Krigeriske maorier i Rotorua, New Zealand
Log ind Log ind
Krigeriske maorier i Rotorua

Krigeriske maorier i Rotorua

Ved Tamaki Maori landsbyen lukkes vi ind på en gårdsplads foran landsbyen og the chiefs stiller sig foran os. Efter et par minutters fuldstændig ro starter te wero - udfordringen - som er en del af ceremonien, før vi lukkes ind i landsbyen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Buired Village

Ikke langt fra Lake Tarawera besøger vi den berømte begravede landsby - Buired Village - og bliver modtaget af kvinder i bedårende kjoler fra slutningen af 1800-tallet. Byen blev ødelagt i 1886, ved vulkanen Mount Taraweras seneste udbrud, der sende klippestykker, lava og aske ud i så store mængder, at hele tre landsbyer blev dækket.

Vandretur ved Lake Rotorua

Først på eftermiddagen er vi tilbage ved Sudima Hotel, hvor en natursti går til højre langs søen. Snart er vi inde i skoven og uden for bilernes larm. Vi kommer frem til et stort åbent område, hvor jordskorpen synes særlig tynd og følger den tydeligt afmærkede sti tværs over det arrede og visse steder kogende område. Da vi atter har "fast grund" under fødderne, opdager vi en vagtelfamilie på stien foran os. Det er to voksne californisk quail med 12-15 små kyllinger susende omkring sig. Vi går forsigtigt frem og nyder den lille familie, som tilsyneladende trives godt i dette varme miljø af kogende mudder.
På den anden side af Lake Rotorua er der udsigt til byen, og efter en rundtur på ca. tre km. bl.a. forbi et mindre geotermisk kraftanlæg, er vi tilbage ved hotellet.

Aften i Tamaki Maori landsbyen

To brødre fik den idé at skildre maori-kulturen for turister, så der kunne blive større forståelse for hvem maorierne egentligt er. De havde imidlertid ingen penge og banken var tøvende med at bakke op om projektet, så i 1989 solgte den ene bror sin Harley Davidson motorcykel, så de kunne starte deres forretning.
I dag beskæftiger brødrene og deres hustruer over 150 maori-ansatte forskellige steder rundt omkring i New Zealand, hvor der fortælles historier om den vidtstrakte rejse fra Polynesien over Stillehavet, tilpasningen i det nye land, introduktionen til den vestlige verden og om kompromiserne som maorierne gjorde undervejs for at overleve.
En bus fra Tamaki Heritage Experinces henter os ved hotellet og undervejs til maori-landsbyen instruerer en meget charmerende maori-chauffør os om reglerne og protokollen for at kunne komme ind i en "mare", som landsbyen kaldes. Vi skal være repræsenteret af en høvding til at modtage et fredsoffer ved velkomstceremonien - og det betragtes som meget ærefuldt at blive udpeget som "chief".
- Kan I sige "Kia Ora", lyder det fra chaufføren, og vi i bussen råber i kor "Kri Ara". I bakspejlet kan vi se hans grinmasser - han er ikke tilfreds med udtalen, så han prøver igen og efter et par gange synes han, at det går an!  Og så forklarer han, at denne hilsen betyder hej/goddag/tak og det får vi brug for ved besøget i mara’en.

Frygtindgydende modtagelse

Fremme lukkes vi ind på en gårdsplads foran landsbyen og the chiefs (en for hver bus) stiller sig foran os lidt inde på gårdspladsen. Efter et par minutters fuldstændig ro starter te wero - udfordringen - som er en del af ceremonien, før vi lukkes ind i landsbyen. Over indgangen til landsbyen viser der sig nogle maorier og samtidig kommer en kriger med malede tatoveringer i ansigtet og på kroppen ind på gårdspladsen. Han svinger sit våben, skærer ansigt og ruller med øjnene, så det hvide kommer til syne. Han rækker tunge og går truende frem mod vores "chiefs" for at skræmme dem. Viser de frygt eller er de modige nok til at blive stående? Endnu en kriger kommer ud fra landsbyen og stamper med dine bare fødder i sandet, mens han skærer ansigt og svinger sit våben faretruende tæt på vores "chiefs".
Denne del af ceremonien kan se ret sjov ud, men i respekt for kulturen skal man hverken grine, smile eller efterligne krigerne. Endnu en maorikriger kommer frem og han smiler. Vi har bestået "prøven" og han byder os formelt velkommen, hvorefter vi spadserer ind i landsbyen, hvor både mænd og kvinder har gang i forskellige aktiviteter - og man er velkommen til selv at prøve.

Maorierne underholder

Inden vi går ind i wharenui’en - det store hus, der repræsenterer maoriernes forfædre - ser vi hvorledes maorierne traditionelt tilbereder maden. I en såkaldt hangi har maden stået på varme sten i tre-fire timer og graves nu fri og løftes ud af jordovnen.
I det store hus underholder landsbyens folk os med sang og dans, mens maden tilberedes på fade, og efter maori-showet er der adgang til buffeten - der indrømmet smager noget af sod! Hele arrangementet slutter med en officiel afslutningsceremoni med sang og taler, inden vi transporteres tilbage til vores hotel.
Naturligvis tager vi alle afsked med vores maori-chauffør med den traditionelle maori-hilsen, hvor man gnider næser mod hinanden.

Fakta om New Zealand

Hovedstad i New Zealand er Wellington. Landet består af to hovedøer - Nordøen og Sydøen.

Befolkningstal: Ca. 4,5 mio.

Areal: Ca. 268.680 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 17.953 km.

Mest besøgte attraktioner: Aktiv ferie i de forskelligartede nationalparker samt aktivitetsbyen Queenstown

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: New Zealand