Machu Picchu - den glemte inka-by i Peru
Log ind Log ind
Machu Picchu - den glemte inka-by

Machu Picchu - den glemte inka-by

De lokale busser skal bringe os fra byen og op gennem junglen til Machu Picchu, 2.430 moh. Her er altid trængsel.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Fundet af den glemte inkaby

Det må have været et ejendommeligt syn, der mødte Hiram Bingham, da han i 1911 bogstavelig talt snublede over ruinbyen, som lå glemt og gemt i bjergene helt tilgroet af junglen. Ved genopdagelsen fandt man 175 skeletter, hvoraf de 150 var kvinder. Det var inkakongen Pachacutec der omkring 1460 opførte denne by som et religiøst rekreationssted, hvor der menes at have boet omkring 700 mennesker fra adelen og overklassen med deres præster og tjenestefolk.
Hvorfor byen blev forladt vides ikke, men det skete før spanierne kom på deres plyndringstogt i Sydamerika. Machu Picchu var således en af de inka-byer som spanierne aldrig fandt. Til gengæld tog Bingham alt hvad der var af guld og keramik etc. - mere end 50.000 genstande - med sig til Yale Universitetet i USA, hvor de var udstillet indtil 2011. Præsident Obama medvirkede til at så godt som alt blev leveret tilbage til Peru i 2011-2012, hvor genstandene er udstillet i Cuzco.

Rundt på Machu Picchu

Lokalguiden leder os rundt i "den glemte by", der ligger som en saddel over en bjergkam, hvor bjergsiderne med terrasser glider ned mod den brusende Urubamba-flod. Overalt ses dyrkningsterrasser, trapper, ruiner af templer og paladser. Vi besøger Soltemplet, Kongernes grav, de hellige bade, huset med de tre rum (inkaens hus), Den magiske Solsten, Den Hellige Sten med en profil som bjerget bagved og som efter sigende var belagt med guld, Kondorens tempel og tjenestefolkenes by.

Klassisk udsigt fra Opsynsmandels Hus

På egen hånd spadserer vi op til Opsynsmandens Hus, hvorfra vi får det klassiske vue ud over byen med bjerget Huayna Picchu som rejser sig over byen. Langt under os snor Urubamba-floden sig rundt om Huayna Picchu, som kan bestiges på ca. en times tid - men det er stejlt.

Besøg ved Inkabroen

Vi går i stedet ud ad en af inka-stierne mod Inkabroen. Først på en bred sti hugget ud i klippesiden, senere på en noget smallere sti uden rækværk og et brat fald på omkring 400 meter ned i Urubamba-dalen. I inkatiden foregik al kommunikation ved at hurtigløbere transporterede varer og/eller beskeder fra mand til mand på disse smalle bjergstier. Ønskede inkakongen frisk fisk fra havet, kunne de bringes frem på få timer. Inkaerne havde intet skriftsprog, men kommunikerede ved hjælp af knuder på snore af forskellig længde og farve som også blev bragt frem af disse hurtigløbere. Nogle få meter før vi når Inkabroen, er stien spærret - det er alligevel for smalt og farligt!

Trek på Inkastien

På den anden side af bjerget er folk på vej op og ned ad en af de andre stier - Inkastien. Denne rute kan vandres med guide over fire dage, hvor man passerer to pas i over 4.000 meters højde. Du kan læse om trekket på Inkastien her på portalen.
Machu Picchu er naturligvis på UNESCO’s verdens kulturarvsliste og blev i 2007 også valgt som et af verdens Syv Nye Vidundere.

Aguas Calientes alias Machu Picchu Town

Tilbage i Aguas Calientes er der tid til at se nærmere på denne underlige by, hvor jernbanen skærer sig midt gennem bebyggelsen, så de fleste restauranter og hoteller ligger lige ud til jernbanen. Men byen har naturligvis et torv, hvor en statue af inkakongen Pachacutec står foran byens kirke. Derfra går en gade op ad bjerget med tætliggende butikker og caféer side om side og ender i et termalbad med vand fra varme kilder.
På den anden side af Aguas Calientes River - en sideflod til Urubamba-floden - fører broer over til byens markedsplads tæt på togstationen.

Vandretur langs Urubamba-floden bag Huayna Picchu

Vi har tid denne formiddag, inden vi skal med toget retur til Ollantaytambo og spadsere ind i junglen langs jernbanen og den brusende Urubamba-flod forbi den botaniske have og ud til Los Jardines de Mandor, hvor vi forventer at se et større vandfald. Vi kommer bag Huayna Picchu og kan se ruinerne højt oppe ved Machu Piccho. Det tager ca. 30 minutter at spadsere ud til Los Jardines de Mandor, men tiden er knap, så da vi opdager, at der er yderligere 20 minutters vandring til vandfaldet må vi erkende, at vi ikke kan nå at komme både frem og tilbage, inden vi skal med toget, så vi vender om og går samme vej tilbage.

Med tog gennem Urubamba-dalen

Denne gang sker togturen ved højlys dag med en flot udsigt til bjergene og Urubamba-floden, som toget kører langs med. Undervejs serveres der lidt at spise og drikke og så er der underholdning med fuld musik. En karnevalsklædt konduktør danser og byder op til dans, og da det er overstået er der modeopvisning af nyeste baby-alpaca design.
I Ollantaytambo venter bussen på os og bringer os tilbage til Hotel Samay i Cuzco.

Opera til aftensmaden

Denne aften er middagen inkluderet og vi køres hen til Restaurant Diva Comedia, hvor der serveres en fremragende middag ledsaget af musik fra et klaver og to operasangerinder. Vi får forskellige arier og helt festligt bliver det, da vi får skålvisen fra Verdis opera La Traviata. En dejlig aften og et sted som kan anbefales.
Mættet af dagens mange indtryk hviler vi ud i en god seng, inden vi "indtager" Cuzco - inkaernes hovedstad - i morgen.

Fakta om Peru

Hovedstaden i Peru er Lima. 

Befolkningstal: Ca. 30,2 mio.

Areal: Ca. 1.285.216 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 10.535 km

Største turistattraktioner: Machu Picchu samt Cuzco

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Peru