is1-1.jpg

Besøg Islands næststørste by Akureyri og naturparken Myvatn

Google Map...
Island

Hovedstaden i Island er Reykjavik 

Befolkningstal: Ca. 335.000.

Areal: Ca. 103.000 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 2.107 km til Reykjavik 

Mest besøgte attraktion: Den Gyldne Trekant med Gullfoss, Geysir og Thingvellir. Hertil kommer naturen med utallige vulkaner og flere smukke vandfald.

Mere information:

Turistinformation: Island

Gammel, dansk handelsstation

Akureyri, der kun ligger et stenkast syd for polarcirklen, er oprindeligt etableret som en dansk handelsstation langt mod nord. Grundlaget var sild, masser af sild, som i nedsaltet tilstand blev eksporteret i tønder til hele verden. Der er stadig fisk i Akureyri, men nu er det konservesindustrien, der blomstrer og skaber beskæftigelse til tusinder.
Den egentlige bymæssige udvikling skete dog først efter at Island blev selvstændig. Byens arkitektur, som man oplever den på byens forretningsgade, i dag gågade, er enestående og skabt under stærk påvirkning af art deco og Bauhaus-skolens funktionalisme eller slet og ret funkis. Centralt i byen ligger det firestjernede Hotel Kea, opført i '30erne af den lokale brugsforening. Lige ved siden af fører en trappe med 120 trin op til den højtliggende Akureyri Kirke opført i ren art deco-stil i 1940 og tegnet af den islandske arkitekt Gudjon Samuelson. Den islandske fortælletradition er videreført i kirkens hundreder af smukke glasmalerier.
Med hen mod 17.000 indbyggere er byen naturligvis overskuelig. Der er kun en enkelt forretningsgade. Til gengæld er der mange sidestrøg, og det er ikke mindst her man finder listige caféer og restauranter. Byen har, ligesom Reykjavik, et meget aktivt natteliv, især i weekenderne.
Akureyri har også et botanisk haveanlæg, som er seværdigt. Byen ligger lige syd for polarcirklen, og med baggrund i sommerens mange lyse timer, finder man faktisk en del uventede vækster og høje træer, som er plantet, da Island endnu var dansk. Til byens attraktioner hører også et meget smukt kunstmuseum med arbejdende værksteder, et byhistorisk museum og lidt uden for byen ved lufthavnen et flymuseum med begrænset åbningstid.

Udflugt til Myvatn og Myvatn naturbad

Et besøg i Akureyri vil normalt også omfatte udflugter i de omliggende landskaber. Bedst kendt er Myvatn omkring 150 km mod øst ad den asfalterede hovedvej nr. 1, ringvejen rundt om hele Island, som fører gennem et både enestående smukt og alligevel barskt landskab. Så barskt, at amerikanske astronauter i sin tid øvede månelandinger og trænede kørsel med månebil i landskabet. 
Naturparken Myvatn og søen, der så malende har fået navn efter sit største problem, myggene (de stikker ikke), er indrammet i en kreds af vulkaner, og i den lavvandede sø er der basaltsøjler, som vidner om den vulkanske aktivitet i området. Ingen af vulkanerne er aktive. Så vidt man ved. I Island kan man aldrig vide sig helt sikker. Seneste større udbrud var for et par hundrede år siden. 
Den store attraktion ved Myvatn, foruden naturoplevelsen, er det forholdsvis nyetablerede Myvatn Naturbad, en miniudgave af Blue Lagoon (Den Blå Lagune) ved Keflavik. Den svovlduftende 4.000 kvm blå sø ved Myvatn holder 38-41 graders varme året rundt. Vandet hentes fra geotermiske kilder i 2.500 meters dybde. Initiativet er mildt sagt kommercielt. Prisen for benyttelsen skal nok justeres, før søgningen kommer til at stå mål med den lokale turistorganisations forventninger.

Der er flere daglige busforbindelser mellem Akureyri og Myvatn. Undervejs er der normalt stop og et kort ophold ved et af det nordlige Islands største vandfald, Godafoss. Navnet betyder "Gudernes vandfald". Historien siger, at da Island for godt 1000 år siden besluttede sig for kristendommen, så tog storbonden Thorgeir, der var Altingets præsident, den konsekvens af beslutningen, at han smed sine træskulpturer, offerkar og alt andet, der var knyttet til Odin, Thor og Valhalla og hele resten af mytologien ud i vandfaldet, hvor de forsvandt i malstrømmen, og ingen har siden set dem. 

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser