På tur i Torres del Paine National Park, Chile
Log ind Log ind
På tur i Torres del Paine National Park

På tur i Torres del Paine National Park

Den chilenske Parque Nacional Torres del Paine er opkaldt efter et indiansk ord for "blåt", og nationalparken præges da også af et blåligt skær fra de enestående bjerges sneklædte toppe, gletsjere og søer.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Hotel Los Torres - et perfekt udgangspunkt

Store dele af nationalparken er dækket af magellanskov, og på grund af den unikke flora og fauna, med blandt andet guanacos og den sjældne strudsefugl nandu, er Torres del Paine blandt Verdens fineste nationalparker. Hotel Los Torres, der ligger for foden af Monte Almirante Nietos, 2.668 moh., er perfekt til de kommende dages vandreture i nationalparken, hvis areal er på cirka 181.000 hektar. Bjergmassivet blev skulptureret for blot 12 mio. år siden til de nuværende spektakulære former med bjergtoppe, der ligner horn eller tårne. Landskabet her er således meget yngre end Andesbjergene, der blev skabt for 40-50 mio. år siden og som ligger et stykke herfra, men kan ses fra hotellet.
Hotel Los Torres består af en hovedbygning med reception og cafeteria/bar med bygninger på hver sidder, hvor værelserne ligger. I en nærliggende bygning findes restauranten, hvor der serveres en flot morgenmadsbuffet og hvor vi om aftenen kan købe en eksklusiv buffet. 

Hotel Los Torres ligger smukt i Torres del Paine National Park

Hotel Los Torres ligger smukt i Torres del Paine National Park

Her i nationalparken skal alle forsyninger bringes ud den lange vej fra Puerto Natales og det koster - ligesom hotellet naturligvis kan benytte sig af sit beliggenhedsmonopol til at prisfastsætte mad og drikkevarer. I en anden bygning findes et wellness- og spa-område og lidt derfra holder rideskolen til, hvorfra man kan få guidede rideture i terrænet. Et par hunderede meter fra hotellet ligger stedets populære campingplads. På vejen frem og tilbage mellem hotel og rideskole ses en del fugle.

Chileguldspætte

Chileguldspætte

Hornene ved Valle Francés

For at komme til Valle Francés køres vi til søen Lago Pehoe og tager derfra båden til Mountain Lodge Paine Grande. Undervejs er der udsigt til det imponerende bjergmassiv Cuernos del Paine - Hornene - og på den anden side af dalen Valle Francés rejser nationalparkens højeste bjerg sig - det mægtige Paine Grande, 3.050 moh. Fra Mountain Lodge Pain Grande, der også har en stor, velbesøgt campingplads med fine faciliteter, vandrer vi langs foden af Pain Grande med sine hængende gletsjere og mange vandfald langs søen Lago Sköttsberg. Ruten er tydelig og ikke vanskelig.   

Over søen Lago Pehoe

Over søen Lago Pehoe

En mærket magellanskov

Overalt er magellanskoven mærket efter en brand. En uforsigtig turist ville brænde toiletpapir af, men den stærke vind fik fat i papiret og det landede i tørt græs med storbrand til følge. Mere end 130 kvadratkilometer skov blev flammernes bytte. Det vil tage årtier før skoven genvinder sit tidligere udseende, da alt på disse breddegrader vokser ekstremt langsomt. I dag er der skrappe restrektioner for brug af åben ild - store bøder og endda fængsel. Ind i mellem er her dog flere lyspunkter. Et sted blomstrer liljer og vi er så heldige at møde den meget sjældne blygrå riske (vandhøne-familien) som tilfældigvis er på stien, netop som vi passerer.

Vandring langs Lago Sköttsberg

Vandring langs Lago Sköttsberg

Udsigt til gletsjer

Vi passerer broen over Rio de Francés og er fremme ved campingpladsen Campamento Italiano. Herfra går det mere stejlt op i dalen til et udsigtspunkt, hvorfra den mægtige gletsjer Glaciar Francés kan betragtes.

