikke, hvad der venter os, så et er en god ide at have styr på dette før vi rejser videre. Det bliver dog ikke før om et par dage. Vi er endnu ikke færdig med Vatnajökull.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser