Over Haast Pass til Queenstown i New Zealand
Log ind Log ind
Over Haast Pass til Queenstown

Over Haast Pass til Queenstown

På rundrejsen i New Zealand forlader vi vestkysten på Sydøen og køre op over De Sydlige Alper for at komme ind i landet til måske den smukkest beliggende by i New Zealand - Queenstown.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

En betagende tur over Haast Pass

Lang kysten til Det Tasmanske Hav har vi flere spektakulære udsigter og stopper et par gange for at indsnuse den friske havluft eller lade os imponere af de storslåede scenerier f.eks. ved Knights Point på The World Heritage Highway. Ved byen Haast fortsætter vi op gennem Westland National Park med bjerge og regnskov for at komme over Haast Pass. Der findes tre passager over De Sdlige Alper - Lewis Pass (884 moh.) længst mod nord, Arthur’s Pass (byen ligger 730 moh, men højeste punkt på vejen er 930 moh.) midt på Sydøen, som vi kom over med tog og bus forleden, og så Haast Pass (562 moh.) der blev åbnet så sent som i 1965.

En fin morgen med udsigt mod Mount Cook

En fin morgen med udsigt mod Mount Cook

De smukkeste gletsjersøer

Her er ufatteligt meget at se på undervejs, men skal vi stoppe ved hvert iih.. og aah.., kommer vi aldrig frem. Vi stopper dog ved udsigtspunkterne - først ved den store sø Lake Wanaka og senere ved Lake Hawea, begge omgivet af billedskønne bjerge. Før det går ned i "lavlandet" igen, strækker vi benene med en udsigt ud over de frodige marker, hvor også den new zealandske skuespiller Sam Niell har sin vingård.

Lake Wanaka

Lake Wanaka

Bungy jump ved Kawarau-broen

New zealænderne elsker fart over feltet og udfordringer, der øger pulsen og får adrenalinen til at rulle i årerne. Så det var naturligvis i New Zealand, at man fandt på at binde en elastik om fødderne på adrenalinhungrende folk og lade dem springe ud fra en bro højt over en flod - Bungy Jump var opfundet. Naturligvis skal vi se det, og et par af de kvindelige rejsefæller skal prøve deres livs spring 43 meter over Kawarau-floden. 
I den store hall købes billet og stiller sig i kø. For os som ikke tør eller kan springe, er der lavet et par terrasser, hvorfra vi kan følge slagets gang. Nogle springere er alligevel mere nervøse end andre og assistenten som står ved siden af springeren forsøger at berolige og motivere. Nogle siger ikke en lyd, mens andre skriger højlydt, idet de sætter af. Nogle har benene først og andre laver fine udspring med hovedet forrest ned mod dybet. Elastikken, der er reguleret efter springerens vægt, strammes og sender springeren godt retur mod broen, inden den efter et par gyng falder til ro og springeren kan samles op af en båd på floden under broen. Springet og opsamlingen tager under et minut, men er efter sigende alle pengene værd.

Bungy Jump ved Kawarau-floden

Bungy Jump ved Kawarau-floden

Arrowtown - en by fra før tiden gik af lave

Næste stop er guldgraverbyen Arrowtown, som er en forstad til Queenstown. Her har de charmerende træhuse bibeholdt deres look fra 1800-tallet - mange i den helt originale stil. Selv om byen er noget turistet, er den et besøg værd. Og så var det her i Arrow-floden, at man fandt guld i 1862, hvilket pirrer vores nysgerrighed og vi må selvsagt selv ned og se efter guld - men forgæves!

Den gamle guldgraverlandsby Arrowtown

Den gamle guldgraverlandsby Arrowtown

Queenstown New Zealands aktion-by

Queenstown var tidligere en landbrugs- og guldmineby, men er i dag New Zealands mest populære turistby, som ligger billedskønt neden for et bjerg lige ved Lake Wakatipu, 319 moh. Byen er også New Zealands absolut hotteste sted, når det gælder ekstremsport. Udover det allerede nævnte byngy jump, kan man på floder og i søen komme med jet-boat og suse i højfart gennem vandet. Man kan prøve canyoning og alle former for vandsport. Man kan mountainbike eller vandre i de smukkeste bjerge med udsigt til bjergkæden The Remarkables. Man kan ride, spille golf o.m.a. Queenstown tilbyder omkring 75 forskellige aktiviteter og attraktioner. Mulighederne er nærmest utømmelige. 

Jetboat sejler i stor hastighed op og ned ad floder og på søen

Jetboat sejler i stor hastighed op og ned ad floder og på søen

Fremme i Queenstown indlogeres vi på Heartland Hotel, hvor vi får et pænt værelse med en dejlig altan, hvorfra vi har udsigt ud over Queenstown Bay i Wakatipu-søen.

Heartland Hotel i Queenstown

Heartland Hotel i Queenstown

 Vi orienterer os i byen og går en tur langs vandet.

Spadseretur langs Lake Wakatipu

Spadseretur langs Lake Wakatipu

Vi spadserer en tur rundt i den botanisk have og finder senere ind på en restaurant for at spise aftensmad.

Dam i Queenstowns botaniske have

Dam i Queenstowns botaniske have

Men i morgen vil vi se Wakatipu-søen set fra oven.

Fakta om New Zealand

Hovedstad i New Zealand er Wellington. Landet består af to hovedøer - Nordøen og Sydøen.

Befolkningstal: Ca. 4,5 mio.

Areal: Ca. 268.680 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 17.953 km.

Mest besøgte attraktioner: Aktiv ferie i de forskelligartede nationalparker samt aktivitetsbyen Queenstown

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: New Zealand