Glacier Country med Franz Josef Glacier og Fox Glacier, New Zealand
Log ind Log ind
Glacier Country med Franz Josef Glacier og Fox Glacier

Glacier Country med Franz Josef Glacier og Fox Glacier

Det siges at være en af verdens smukkeste togture vi skal opleve i dag, når vi tager med det prisbelønnede tog Tranz Alpine op over De Sydlige Alper til Arthur’s Pass National Park.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Trans Alpine Express til Arthur's Pass National Park

En tonstung maskine sætter togsættet med adskillige turistfyldte vogne i gang. Vi kører gennem et meget frugtbart landskab og har i det fine vejr den ene panoramaudsigt efter den anden til de sneklædte De sydlige Alper. Toget stopper ved et af de smukkeste udsigtspunkter og alle får mulighed for at komme af toget for at fotografere.

Sild i en tønde!

Da toget fortsætter finder jeg ud i en af togvognene der er en åben dvs. uden glas i vinduerne og her står jeg og betragter den smukke udsigt. Men da vi nærmer os den billedskønne Waimakariri-flod, som skærer sig gennem landskabet er jeg ikke længere alene. Specielt de japanske turister, der tilsyneladende er vant til at stå mast som sild i en tønde, trænger sig på og har en nogen anden høflighedskultur end jeg tidligere har oplevet. Nu er det pludselig blevet alles kamp mod hinanden for at få møvet sig frem til en skudposition, så der kan tages et billede - uden det er fyldt med øvrige rejsende. Men jeg forsøger at holde fast i mit ståsted selv om det er svært. Så er det noget fredeligere i de lukkede kupéer.
Da vi har passeret en af de mange broer "kravler" vi op mod Arthur’s Pass, der er et kendt område for vandreture og skisport.

Med bus til regnskoven i Westland

Bussen med vores bagage var kørt i forvejen og venter på os ved stationen. Herfra går det ad landevejen op gennem nationalparken, hvor der stoppes ved et af de højeste pas på ruten, 930 moh. Udsigten er betagende og vi er ikke alene. Den frække endemiske papegøje - kea’en – er her også. Dvs. her er en helt flok af disse pågående fugle, som ikke er blege for at bide i dine snørebånd eller flå en vinduesvisker af din bil! Men sjove er de at iagttage og så er de helt kønne i fjerdragten.

Franz Josef Gletsjer

Efter en smuk tur gennem skoven langs Det Tasmanske Hav og med udsigt til Alperne mod øst stopper vi i Franz Josef for at spadsere The Terrace Walk - en 30 minutters let vandretur op gennem regnskoven til et udsigtspunkt hvorfra vi kan se ind i dalen mod gletsjeren. Gletsjere dannes ved at skyer fra havet presses op over Alperne, hvor de afkøles og først smider regn over regnskoven og senere sne over bjergtoppen. De vældige snemasser bygges op hvert år og presser den underliggende sne så hårdt, at den bliver til is. Som en plastisk masse glider ismasserne så langsomt ned i dalene og sliber undervejs på klipperne både på siderne og i bunden. De stenbunker - gletsjeraflejringer - som dannes foran gletsjeren kaldes moræner.
Det er ganske tydeligt at se, at den U-formede dal er skabt af en gletsjer i modsætning til en V-dal som dannes ved at en flod skærer sig ned i landskabet og til sidst skaber en kløft.
Gletsjeren har dog trukket sig langt tilbage - sikkert pga. den globale opvarmning, men det er fortsat usædvanligt at se en gletsjer strække sig helt ned til regnskoven i et tempereret klima.

Vandretur til Fox Gletsjer

Efter indkvarteringen på Heartland Hotel Glacier Country i nabobyen Fox Glacier tager nogle af vores rejsefæller på helikoptertur op til gletsjeren. Har man aldrig stået på en gletscher er dette absolut en mulighed. Selv var vi for nogle år siden på en guidet gletsjervandring oppe på Franz Josef gletsjeren, så i dag vandrer vi i stedet ud til Fox Gletsjer. Først ca. en halv time ad ruten Minnehaha Walk gennem regnskoven og forbi den brusende smeltevandsflod. Så hen til P-pladsen, hvorfra det kun er muligt at spadsere videre ud mod gletsjeren ad ruten Fox Glacier Valley Walk som det tager ca. en times tid at spadsere frem og tilbage.

Næsten ud til gletsjerfoden

Her er fin udsigt til vandfald og med lidt balance i kroppen er det også muligt at stengå – springe fra sten til sten – over de vandløb som vi passerer undervejs. Terrænet bliver mere og mere goldt, men den grønne regnskov går fortsat helt ned på siderne af U-dalen. Så bliver vi mødt af en mand med et klart signal: STOP - hertil og ikke længere.
Vil man længere ind mod gletsjeren og op på den, skal det ske med en stedkendt lokalguide. Det kan være dødsensfarligt at vandre rundt i et gletsjerområde uden kyndig vejledning, så vi respekterer naturligvis afspærringen.

En fugl eller to i kameraet

Vi vandrer samme vej retur og ser fugle undervejs. Vi er tilbage på hotellet efter i alt tre timer. Bestemt en tur, der kan anbefales, men bliv på stien, så undgår du at få nedfaldende klipper eller is over dig eller blive fanget af en tsunami af smeltevand.
Nu trænger vi til en god bøf og en flaske vin, og slapper af resten af aftenen, inden vi i morgen kører over Haast Pass - en af de få, men meget smukke ruter over Alperne - mod Queenstown.

Fakta om New Zealand

Hovedstad i New Zealand er Wellington. Landet består af to hovedøer - Nordøen og Sydøen.

Befolkningstal: Ca. 4,5 mio.

Areal: Ca. 268.680 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 17.953 km.

Mest besøgte attraktioner: Aktiv ferie i de forskelligartede nationalparker samt aktivitetsbyen Queenstown

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: New Zealand