Buenos Aires - en storby med det hele
Log ind Log ind
Buenos Aires - en storby med det hele

Buenos Aires - en storby med det hele

Argentinas hovedstad Buenos Aires har det hele - brede boulevarder med skyggefulde træer og smalle brostenslagte stræder, storslået arkitektur i parisisk stil og faldefærdigt slum dænget til med graffiti.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

En europæisk by i Sydamerika

Det siges, at Buenos Aires er et mix af Paris’ arkitektur, Roms trafik og Madrids natteliv krydret med latinamerikansk livsstil. Sandt er det, at Argentinas hovedstad er den mest europæiske by i Sydamerika - og det var da også spanske opdagelsesrejsende som grundlande byen. Efterfølgende er immigranter fra en lang række europæiske lande kommet hertil og har sat præg på hovedstadens forskellige bydele.

Byliv i Buenos Aires

Byliv i Buenos Aires

Historisk tilbageblik

Den første hvide mand som slog sig ned her, var Pedro de Mendoza, der i 1536 forsøgte at skabe en spansk koloni ved den brede flod Rio de la Plata. Men gentagne angreb fra de indfødte og mangel på mad førte til, at projektet måtte opgives og i 1541 var bosætningen helt opløst. Først i 1580 ankom Juan de Garay (1528-1583) og genetablerede stedet, og han regnes i dag for byens egentlige grundlægger. I de næste 200 år lå stedet nærmest i dvale og blev hjemsted for bl.a. smuglere pga. Spaniens toldrestriktioner. I 1776 var byen vokset til 20.000 indbyggere og Spanien gjorde Buenos Aires til områdets hovedstad. Under og efter Napoleonskrigene og lokale borgerkrige blev båndene til moderlandet Spanien løsere og i 1880 blev Buenos Aires erklæret for hovedstad i den selvstændige stat Argentina.

Monument for Juan de Garay der anses som grundlægger af Buenos Aires

Monument for Juan de Garay der anses som grundlægger af Buenos Aires

Havnekvarteret La Boca

Havnekvarteret La Boca er i dag er kendt for sine mangefarvede huse med bølgeblik. Det var her fra havnen, at man eksporterede kød og uld ud i Verden. Men havnen blev desværre også brugt til at udlede spildevand og stedet er fortsat blandt de mest forurenede på kloden.
La Boca er mest kendt for sit stadion La Bombonera Stadium, hjemsted for fodboldholdet Boca Junios, hvor ikonet Diego Maradona engang spillede. Selv efter sin død er han fortsat superhelt og man kan endda blive fotograferet med "ham" på gaden Caminito. I denne livlige gade - fyldt med hurlumhej - er der mange turister og dermed også lommetyve, og her ses tangodansere som du kan fotografere eller kaste dig i armene på og selv blive foreviget i en tæt tangoomfavnelse.

Farverige huse i bydelen La Boca

Farverige huse i bydelen La Boca

Bydelen Microcentro

Fra det centralt beliggende hotel TWO Hotel er der ikke langt at spadsere frem til byens største boulevard Avenue 9de Julio, der visse steder har hele 16 kørebaner. Denne grønne boulevard er et godt pejlingspunkt - ikke mindst pga. den 67 meter høje obelisk, som blev rejst i 1936 midt på boulevarden.
Mod nord ligger Plaza Lavalle med mere klassiske arkitektur med bl.a. kirken Nuestra Senora del Rosario og Buenos Aires opera- og balletscene Teatro Colon.

Obelisken på Avenue 9de Julio

Obelisken på Avenue 9de Julio

Gågaden Florida

Nogle få blokke hen ad Avenue Cordoba er du på byens populære gågade Florida, hvor et eksklusivt indkøbscenter holder til i Galerias Pacificos elegante bygning fra 1889. Gå indenfor og nyd de rummelige forhold med springvand og flotte fresker fra 1954 malet af lokale kunstnere på loftets hvælvinger. Udbuddet af mærkevareforretninger er enormt. På den altid tætpakkede gågade møder du mange turister som iagttager de optrædende gadegøglere.

Gågaden Florida

Gågaden Florida

Havnemiljøet ved Puerto Madero

Et af de steder hvor du bedst kan se den flotte sanering fra gammel havneområde til moderne, attraktivt bymiljø er ved havnebassinerne som adskiller den centrale bydel med Puerto Madero.
Her er de tidligere lagerbygninger ombygget til eksklusive hoteller og restauranter og det er også her, at byens dyreste boliger findes. Man har på eksemplarisk vis bibeholdt nogle af de gamle kraner, der nu står langs havnekajerne som gigantiske, industrille kunstskulpturer. Flere broer leder over til Puerto Madero bl.a. den moderne gangbro "Kvindernes bro", der dog mere giver associationer af et skib end en kvinde! I havnebassinerne ligger flere gamle skibe, som i dag er museer, bl.a. det gamle skoleskib Fregatten Sarmiento, der mellem 1897 og 1938 sejlede næsten 40 gange rundt om Jorden. I et andet bassin ligger skibet Corbeta A.R.A. "Uruguay" fra 1874, der sejlede til Sydpolen.

