Cuzco - inkaernes hovedstad, Peru
Log ind Log ind
Cuzco - inkaernes hovedstad

Cuzco - inkaernes hovedstad

Inkaernes gamle hovedstad ligger i en frugtbar dal 3.326 moh. og blev bygget af inkakongen Pachacutec i midten af 1400-tallet. Byen var centrum i Inkariget og alle veje førte hertil.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Inka-skatte smeltet om

Det var et samfund på omkring 15.000 mennesker og havde en sund leveregel: "Lyv ikke, stjæl ikke og vær ikke doven". Alle i inkaernes samfund hjalp til og dovenskab kunne straffes med døden! Da Francisco Pizarro og hans spanske conquistadorer havde kæmpet sig frem til byen i 1533, stjal de - som de altid havde gjort - alt guld og sølv. Fine guldsmykker, guldkraver, guldkroner etc. blev smeltet om til guldbarre, som let kunne transporteres til Spanien. Uvurderlige kulturelle værdier gik tabt under spaniernes umættelige grådighed. Det var også her i byen, at spanierne henrettede den sidste inkakonge Tupac Amaru i 1572.

Santo Dominco Kirken med velbevaret templet

Fra hotellet i den sydlige ende af gaden Avenida del Sol, er der kun få minutters kørsel til en af Cuzcos store seværdigheder kirken Santo Domingo og Qoricancha templet - inkaernes soltempel, der oprindeligt var helt dækket af guld, så det reflekterede solens lys til alle sider. Spanierne rev mange af Cuzcos bygninger ned for at bygge bl.a. katedraler, kirker og paladser af stenene, men inkaernes bygninger var bygget så solidt, at spanierne mange gange opgav at rive alt ned, og brugte i stedet bygningerne som fundament til egne bygninger. En af bygningerne man opgav at rive ned var netop Soltemplet. I stedet byggede man en kirke uden om, hvilket blev disse prægtige ruiners redning. 

Qoricancha-templet i Santo Dominco Kirken

Qoricancha-templet viser os hvor eminente bygmestre inkaerne var. De fint tilpassede sten ligger så præcist og tæt, at man ikke kan få et knivblad stukket ind mellem stenene. Efter også at have besøgt det tilhørende kloster og klostergården er næste stop byens centrale plads Plaza de Armas hvorfra vi på egen hånd kan spadsere rundt i denne spændende by.

Plaza de Armas

Når man træder ind på pladsen overraskes man af de mange kirker som ligger her. Den vældige katedral, som det tog 100 år at bygge, stod færdig i 1650 og hviler på fundamentet af inkaernes religiøse og militære centrum. Pladsens øvrige kirker er Compania de Jesus, måske pladsens smukkeste kirke, samt Triumf-kirken - Iglesia del Triunfo fra 1539. Ellers er pladsen prydet med fine kolonitidshuse. Midt på pladsen står en statue af den store bygherre inkakongen Pachacutec, som grundlagde Cuzco og også byggede bl.a. byens forsvarsanlæg Saqsaywaman og den hellige by Machu Picchu.

Kirker, paladser og kolonitidshuse i Cuzco

Man skal ikke langt op ad gaderne før man støder på næste kirke – og den næste. Her er virkelig mange store bygningsværker. På pladsen ved klosterkirken San Francisco de Assis finder vi en lille frokostrestaurant Restaurante Tabasco, hvor vi spiser os mætte i guacamole - moste avocadoer.
Vores rundtur i centrum fortsætter gennem de smalle brostensbelagte gader flankeret af skønne kolonitidshuse med udvendige træbalkoner og på Plaza Regociho passerer vi byens rådhus. Vi kigger også indenfor på et par af byens interessante museer, hvor Inka Museet i Palacio del Almirante med en skøn museumsgård indrettet i paladsets patio, måske er det mest interessante.
Vi spadserer tilbage til Hotel Samay ad Avenida del Sol, hvilket tager ca. 40 minutter og ser undervejs bl.a. et stort moderne vægmaleri som fortæller inkaernes historie.

Cuzcos omegn med Sacsayhuaman, Tambo Machay og Q’Enqo

Da bussen gør holdt ved Cuzcos forsvarsanlæg Sacsayhuaman, opdager vi hvor imponerende stort og sofistikerede inka-kulturen har været. Tonstunge sten, hvoraf flere vejer over 125 tons, danner en rampe i zigzag som kunne være endog meget svær at forcere. Fra den lille bakke over for forsvarsanlægget - oppe på Tronstolen, Trono del Inca - har man det bedste udsyn over anlægget. Man kommer op på forsvarsmuren gennem en solid stenport og følger den smalle snoede gang op forbi flere fundamenter efter forsvarsbygninger og templer. Det har ikke været let at indtage. Sacsayhuaman er kun en skygge af hvad det engang var, for spanierne benyttede stedet som stenbrud i forbindelse med udbygningen af Cuzco. Fra toppen af Sacsayhuaman har man den mest imponerende udsigt ud over byen.

Inkaens bad ved Tambo Machay

Næste stop er ved Tambo Machay, hvor vi spadserer op til nogle kilder ved et flot badeanlæg. Her mener man, at inkakongen og hans kvinder badede i det kolde, friske kildevand som fortsat løber gennem anlægget.

I Q’Enko balsamerede man inkaerne

Vi gør også holdt ved nogle underlige store sten, hvor en smal gang fører os ind under klipperne til et af inkaernes hellige steder - Q’Enko. I rummet under klipperne findes en fin udhugget sten, som man mener, blev brugt ved balsameringen af inkaerne.

Underholdende aften på Restaurant Tayta Inti

Fra førstesalen i det rungende lokale lyder peruanske toner fra guitar, panfløjte og trommer, mens vi indtager pladserne ved middagsbordet på restaurant Tayta Inti. Så dukker to par peruanske dansere i folkedragter frem og giver os en festlig dans på det lille scenegulv. De efterfølges af en maskeret indianer og en gruppe vilde piger som danser forrygende. Flere optrædende kommer til og underholder os under hele middagen.

Cuzco by night

Efter forestillingen kører nogle tilbage til hotellet med bussen, mens andre spadserer hjem i nattemørket, hvor det er interessant at se, hvorledes kirker og andre bygninger i Cuzco er belyst. 
I morgen flyver vi til Puerto Maldonado for at opleve Amazonas regnskov.

Fakta om Peru

Hovedstaden i Peru er Lima. 

Befolkningstal: Ca. 30,2 mio.

Areal: Ca. 1.285.216 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 10.535 km

Største turistattraktioner: Machu Picchu samt Cuzco

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Peru