Whisky og grillmad i Lynchburg i Tennessee
Log ind Log ind
Whisky og grillmad i Lynchburg i Tennessee

Whisky og grillmad i Lynchburg i Tennessee

Den lille hyggelige by Lynchburg i den sydlige del af den amerikanske delstat Tennessee, er på trods af den lille størrelse, berømt verden over, især blandt folk der nyder et godt glas Jack Daniels whisky.

Lasse Løndahl Henriksen

Lasse Løndahl Henriksen

Fotograf

Tilføj favorit

En lille men berømt by

Lynchburg blev grundlagt i starten af 1800-tallet og er i dag hovedbyen i Moore County, som er en af de mindre amter i det sydlige Tennessee. Byen har gennem tiden været hjemsted for flere kendte mennesker heriblandt den berømte pelsjæger Davy Crockett, der boede to år i Lynchburg fra 1811-1813. Engang boede rock'n'roll-musikeren Little Richard også i byen, men den nok mest berømte person, der har haft mest indflydelse på byen er uden tvivl whiskybrænderen Jack Daniel, som vi vender tilbage til.

Hyggelige omgivelser

Byen ligger i smukke landlige omgivelser og i forstadsområderne er du ikke i tvivl om, at du er på landet i USA. Men det der virkelig tegner byens profil er det store torv i midten af byen, der danner rammerne for den historiske bydel. Her finder du blandt andet det gamle smukke domhus. Den oprindelige bygning blev ødelagt i en stor brand, der raserede halvdelen af byen i 1883. Domhuset i dag står som den dag det blev genopbygget i 1885. Rundt om det gamle domhus, der ligger midt på torvet, finder du de mange spændende gamle butikker med alt fra udstyr til hjemmebrænderiet, over barbecue restauranter til souvenirbutikker. Udover de klassiske souvenirs sælges her alle mulige former for merchandise fra Jack Daniel's destilleriet, som uden tvivl er den virksomhed, der har tømret Lynchburg fast på landkortet - og også er byens mest besøgte turistattraktion.

Det berømte destilleri

Jack Daniel's destilleriet er en populær turistattraktion med over 220.000 besøgende årligt og det er spændende at få et indblik i stedets historie og se hvordan produktionen af den verdensberømte whisky foregår. Fra besøgscentret bliver du guidet rundt på hele destilleriets område og oplever produktionen, lige fra gæringsprocessen til tappehallerne, hvor whiskyen kommer på flaske og bliver pakket. Al Jack Daniel's whisky bliver produceret på destilleriet i Lynchburg og en af hemmelighederne bag smagen, ligger i at man kun bruger vandet fra den lokale kilde.
En anden af hemmelighederne er, at de på destilleriet selv brænder det kul der skal bruges til at filtrere whisky'en, så den får den helt rigtige smag. Det tager hele tre dage for en dråbe whisky at komme gennem kulfiltret.

Mr. Daniel's whisky-historie

Under rundvisningen ser du også grundlæggeren Jasper Newton "Jack" Daniel's oprindelige kontorbygning og får fortalt historien om Mr. Daniel's liv og død. Ifølge den populære forklaring døde han fordi han ikke kunne huske kombinationen til sit pengeskab. I arrigskab skulle han have sparket til pengeskabet og skadet sin tå, så han fik en blodforgiftning, der tog livet af ham. Om historien er sand, vides ikke med sikkerhed, men en god historie er det helt sikkert.

VM i grill

En weekend i slutningen af oktober er Lynchburg også hjemstedet for en helt speciel begivenhed. Jack Daniel's står sammen med det verdensomspændende grill-forbund, Kansas City Barbecue Society, bag verdensmesterskaberne i grill. Deltagerene i konkurrencen er blandt de absolut bedste grill-hold, hovedsageligt fra USA, men der er også udenlandske hold med i konkurrencen. Et af de deltagende hold var i 2014 et danske team, hvis holdkaptajn Henrik Sommerlund, deltog i konkurrencen for andet år i træk. Sammen med ham deltog grill-entusiasten Mikkel Lund og slagteren Jesper Christiansen.

På træningslejr med grill guruer

De tre danske deltagere havde fornøjelsen af at træne sammen med to af de dygtigste barbecueeksperter i USA, Danny Montgomery og legenden Rocky Danner, der blandt andet uddeler sin helt egen pris til en deltager i Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue, der har gjort noget helt særligt for grill-verdenen. Rocky Danner har gennem årene deltaget i og vundet mange konkurrencer, men i dag har han trukket sig tilbage som deltager og i stedet hjælper han de yngre generationer med at blive bedre i konkurrencerne. 

En stor byfest

"The Jack" som konkurrencen populært bliver kaldt, er det helt store tilløbsstykke med boder, festligheder og aktiviteter for både børn og voksne. Over 30.000 gæster kommer for at se hvem der bliver kåret som årets bedste grill-mester inden for de forskellige kategorier.

Måske til næste år

Desværre vandt det danske hold ikke nogen af priserne den gang. Sejren gik til et amerikansk hold, men bare det at være med er noget helt særligt. De danske drenge fra Team Smoke It All har kæmpet mod 91 andre af de absolut bedste grill-hold i hele verden og det er små marginaler der afgør, om man får en første- eller en sidsteplads. Så bare det at være med, er en hædersbevisning i sig selv. De satser dog på at komme stærkt igen og forhåbentlig tage et sejrstrofæ med hjem.

Fakta om Lynchburg, Tennessee

Grundlagt: 1801

Indbyggertal: 6300

Areal: 338 km2

Kendt for: Jack Daniel's Distillery.
Jack Daniels sælger 119 mio flasker whisky pr år, men det er fortsat forbudt at sælge til privatforbrug (Dry County).

Der er kun et trafiklys i Lynchburg

Mere information:
Turistinformation: Lynchburg