Puno - porten til Titicacasøen, Peru
Log ind Log ind
Puno - porten til Titicacasøen

Puno - porten til Titicacasøen

Denne rundrejse i Peru går atter over højsletten Altiplano mod byen Puno ved Titicacasøen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Altiplano - verdens næsthøjeste slette

Vejret er pragtfuldt og luften klar, så vi har vidt udsyn til det tørre landskab, da vi kører tilbage over højsletten Altiplano og igen gør holdt ved Bata Auasy for at få den eftertragtede coca-te mod højdesygen. Der har været underligt tavst i bussen denne morgen. Den danske rejseleder har været syg hele natten med opkast etc. og er mat som en karklud. Måske var der for mange væmmelige bakterier i den pisco sauer, han nød ved en simpel bod i Colca Canyon i går? For os alle hjælper det med lidt coca-te.

I dag har vi en fantastisk udsigt til vulkanen Chachani, 6.075 moh, der står helt klar. Højplateauet Altiplano med en gennemsnitshøjde på 3.600 moh, strækker sig nordvest for Titicaca-søen og næsten 1.000 km. ind i Bolivia og er verdens næsthøjeste slette efter det tibetanske højland. Bussen drejer fra mod Puno og Titicaca-søen og det vidunderlige, barske lavalandskab fortsætter med det ene panorama vue efter det andet - nu med mere vand og dermed også mere grønt. Vi passerer Laguna Sakakani 4.450 moh. hvor vi på afstand kan se flamingoer.

Over højsletten Altiplano

Over højsletten Altiplano

Lagunillas

Ved den opdæmmede sø Lagunillas, 4.413 moh. har vi et længere ophold og spiser de medbragte madpakker - igen med en vidunderlig udsigt. Men vi har købt alt for meget mad, for her i højden har vi ingen appetit. Omkring os er her igen indianere med deres boder og vi benytter lejligheden til at købe et par strikkede fingerhandsker. Neden for højlandet er landet mere frugtbart og undervejs ses store flokke af forskellige lamaer.

Alpaca på Altiplano

Alpaca på Altiplano

Mod Puno

Senere passerer vi byen Juliaca, som ligner en spøgelsesby lige efter at en tyfon har raseret. Overalt er her vådt og husene er ufærdige og ligner nærmest ruiner. Ikke et menneske er her at se. Så får vi det første glimt af Titicaca-søen, der næsten er et hav, større end Sjælland. Søen danner grænse mellem Peru og Bolivia. 

Spøgelsesbyen Juliaca

Spøgelsesbyen Juliaca

Puno ligger på bjergskråningen ned mod søen, 3.830 moh.,  og er en mangfoldig mosaik af ufærdige, tætpakkede, brune bygninger. De mange ufærdige bygninger skyldes, at man ikke betaler ejendomsskat, når huset ikke er færdigt - så langt de fleste huse bliver aldrig færdigbygget! Det udmærket La Hacienda Hotel ligger ud til Plaza de Armas, så mere centralt kan det ikke blive.

Puno med tæt bebyggelse

Puno med tæt bebyggelse

Puno - adgangen til Titicacasøen

Fra værelset er der udsigt over hele pladsen med katedralen på den vestlige side. Vi spadserer en tur i byen og ser nærmere på den ikke særligt prangende - næsten spartanske - katolske katedral bygget i 1757. På pladsen ses også en anden af de meget få kolonitidsbygninger - Casa del Corregidor - som har overlevet siden byens grundlæggelse i 1668. 

Udsigt mod Plaza de Armas fra hotelværelse

Udsigt mod Plaza de Armas fra hotelværelse

Den første inka steg op fra søen

Bag katedralen går det stejlt op til højen med Huajsapata Parken, hvor en kæmpestatue af den første inka Manco Capoac rejser sig over byen. Iflg. inkaernes skabelsesberetning steg Moder Jord - Mama Ocello - og Manco Capoac op fra Titicaca-søen for at sprede lys i mørket og grundlægge, hvad der siden blev Cuzco - inkaernes hellige by.
Fra bakketoppen er der den bedste udsigt ud over byen og Puno-bugten i Titicacasøen nedenfor.

Inka Manco Capoac i den højtliggende Huajsapata Park

Inka Manco Capoac i den højtliggende Huajsapata Park

Gågaden Jiron Lima

På gågaden Jiron Lima - i forlængelse af Plaza de Armas - ligger forretninger og caféer side om side med et enkelt eller to interessante huse ind i mellem. Flere af forretningerne er ganske flotte og har et rigt udvalg af moderne design. Gågaden slutter ved pladsen Pino Park, hvor klosteret Vor Frue af Candlemas ligger, og på den anden side af pladsen ses et klassisk, lyseblåt palæ indrettet som folkeskole.

Gågaden Jiron Lima

Gågaden Jiron Lima

I morgen besøges Uros-folket og Quechua-folket der lever på og af Titicacasøen.

Fakta om Peru

Hovedstaden i Peru er Lima. 

Befolkningstal: Ca. 30,2 mio.

Areal: Ca. 1.285.216 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 10.535 km

Største turistattraktioner: Machu Picchu samt Cuzco

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Peru