Over højsletten mod inkaernes hellige dal i Peru
Log ind Log ind
Over højsletten mod inkaernes hellige dal

Over højsletten mod inkaernes hellige dal

Rundrejsen i Peru fortsætter over højsletten mod rutens højeste punkt Abra La Raya, 4.338 moh.og videre mod inkaernes tempel Wiracocha i Raqchi for senere at besøge byen Chinchero.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Abra La Raya

I dette højtliggende pas Abra La Raya er jernbanen mellem Puno og Cuzco ført gennem Andesbjergene, og netop her er det muligt for togene at passere hinanden på den ellers ensporede jernbanestrækning. Et kort ophold ved souvenirboderne og et par billeder for en skilling og busturen fortsætter mod Cuzco.

Passet Abra La Raya i Andesbjergene - rundrejsens højeste punkt

Passet Abra La Raya i Andesbjergene - rundrejsens højeste punkt

Templo de Wiracocha i Raqchi

Næste stop er ved inkaernes største fritstående tempel Wiracocha i Raqchi. Bag byens torv med en to-tårnet kirke ligger det 15 meter høje og 90 meter lange Templo de Wiracocha, der var en to etagers bygning med stråtag holdt oppe af 22 stensøjler. I tempelruinerne og bag de tykke forsvarsmure ligger et par forrådsdepoter. Udover et religiøst formål var templet også et sted hvor jomfruer på 14 år kom fire år i lære som konkubiner og lærte kogekunst samt at sy og væve etc.

Efter yderligere 120 km. kørsel er vi fremme i Cuzco og har en enkelt nat på Hotel Samay, inden vi dagen efter fortsætter mod Den Hellige Dal.

Torv med boder i landsbyen Raqchi

Torv med boder i landsbyen Raqchi

Tekstiler i Chinchero

I URPI Tekstilcenter i Chinchero sidder kvinderne på græsset og væver de traditionelle mønstre i stærke farver.

URPI Tekstilcenter i Chincheros

URPI Tekstilcenter i Chincheros

En ung kvinde iført den traditionelle Chinchero-klædedragt med den bredskyggede rød-sorte hat beretter med iver, hvorledes lamaulden spindes og efterfølgende farves i de kogende gryder. 
Byens inkatempel ligger lidt over byen ved siden af byens kirke med fine kalkmalerier.

Demonstration i farvning af uld

Demonstration i farvning af uld

Markedet i Chinchero

På byens travle marked er der rig lejlighed til at iagttage de mange indianere, som forsøger at afsætte deres varer, samt de endnu flere som går rundt og leder efter netop det, de har brug for. Tiggere er her naturligvis også. Udover turistsouvenir er her masser af farvestrålende, vævede stoffer samt grøntsager som f.eks. kartofler, løg, kål, appelsiner og meloner m.v. som dyrkes på de frugtbare jorde omkring Chinchero. Dette marked er et sandt festfyrværkeri i farver, dufte og fremmedartethed.

Indgang til markedspladsen i Chincheros

Indgang til markedspladsen i Chincheros

Inkaernes forsøgslaboratorium ved Moray

Ved Moray ligger der et mærkværdigt hul i jorden, der nærmest lignet en åben mine med forskellige terrassetrin, hver med sit mikroklima. Dette var inkaernes forsøgslaboratorium, hvor forskellige afgrøder som f.eks. majs eller kartofler - hvoraf der findes flere end 2.000 sorter - kunne udvikles i forskellige højder og i læ for luftbårne pollen fra andre planter. 1400-tallets landbrugsudvikling i Peru.

Kartoffelsorter dyrkedes på forskellige terrassehøjder ved Moray

Kartoffelsorter dyrkedes på forskellige terrassehøjder ved Moray

Saltminen ved Salinas de Maras

Ikke lang derfra kommer vi til Salinas de Maras, der er en mosaik med tusindvis af forskelligfarvede, små bassiner fordelt på terrasser spredt udover hele bunden af kløften. Her har man udvundet salt siden inkatiden og gør det fortsat. Saltholdigt vand inde fra bjerget ledes ud i de mange saltbassiner, hvor vandet fordamper og lader saltet tilbage. 

Saltterrasserne ved Salineras de Maras

Saltterrasserne ved Salineras de Maras

Efter besøget fortsætter rundrejsen i Peru ned i Urubamba-dalen - Den Hellige Dal.

Fakta om Peru

Hovedstaden i Peru er Lima. 

Befolkningstal: Ca. 30,2 mio.

Areal: Ca. 1.285.216 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 10.535 km

Største turistattraktioner: Machu Picchu samt Cuzco

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Peru