Ayers Rock i Uluru - Kata Tjuta National Park, Australien
Log ind Log ind
Ayers Rock i Uluru og Kata Tjuta National Park

Ayers Rock i Uluru og Kata Tjuta National Park

Vi ser endeløse sandsletter, tom ørken, enorme udtørrede, kridthvide saltsøer og endelig den enorme monolit Ayers Rock, som aboriginerne kalder Uluru.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Outback Pioneer Hotel & Lodge i Yulara

Fra lufthavnen er der kun kort afstand til vores hotel Outback Pioneer Hotel & Lodge lidt uden for turistbyen Yulara. Efter indkvarteringen i rummelige bungalows er der lidt tid til at se nærmere på hotellets omgivelser. Hotellet ligger som en oase midt i ørkenen med svømmebassin omgivet af høje træer og blomstrende buske, hvor fuglene søger hen. Fra en lille, sandet bakketop med spredt bevoksning er der udsigt til Uluru - men det er ikke dertil dagens første udflugt går.

Uluru - Kata Tjuta National Park

De to store naturfænomener Uluru og Kata Tjuta blev nationalpark i 1977 og i 1985 tilbageleveret til de traditionelle ejere - de lokale aboriginerne, Anangu-folket - der siden har udlejet parken til regeringen og nu drives parken i fællesskab. Der er beviser for, at aboriginerne har været i området mellem 20.000 og 30.000 år og nogle steder i den 1.325 km2 nationalpark har altid været - og er fortsat - blandt aboriginernes hellige steder - så hellige, at myterne er ukendte for andre end de indviede. Disse hellige steder må ikke betrædes og fotografering er ikke tilladt. Skiltning fortæller hvor.

Vandretur ved Kata Tjuta - The Olgas

Blot fem km. fra hotellet ligger området Kata Tjuta, som den hvide opdagelsesrejsende Ernest Giles døbte The Olgas, da han i 1872 nåede frem til disse fantastiske klippeformationer. Kata Tjuta betyder "Mange Hoveder" på det lokale Anangu-sprog og består da også af 36 større og mange flere klippekupler. Området er adskillige gange større end det mere kendte Uluru (Ayers Rock) og har et meget mere varieret terræn. De mange klippekupler og kløfter betyder mere skygge, hvilket igen giver flere fugtige områder med plantevækst og fugleliv.
Før vi vandrer ind i Kata Tjuta, er det vigtigt at medtage rigeligt drikkevand - og har man ikke fået nok med fra hotellet, sørger rejselederen for at vi kan få fyldt vore flasker op ved bussen. Vi skal dog selv medbringe myggenet, som er nødvendige, da fluerne her er meget aggressive (tørstige) og svirrer konstant omkring hovedet på os. Vi følger vandrestien Olga Gorge Walk mod Vindenes Dal og kommer tæt på de store konglomerater (klipper sammensat af mange forskellige stenarter). Det 200 mio. år gamle materiale er slebet til af vejr og vind med striber efter vand som ses på klippernes sider. Bevoksningen er lav og sparsom, men alligevel ser vi nogle få fugle.

Solnedgang ved Uluru - Ayers Rock

Senere kører vi frem til Sunset Strip nogle kilometer foran Uluru (Ayers Rock) for at se det skiftende lys på klippeformationen ved solnedgang. Og her venter os en overraskelse, idet der er sørget for mousserende vin og snacks som nydes, mens solen sænker sig bag os og Uluru farves mørkerød. Alene er vi bestemt ikke, for mange andre turister får samme flotte oplevelse.

Aboriginere uden kontakt

Ved landevejen sidder nogle lokale aboriginere med deres hjemmegjorte kunsthåndværk bl.a. prikmalerier, som de sælger til turisterne. Men de gør ikke opmærksom på deres kunstværker, men sidder blot afventende. Det er svært at fange aboriginernes blik - de "ser nærmest igennem én" - som om man slet ikke er der. En underlig følelse af tomhed. Man fornemmer, at de fleste aboriginere i virkeligheden helst er fri for os hvide tilrejsende!

Når lyset kommer

Efter en god middag - grillet kænguru, naturligvis - samt en god nats søvn er vi tidligt oppe, for i det kølige mørke at blive kørt ud til et udsigtspunkt på en anden side af Uluru. Her overværer vi dagen gry og det første solstrejf på klippeformationen. En betagende oplevelse.

Vandring ved Uluru - Ayers Rock

Vi køres ind til den 348 meter høje Uluru for at vandre godt fire af de i alt knapt 10 km. der er rundt om klippeformationen. Sporet fører os tæt forbi de røde klipper, hvor et utal af større og mindre klippehuler med farverige mineralaflejringer ses på siderne. Nogle huler har været beboede af aboriginerne. Vi passerer en kløft som kan samle vand, der løber ned i et vandhul ved det hellige sted Kapi Mutitjulu. Her er ses også hulemalerier som aboriginerne i tidernes morgen har malet og som bl.a. forestiller billeder fra "drømmetiden".

Den første hvide mand som kom her i 1873 hed William Christie Gosse og han besteg klippen. Det kan man fortsat, men da Uluru er et helligt sted for aboriginerne, er der flere og flere turister som fravælger denne tur, der ikke er uden risiko. Flere er blevet dræbt ved at falde ned af de stejle klipper.
Efter vandreturen venter en 563 km. lang køretur gennem den australske ørkenen til nærmeste by - Alice Springs.

Fakta om Australien

Hovedstad i Australien er Canberra.

Befolkningstal: Ca. 25 mio.

Areal: Ca. 7.692.000 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 11.262 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Sydney med operahuset og Melbourne samt ørkenen med Ayers Rock (Uluru). Også Great Barrier Reef samt øen Tasmanien er velbesøgt.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Australien