Urubamba-dalen - Den Hellige Dal i Peru
Log ind Log ind
Urubamba-dalen - Den Hellige Dal

Urubamba-dalen - Den Hellige Dal

Vi kører ned i inkaernes hellige dal - Urubamba-dalen - og har foran os et imponerende udsyn til Andesbjergenes højeste tinder og dalen med floden af samme navn liggende langt under os.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Casa do Gloria i Urubamba by

I Urubamba by er der bestilt frokost til os hos Casa do Gloria. Et pensioneret skolelærerpar har indrettet deres blomstrende gårdhave til et spisested og laver byens bedste mad. Mens madmor har gang i gryderne, er der lejlighed til at se nærmere på gårdhavens mange eksotiske planter. Vi spiser naturligvis grøntsager og krydderurter af egen avl.

Inkaerne i Ollantaytamb

Det er et farvestrålende skue af kulørte klædedragter som møder os, da vi når frem til markedspladsen i Ollantaytambo. Ad snorlige gader med vandingskanaler langs husene spadserer vi ind gennem byen, der fortsat er opbygget helt som den var i inkatiden med gader vinkelret på hinanden.

Et originalt inkahus

Et af disse originale inkahuse er på UNESCO’s kulturarvsliste og vi kikker indenfor. Midt i gården omgivet af bygninger på alle sider, samles det snavsede regnvand til glæde for husets ænder. I en af bygningerne kan vi opleve, hvorledes inkaerne har indrettet sig. Kranier af forfædre pynter væggen sammen med lamafostre. De tilbedes og der ofres til dem. I loftet hænger underlige ting bl.a. røgede fisk, uld og flere lamafostre. Det sjoveste er dog det mylder af marsvin som piler frem og tilbage mellem fødderne på os. Intet ordentligt hjem uden god mad. Marsvin - cuy - er en yndet spise i Peru.

Inkafortet i Ollantaytambo

Vi spadserer op på det imponerende inkafort, der hæver sig over byen og har et soltempel på toppen. Her er flere bygninger og kilder til hellige bade. Mellem de 16 terrasser er der stejle trappetrin og man taber næsten pusten ved at "bestige" fortet. Det var på disse terrasser at inkaerne sendte en regn af pile og spyd ned over de fremrykkende conquistadorer, så spanierne for første og eneste gang måtte trække sig tilbage fra et slag mod inkaerne. Da spanierne havde hentet forstærkninger og vendte tilbage, var inkaerne flygtet over alle bjergene.
Fra toppen af fortet er der fin udsigt ud over byen og Urubamba-dalen bagved. På bjergsiden overfor ses forskellige kornlagre, bygget så vindene kunne lufttørre majs m.v.. Over byen ses tillige en udhugget inkaprofil i klippesiden.

Aftentog til Aguas Calientes

Fra togstationen i Ollantaytambo tager vi aftentoget ned mod Aguas Calientes - eller Machu Picchu Town som den lille by også kaldes. Det er mørkt, så vi ser ikke meget af Urubamba-dalen, mens vi kører ned i junglen. Vi indlogeres på Hotel Andina med udsigt til den buldrende Urubamba-flod, der vælter ned mellem de stejle klippesider. Aftensmaden indtages på en af nabo-restauranterne og går derefter til ro efter dagens mange indtryk - og spændte på hvad der venter os oppe på Machu Picchu i morgen.

Fakta om Peru

Hovedstaden i Peru er Lima. 

Befolkningstal: Ca. 30,2 mio.

Areal: Ca. 1.285.216 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 10.535 km

Største turistattraktioner: Machu Picchu samt Cuzco

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Peru