Skyskrabere ved Puerto Madero og Kvindens Bro

Skyskrabere ved Puerto Madero og Kvindens Bro

Loppemarked i San Telmo

En af hovedstadens spændende bydele er San Telmo og gaden Defensa, der leder frem til Plaza Dorrego. Her er der hver søndag loppe- og antikmarked. Et herligt leben, hvor du måske kan finde netop det, du står og mangler! Hele kvarteret har smalle brostensbelagte gader, hvor der mellem grim graffiti på faldefærdige huse, ses flotte vægmalerier - naturligvis præget af landets nationaldans - tangoen.

Loppemarked i San Telmo

Loppemarked i San Telmo

Regeringsbygningen Casa Rosada

Går du nordpå ad Avenue Paseo Colon kommer du forbi forsvarsministeriet med mindesmærker for krigen om Malvinerne (Falklandsøerne) og når frem til Parque Colon og byens nok mest berømte bygning Casa Rosada. Denne lyserøde bygning er Argentinas regeringsbygning og har front mod øst. Bygningens anden side vender ud mod Plaza de Mayo og er blandt de mest fotograferede bygninger i Argentina. Det var fra husets balkoner, at bl.a. Juan Peron og hans hustru Eva Peron holdt deres taler til folket på pladsen neden for. Og det var her, at popidolet Madonna stod, da hun indspillede filmen Evita.

Monument for de faldne fra Falklandskrigen

Monument for de faldne fra Falklandskrigen

Plaza de Mayo

Midt på pladsen står en lille obelisk Piramide de Mayo, hvor mødre til forsvundne mænd og sønner fortsat kommer en gang om ugen for at demonstrere for retfærdighed og gøre opmærksom på de uhyrligheder, som tidligere regimer påførte deres borgere. Pladsen er omgivet af fine bygninger bl.a. Buenos Aires katedral Metropolitana, med gravsted for en af Argentinas helt store helte - general José de San Martin. Uden for katedralen brænder en evig ild og for enden af pladsen ligger det gamle 1800-tals rådhus Cabildo, der nu er museum.

Plaza de Mayo i Buenos Aires

Plaza de Mayo i Buenos Aires

Tricktyve på Avenue de Mayo

Snyd ikke dig selv for en spadseretur ad Avenue de Mayo mod bydelen Congreso og nyd de prægtige bygninger - men vær altid opmærksom. På turen mærker vi pludselig noget vådt i nakken og bag på skjorten og ned ad bukserne. Tre meget "tjenstvillige" kvinder forsøger at forklare, at fuglene har skidt på os. I så fald har det været et par lavtflyvende kondorer med tynd mave, for vi er begge godt og grundigt oversprøjtede med en grønlig, klæbrig masse. Kvinderne vil hellere end gerne "hjælpe" og kommer med papirservietter og begynder at tørre os af. Heldigvis har vi set lignende lommetyve operere på vores rejse i Quito (Ecuadors hovedstad) og vi får øjeblikkeligt vendt os med ryggen mod husmuren og holdt kvinderne på afstand. Vi tager imod servietterne, og da de ser, vi ikke er indstillet på yderligere hjælp, forsvinder de som dug for solen.

Du kan møde lommetyve overalt

Du kan møde lommetyve overalt

Bydelen Congreso

For enden af Avenue de Mayo ligger den monumentale plads Plaza del Congreso med det imponerende Palacio del Congreso fra 1906 med en grøn kuppel opført med Capitol Building i Washington som forbillede. Bygningen er rigt udsmykket og på pladsen foran ses flere stor mindesmærker for Argentinas uafhængighed.

Plaza del Congreso

Plaza del Congreso

Tango Show

Den sidste aften i Buenos Aires fejres med et tangoshow på La Ventana. I et tætpakket lokale med flere hundrede mennesker lykkes det - trods et minimum af plads - tjenerne at servere et tre retters måltid, inden lyset slukkes og scenen tages i brug. Fem geniale musikere åbner med en fyrig tango og efter nogle numre kommer også tre par dansere på scenen og viser hvor sensuelt tango skal danses. Senere træder både en kvinde og en mand til og giver smagsprøver på argentinsk sangkunst, mens Eva Peron (1919-19852) fra et billede på væggen ser til, når sangen "Don't cry for me Argentina" fra musicalen Evita går over scenen.

Eva Peron også kendt som Evita

Eva Peron også kendt som Evita

Fakta om Argentina

Hovedstaden i Argentina er Buenos Aires. 

Befolkningstal: ca. 43,9 mio.

Areal: ca. 2.780.400 km2

Afstand fra Danmark: ca. 12.083 km. til Buenos Aires

Største turistattraktioner: Iguazú Nationalpark med et af Verdens flotteste vandfald samt Perito Moreno gletsjeren. Storbyferie er Buenos Aires med La Borca og masser af tangorytmer.

Mere information:

Rejsebureau: Tema Rejser

Turistinformation: Argentina