Verdens mest imponerende gejsere i Yellowstone National Park, Wyoming, USA
Log ind Log ind
Verdens mest imponerende gejsere i Yellowstone National Park, Wyoming

Verdens mest imponerende gejsere i Yellowstone National Park, Wyoming

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

På rundrejsen i USA besøges verdens første nationalpark Yellowstone National Park med vandspyende gejsere, boblende mudderbassiner og skoldhede varme kilder - samt et vildt dyreliv med bl.a. bisonokser.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Shoshone National Forest

Fra Cody kører bussen denne morgen mod nordvest ad Chief Joseph Scenic Highway og ind i bakkerne ved Shoshone National Forest, der udgør en forløber for de vældige Rocky Mountains - bjergkæden som løber fra Canada til Mexico i det vestlige USA. I hvert sving er der udsigter til det smukke landskab som vi gerne vil forevige med et billede - men så kommer bussen aldrig frem! Rejselederen ved, hvor de bedste motiver findes, så derfor holder vi igen ved Colter Pass i en højde af 2.453 moh. og kan betragte en dyb og dramatisk kløft. Man tænker uvilkårligt på hvilke forhindringer nybyggerne stødte på i deres søgen efter lykken i det vestlige USA.
I Cooke City - en tidligere guldgraverby - er sidste stop, inden vi når frem til den nordøstlige indgang til Yellowstone National Park ved Silver Gate.

Sne i bjergene ved Shoshone National Forest i Wyoming

Sne i bjergene ved Shoshone National Forest i Wyoming

Yellowstone National Park

I Yellowstone National Park er vandspyende gejsere, boblende mudderbassiner og skoldhede varme kilder. For at forstå disse aktiviteter skal du vide, at jordens indre konstant er aktiv og i bevægelse - som kogende vand i en gryde. Forestil dig, at Jorden er et æg med æggeblommen som kernen - en flydende mineralmasse kaldt magma. Uden om æggeblommen ligger æggehviden, som kan sammenlignes med jordkappen og yderst den tynde æggeskal som hedder skorpen. Fra skorpen og ind til kernen er der ca. 2.900 km. men visse steder på Jorden er afstanden meget kortere og kombineret med bevægelserne i Jordens tektoniske plader giver det jordskælv og geotermiske fænomener.
Selv kender vi vulkaner og gejsere fra rejser i Island og New Zealand samt andre steder, men de fleste gejsere findes i Yellowstone National Park, hvor der er 10.000 hotspots som du kan komme tæt på. Disse enestående naturfænomener kombineret med et rigt dyreliv gjorde, at man allerede i 1872 udlagde området, der er på størrelse med Sjælland og Lolland-Falster tilsammen, som verdens første nationalpark.

Kogende vanddampe i Yellowstone National Park

Kogende vanddampe i Yellowstone National Park

Bisonokser - engang en turet dyreart

Buffalos, som bison kaldes i USA, var nær udryddelse i 1890’erne, men i nationalparkerne fik de et fristed og en levedygtig bestand blev reddet. Det er alle meget glade for i dag, for du skal ikke køre længe, før du ser de første horder af disse græssende kæmper. Bussen stopper og vi får lejlighed til at fotografere dyrene, der er ca. 50 meter fra os. En af gæsterne spadserer frejdigt frem mod dem. Vi kalder på ham, men han hører intet og stopper først, da han er omkring 10 meter fra den nærmeste bison - ganske uforsigtigt. Heldigvis er denne bisonokse i godt humør og vender rundt og går væk, så denne gang skete der heldigvis intet. Men man kan grue for, hvad der kunne være sket for os alle på denne ferie, hvis bisonen havde angrebet, hvilket man aldrig kan vide hvornår sket. Derfor er rådet også, at man altid holder mindst 30 meters afstand til disse vilde dyr. Møder man bjørn eller ulv er sikkerhedsafstanden 100 meter.

