Dunedin - en skotskternet by i New Zealand
Log ind Log ind
Dunedin - en skotskternet by

Dunedin - en skotskternet by

På rejsen rundt i New Zealand kører bussen til østkysten og den gamle by Dunedin, som blev grundlagt i 1848 af skotske bosættere.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Dunedin - arkitektur og havekultur

Skotterne købte området af de lokale maori-høvdinge og navngav stedet New Edinburgh, der senere blev til Dunedin - det gamle gæliske ord for Edinburgh. Byen, der er New Zealands største i udstrækning, ligger skønt i bunden af en fjord, afskærmet fra Stillehavets storme af halvøen Otago Peninsula og tæt på natur og et rigt dyreliv. Byens navn udtales "Dönédn" med tryk på anden stavelse, og da vi arriverer bliver der tid til lidt sightseeing. På byens centrale ottekantede plads Octagon ligger St. Paul’s Cathedral fra 1919 med en statue af den skotske digter Robert Burns placeret foran - med et søgende blik rettet mod en af pubberne! Ved siden af ses det gamle, smukke victorianske rådhus. Den centrale plads huser også kunstgalleriet samt byens turistinformation.

Digteren Robert Burns foran St. Paul's Cathedra i Dunedin

Digteren Robert Burns foran St. Paul's Cathedra i Dunedin

Baldwin Street - verdens stejleste gade

Et par km. uden for centrum ligger Baldwin Street. Dette skulle være verdens stejleste, beboede gade og vi opfordres naturligvis til at udfordre vores kondition ved at bestige den 350 meter lange gade, der hæver sig 70 meter fra start til slut med en stigningsprocent på 35 på det stejleste stykke. Vi prøver - nogle mere adrætte end andre - og de fleste kommer op på toppen. En gang om året er her en konkurrence "The Baldwin Street Gutbuster" som tiltrækker hundredvis af atleter som løber op og ned ad gaden. Den hurtigste tid er under to minutter. Lad os komme videre!

Baldwin Street skulle være Verdens stejleste beboede gade

Baldwin Street skulle være Verdens stejleste beboede gade

Victorianske bygninger

Tæt på  det centralt beliggende Scenic Hotel står den gotiske First Church med et 54 meter højt spir. I Queens Park er her naturligvis en statue af dronning Victoria og lige ved jernbanestationen ligger Settlers Museum.

First Church of Otago

First Church of Otago

Jernbanestationen er en arkitektonisk perle med marmor hentet fra Aberdeen - måske den mest fotograferede bygning i New Zealand. Gå indenfor og nyd den smukt indrettede banegårdshal med mosaikker på gulvet. Ved siden af er der gang i Farmers Marked, hvor det summer af liv omkring de mange boder.

Jernbanestationen i Dunedin

Jernbanestationen i Dunedin

Dunedins Botanisk Have

På vej mod den botaniske have passeres flere bygninger som hører under landets ældste universitet - University of Otago. Mange steder på de langstrakte gader ligger pittoreske træhuse, som udlejes til nogle af de 20.000 studerende på universitetet. Desværre er mange ikke vedligeholdt af udlejerne og forfalder. Selve den botaniske have ligger på en bakke - Signal Hill - og det er værd at besøge den velplejede have med blomstrende stauder, rosenhave og lokale træsorter. På vejen tilbage passeres Otago Museum. 

Otago universitetsbygning i engelsk bygningsstil

Otago universitetsbygning i engelsk bygningsstil

Dunedin's juveler

I en anden ende af byen ligger byens bryggeri Speight's Brewery, hvor folk kommer for at tappe det reneste kildevand. Går du lidt op ad bakkerne ses den katolske kirke St. Joseph's Cathedral og et stenkast derfra Otago Old Boys High School - begge smukke bygninger. Vil du se hvordan et aristokratisk hjem fra begyndelsen af forrige århundrede var indrettet, kan du besøge herresædet Olveston bygget i 1906. Men du skal dog reservere tid i forvejen til en guidet rundvisning.

St. Joseph's Cathedral

St. Joseph's Cathedral

I morgen besøges Dunedin’s baghave Otago Peninsula.

Fakta om New Zealand

Hovedstad i New Zealand er Wellington. Landet består af to hovedøer - Nordøen og Sydøen.

Befolkningstal: Ca. 4,5 mio.

Areal: Ca. 268.680 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 17.953 km.

Mest besøgte attraktioner: Aktiv ferie i de forskelligartede nationalparker samt aktivitetsbyen Queenstown

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: New Zealand