Rio de Francés sender smeltevand fra gletsjerne ned i dalen

Rio de Francés sender smeltevand fra gletsjerne ned i dalen

Hornene i eftermiddagslyset

Vi tager samme vej tilbage og kan undervejs nyde Hornene, der i eftermiddagens lys står helt klare, efter at solen har brændt de sidste skyer væk. Dagens vandretur er en del af "Cirklen" eller det såkaldte "W" - kaldt sådan fordi vandreturen, der tager syv til ti dage har form som et "W" set oppefra. Turen går gennem tre dale og flere høje pas.

Ved Cuernos del Paine - Hornene

Ved Cuernos del Paine - Hornene

Vandfaldet Salto Grande

På busturen tilbage mod Hotel Las Torres holder vi ved et af nationalparkens vandfald det brusende Salto Grande, der sender kaskader af vand fra Lago Nordenskjöld gennem en smal ravine og ned i Lago Pehoé. Når vi bevæger sig nede ved vandfaldet, opdager vi, hvor små vi egentlig er.

Vandfaldet Salto Grande i Torres del Paine National Park

Vandfaldet Salto Grande i Torres del Paine National Park

Guanacos

Overalt i Torre del Paine National Park ses flokke af lamaarten guanacos og denne dag ses en større flok. Vi skal dog vise respekt også over for disse vilde dyr. Lægger de ørerne tilbage, skal vi tage os i agt. En klistret spytklat er ikke rar at få på sig!

Guanaco er en lamaart

Guanaco er en lamaart

Med udsigt til Tårne ved Mirador del Paine

Bag hotellet starter næste dags vandretur ved hængebroen over floden Rio Ascensio, og derfra går det opad langs Monte Almirante Nietos skråninger. Turen er relativ tung i alt ca. 18 km. frem og tilbage, men alle anstrengelserne værd, for allerede på første højdepunkt fås et fantastisk syn ud over hele dalen og de bagvedliggende snedækkede bjergtoppe. Godt halvejs mod dagens mål Torre del Paine - Tårnene - kommer vi forbi Refugio Chilerno, der også har en større og meget velbesøgt campingplads. Her kan vi købe en forfriskning, inden der fortsættes langs floden, krydser den og vandrer op gennem skoven til endnu et udsigtspunkt - et passende sted at spise frokost.

Over smeltevandsfloden Rio Ascensio

Over smeltevandsfloden Rio Ascensio

Op mod Mirador del Paine

Nu går det stejlere op på grænsen mellem skoven og bjergets åbne stenskred. Efter en lille times tid krydses stenskredet og vi er ved dagens mål Mirador del Paine.

Sidste stejle stykke op mod Mirador del Paine

Sidste stejle stykke op mod Mirador del Paine

Torres del Paine

Dette er et spektakulært sted, for på den anden side af en lille gletsjersø rejser de tre granittårne sig lodret 900 meter i vejret. Her er en helt fantastisk udsigt til disse spidse bjergtinder Torres del Paine, der strækker sig mod himlen 2.850 moh.

Torres del Paine er et betagende syn set fra Mirador del Paine

Torres del Paine er et betagende syn set fra Mirador del Paine

Tilbage til Hotel Los Torres

Vi vandrer samme vej tilbage og indrømmet - vi er trætte efter dagens mere end 1.000 højdemeter op og ned, men vandreturen er måske den flotteste og mest besøgte i hele nationalparken. Turen var alle anstrengelserne værd - og det er vi ikke de eneste, som har fundet ud af. Tilbage på hotellet kan vi skylle dagens oplevelser ned i selskab med de øvrige rejsende og se frem mod morgendagens eventyr. 

Samme vej tilbage gennem dalen mod Hotel Los Torres

Samme vej tilbage gennem dalen mod Hotel Los Torres

Der kører vi ind i Argentina og vil de næste dage opleve byen El Calafate og besøge Las Glaciers National Park.

Fakta om Chile

Hovedstaden i Chile er Santiago de Chile. 

Befolkningstal: Ca. 18 mio.

Areal: Ca. 756.096 km2

Afstand fra Danmark: ca. 12.646 km. til Santiago de Chile

Største turistattraktioner: En enestående natur med bl.a. Torres del Paine National Park.

Mere information:

Rejsebureau: Tema Rejser

Turistinformation: Chile