Første møde med bisonokser

Første møde med bisonokser

Mammoth Hot Springs

Der fortsætter ad den nordlige rute i nationalparken frem til Mammoth Hot Springs med den enorme monolit Liberty Cap og de sjældne kalkhvide terrasser med kogende vand som fosser op af jorden. 

Monolitten Liberty Cap ved Mammoth Hot Springs

Monolitten Liberty Cap ved Mammoth Hot Springs

Norris Geyser Bassin

Det mest aktive gejserområde i Yellowstone National Park ses ved Norris Geyser Basin. Her er et utal af farver omkring de mange hotspots, hvilket både skyldes forskellige mineraler, men også bakterier som stortrives i det skoldhede vand. Fra P-pladsen kan du gå til venstre ud mod Steamboat Geyser, der springer op mod 100 meter - den største af dem alle, når den endelig springer. Men der kan gå år imellem! Stop ved den smukke Emerald Spring, hvor en kilde med kogende, fuldstændigt klart vand konstant bobler frem. I dag er der ikke tid nok til at spadsere den tre km. lange rundtur ved Norris Geyser Bassin, så vi  vælger at gå tilbage og ind gennem/under museet. Her er et fantastisk udsyn udover Porcelain Basin - et stort kridhvidt område, hvor lyset er så stærkt, at det næsten blænder i øjnene. Har du kun kort tid ved Norris Geyser Bassin er det det, du skal gøre. Gå lidt ned ad stien og de mange trapper og  se nogle af de smukke, vandfyldte terrasser.

Vulkansk aktivitet så langt øjet rækker

Vulkansk aktivitet så langt øjet rækker

Lower Geyser Basin

Stop også ved gejserområdet Lower Geyser Basin, der ligger syd for Madison. Her er flere kogende vandhuller og farverige søer samt gejsere, der konstant spyer kogende vand nogle få meter ud i luften - som fra tuden på en kogende kedel. Naturen er forunderlig.

Great Fountain Geyser

Great Fountain Geyser

Old Faithfull

Den mest berømte gejser i Yellowstone National Park er Old Faithfull, som trofast udsender en op til 40 meter høj, kogende vandsøjle med ca. halvanden times mellemrum.  Forhører dig om hvornår næste udbrud forventes og om det kan betale sig at vente eller opleve mere i nærheden.
Er der tid så spadser rundt i det besynderlige månelandskab og ser flere spændende fænomener ved Geyser Hill og langs floden Firehole River. Nogle sidder tålmodigt på bænkene foran Old Faithfull, mens andre går rastløse omkring. Hvornår sker det? Der er ca. 50 meter fra bænkene og ind til gejseren og du vil kunne se, når noget er i gærde. En vandboble hæver og sænker sig i sekunderne før Old Faithfull springer. Så sker det. Op mod 25.000 liter kogende vand står i en stråle højt over jorden. Selv står jeg for tæt på til at kunne få hele søjlen med på mit billede, så høj er den. Jeg løber længere tilbage og heldigvis bliver Old Faithfull bare ved med at spy vand ud. Udbruddet varer i tre-fire minutter, så aftager styrken og det hele lukker ned. Der vil nu igen gå en god times tid, mens vandet siver ned gennem jorden og atter samler sig i Old Faithfull, bliver varmet op indtil trykket bliver for stort - og fænomenet gentager sig.

Folk venter på at Old Faithfull springer

Folk venter på at Old Faithfull springer

Landsbyen West Yellowstone

På vej ud af nationalparken møder vi flere dyr og få km. ude af den vestligste gate, er vi allerede inde i staten Montana. I landsbyen West Yellowstone sker indkvarteringen på Hotel Tree Bear Lodges motelværelser. Selve lodgen er en stor træbygning i svær tømmer og i rigtig westernstil, hvor der også findes restaurant.

Langs Madson River på vej ud af Yellowstone National Park

Langs Madson River på vej ud af Yellowstone National Park

I morgen kører vi tilbage gennem Yellowstone National Park og ud af den sydlige gate for at fortsætte mod høje bjerge, et hul og hellige templer.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: USA