Urubamba-dalen - Den Hellige Dal i Peru
Log ind Log ind
Urubamba-dalen - Den Hellige Dal

Urubamba-dalen - Den Hellige Dal

I inkaernes hellige dal - Urubamba-dalen - har vi et imponerende udsyn til Andesbjergenes højeste tinder og dalen med floden af samme navn liggende langt under os.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Casa do Gloria i Urubamba by

I Urubamba by spises frokosten hos Casa do Gloria, der ejes af et pensioneret skolelærerpar som har indrettet deres blomstrende gårdhave til et spisested og laver byens bedste mad. Mens madmor har gang i gryderne, er der lejlighed til at se nærmere på gårdhavens mange eksotiske planter. Grøntsager og krydderurter er af egen avl.

Casa do Gloria i Urubamba

Casa do Gloria i Urubamba

Inkaerne i Ollantaytambo

Det er et farvestrålende skue af kulørte klædedragter som møder os, da vi når frem til markedspladsen i Ollantaytambo. De snorlige gader med vandingskanaler langs husene er opbygget helt som de var i inkatiden med gader vinkelret på hinanden.

Kvinder på torvet i Ollantaytasmbo

Kvinder på torvet i Ollantaytasmbo

Et originalt inkahus

Et af disse originale inkahuse er på UNESCO’s kulturarvsliste og vi kikker indenfor. Midt i gården omgivet af bygninger på alle sider, samles det snavsede regnvand til glæde for husets ænder. I en af bygningerne kan vi opleve, hvorledes inkaerne har indrettet sig. Kranier af forfædre pynter væggen sammen med lamafostre. De tilbedes og der ofres til dem. I loftet hænger underlige ting bl.a. røgede fisk, uld og flere lamafostre. Det sjoveste er dog det mylder af marsvin som piler frem og tilbage mellem fødderne på os. Intet ordentligt hjem uden god mad. Marsvin - cuy - er en yndet spise i Peru.

Et originalt Inka-hus

Et originalt Inka-hus

Inkafortet i Ollantaytambo

Det imponerende inkafort hæver sig over byen og har et soltempel på toppen. Her er flere bygninger og kilder til hellige bade. Mellem de 16 terrasser er der stejle trappetrin og vi taber næsten pusten ved at "bestige" fortet. Det var på disse terrasser, at inkaerne sendte en regn af pile og spyd ned over de fremrykkende conquistadorer, så spanierne for første og eneste gang måtte trække sig tilbage fra et slag mod inkaerne. Da spanierne havde hentet forstærkninger og vendte tilbage, var inkaerne flygtet over alle bjerge.
Fra toppen af fortet er der fin udsigt ud over Ollantambo og Urubamba-dalen bagved. På bjergsiden overfor ses forskellige kornlagre, bygget så vindene kunne lufttørre majs m.v.. Over byen ses tillige en udhugget inkaprofil i klippesiden.

Inkafortets terrasser op til Soltemplet

Inkafortets terrasser op til Soltemplet

Aftentog til Aguas Calientes

Fra togstationen i Ollantaytambo tager vi aftentoget mod Aguas Calientes - eller Machu Picchu Town som den lille by også kaldes. Det er mørkt, så vi ser ikke meget af Urubamba-dalen, mens toget kører ned i junglen. I Aguas Calientes indlogeres vi på Hotel Andina med udsigt til den buldrende Urubamba-flod, der vælter ned mellem de stejle klippesider. Efter aftensmaden går vi til ro efter dagens mange indtryk - og er spændte på hvad der venter os  i morgen oppe ved Machu Picchu - den gamle inka-by.

Med tog fra Ollantaytambo mod Aguas Calientes

Med tog fra Ollantaytambo mod Aguas Calientes

Fakta om Peru

Hovedstaden i Peru er Lima. 

Befolkningstal: Ca. 30,2 mio.

Areal: Ca. 1.285.216 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 10.535 km

Største turistattraktioner: Machu Picchu samt Cuzco

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Peru