IMG_1702.jpg

Campingferie i Island påvirker alle sanser

Google Map...
Island

Hovedstaden i Island er Reykjavik 

Befolkningstal: Ca. 335.000.

Areal: Ca. 103.000 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 2.107 km til Reykjavik 

Mest besøgte attraktion: Den Gyldne Trekant med Gullfoss, Geysir og Thingvellir. Hertil kommer naturen med utallige vulkaner og flere smukke vandfald.

Mere information:

Turistinformation: Island

Tæt på naturen

Man når at komme godt ned i tempo, før man ankommer med færgen fra Hanstholm i Danmark til Islands østligste by Seydisfjördur. Det tager nemlig godt et par dage, fordi færgen også lægger til i Bergen i Norge, i Torshavn på Færøerne og i Lerwik på Shetlandsøerne. Man kan vel egentlig kalde det for "krydstogtscamping", fordi rejsen til Island kan kombineres med de tre andre lande i det nordlige Atlanterhav.
Vi kører ikke mange kilometer før naturen viser, hvad den er gjort af på disse kanter. Vi kører over passet mellem Seydisfjördur og Egilsstadir. En strækning på små 30 kilometer med stigninger på op til 12 %. Naturen er enestående og der ligger stadig en del sne, men det gør bare, at der også er masser af vand i vandfaldene. Vi er alle godt kørende, så ingen af os skal tænke på om bilerne kan klare stigningerne. Det kan de og det giver os ro til at nyde naturen uden for døren.

Hovedvej 1

Hovedvej 1 går hele vejen rundt om Island. En strækning på ca. 1400 km., hvor Reykjavik ligger ca. halvvejs. Strækningen kan med fordel omregnes til timer, fordi vejene en del steder er ret dårlige og består af grus. En islænding fortæller os, at det tager en god lang dag at køre fra Egilsstadir til Reykjavik. 
Oven i det skal så også beregnes de mange stop, som skal regnes med og så tager det minimum ti dage at komme hele vejen rundt. Med mere tid bliver turen endnu bedre.

Europas største gletsjer Vatnajökull

Vi sætter næsen mod Europas største gletsjer Vatnajökull, der er på størrelse med Sjælland. Første stop er i byen Höfn, hvor vi finder en lille hyggelig men veludstyret campingplads med fine faciliteter, legeplads og strøm. Herfra kan vi se de første gletsjertunger fra Vatnajökull, så med denne udsigt og midnatssol er forventningerne til næste dag helt i top. Vi står igen op til fantastisk vejr. 
Alligevel pakker vi vores rygsække, så vi også har tøj med til regnbyger eller endda sne. Vejret skifter meget hurtigt. Vi fortsætter på hovedvej 1 mod Skaftafell Nationalpark. Er man på rundrejse er der en campingplads i nationalparken ellers er Höfn et godt udgangspunkt.

Naturens egen kunst

Vejen langs kysten er imponerende. Atlanterhavet og enorme sandsletter på den ene side. Klipper og gletsjertunger på den anden. Alt sammen mod en blå himmel. Ved den store gletsjertunge Breidamerkurjökull ligger gletsjersøen Jökulsarlon, hvor man ikke må snyde sig selv for en sejltur. Der er stor aktivitet i søen. Gletsjeren kælver, isbjerge smelter og vælter. Med båden kommer man tæt på naturens egen kunst, smager på isen og ser masser af fugle og sæler, der ligger og soler på enorme flydende isbjerge. En enestående oplevelse for alle aldre og som sætter sine uforglemmelige spor i alle sanser.
Turen tager desværre kun 40 minutter, men man kan også bruge lang tid i området ved at gå ned til søen og bare nyde synet.

Skaftafell Nationalpark

Skaftafell Nationalpark er på 1600 km2, så man skal have god tid for at se meget, men har man en dag eller to kan en vandretur ind til selve gletsjeren anbefales. Den første kilometer er en flot anlagt sti. Herefter åbner landskabet sig og man nærmer sig gletsjeren efter forholdene, der aldrig er ens. Vær meget forsigtig og følg alle skilte. Gletsjeren er konstant i bevægelse og det samme er de sandaflejringer og søer, der ligger for foden af den. Tag ingen chancer og hold dig på afstand, hvis du er i tvivl. Husk også godt fodtøj.
Alligevel er det en kæmpe oplevelse at komme så tæt på selve gletsjerkanten. Her får man virkelig fornemmelsen af naturens enestående kræfter og hvor lille man i virkeligheden selv er.

Islands smukkeste vandfald

Hvis man har tid og lyst til mere kan en vandretur op igennem et smukt buskads af små birketræer til Svattifoss også anbefales. Det er ret kuperet men er hele turen værd, fordi Svartifoss går for at være en af Islands smukkeste vandfald. Selve faldet er kraftigt og vandet brusende rent. Det er dog omgivelserne, der er det mest specielle. Klipperne er størknet lava bestående af sekskantede søjlebasalt, der er op til en meter i diameter. Igen et stykke af naturens kunstværker.
Tilbage på campingpladsen står vores mobile hjem og tager i mod os. Der er mad i køleskabet, sengene er redte. Vi har toilet og bad. Vi har alt og vi kan selv bestemme, hvor længe vi vil blive og hvornår vi har set nok og vil rejse videre. Det er med andre ord den perfekte måde at komme fra sted til sted. Optimal frihed i et af verdens smukkeste lande. Turen er lige startet – det bliver en uforglemmelig rejse.

Gode råd

Vi er tre vogntog, der rejser sammen på denne tur. En familie i teltvogn, en anden i autocamper og vores familie i campingvogn. Man kan med fordel rejse flere sammen på Island, fordi visse områder er øde og afstandene store, så skulle uheldet være ude, så kan en af de andre biler køre efter hjælp. Der er signal på mobiltelefonen de fleste steder, hvor der også er civilisation. I byerne er der ingen problemer. Sørg for at have alt campingudstyr med til vognene hjemmefra.
Campingpladserne er meget forskellige. Fra pladser med små fine faciliteter til meget primitivt uden strøm. Det er en fordel at have et batteri i campingvogn og varmeapparat i teltvognen.
Tag rigeligt med gas med. Island har sit eget system.
Pga. islændinges skattesystem er fødevarer meget dyre - næsten dobbelt pris. Man kan med fordel købe alt, det som kan holde sig: dåsemad, pasta, snack med mere inden afrejse fra Danmark, så man kun skal supplere med friske råvarer.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser