Vandfaldene i Snake River ved Twin Falls, Idaho, USA
Log ind Log ind
Vandfaldene i Snake River ved Twin Falls, Idaho

Vandfaldene i Snake River ved Twin Falls, Idaho

Vi er kørt ind i staten Idaho også kendt som "Kartoffelstaten", fordi en tredjedel af USA kartofler dyrkes her. Vi skal dog ikke studere kartoffelsorter, men kører til besøgscentret ved Perrine Bridge - broen over Snake River Canyon ved Twin Falls.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Buzz Langdon Visitor Center ved Perrine Bridge

Foran besøgscentret står en statue af pioneren Ira Burton Perrine, der var landmand, rancher og forretningsmand og som slog sig ned ved Snak River Canyon i 1884. Han regnes for grundlæggeren af Twin Falls. Men det er i det flotte Buzz Langdon Visitor Center, at vi får historien om Snake River Canyons tilblivelse. I forhistorisk tid var store dele af Idaho dækket af en kæmpemæssig sø - Lake Bonneville - med en vandmængde svarende til nutidens Lake Michigan. Selve var kløften med dens basaltklipper dannet ved vulkansk aktivitet lang tid før. 
Den klippevæg som holdt søens vand tilbage kollapsede ved Rock River Pass for omkring 30.000 år siden og skabte derved en enorm flodbølge af vand og klipper - betegnet som Bonneville Flood - der væltede ned gennem kløften og formede Snake River Canyon, som den kendes i dag.

Pioneren Ira Burton Perrine ved Buzz Langdon Visitor Center i Twin Falls

Pioneren Ira Burton Perrine ved Buzz Langdon Visitor Center i Twin Falls

Det kan være svært at forestille sig en vandmængde så stor, at vandet i Snak River Canyon steg så meget, at det flød op over kløftens kant og ud over det omkringliggende terræn. Kløftens storhed ses ved Perrine Bridge - en flot stålbro der spænder mere end 450 meter over den grønne Snake River dybt nede.
På en lille spadseretur langs Snake River Canyon Rim Trail, der løber flere kilometer langs sydsiden af kløften, ses skulpturen Tvillingerne - Twins.

Perrine Bridge over Snake River

Perrine Bridge over Snake River

Perrine Coulee Falls

Da jeg tidligere har besøgt Twin Falls, foreslår jeg den danske rejseleder at bruge nogle minutter på at køre frem til det spektakulære vandfald Perrine Coulee Falls, der har mere end 60 meter frit fald ned i Snake River Canyon. Vi kører derfor derhen, og udover vandfaldet ses også Perrine Bridge fra endnu en storslået vinkel. Skilte ved udsigtspunktet beretter om de besværligheder nybyggerne havde, når de skulle passere Snake River på dette sted. Man skulle have sin heste- eller oksetrukket prærievogn ned ad de stejle skrænter, have en tømmerflåde over floden og derefter stejlt op på den anden side for at komme videre mod bestemmelsesstedet.

Vandfald Perrine Coulee Falls

Vandfald Perrine Coulee Falls

Vandfaldet Shoshone Falls - Vestens Niagara

Ved et lille parkanlæg kommer vi frem til Twin Falls største og mest imponerende vandfald Shoshone Falls, der betegnes som Vestens Niagara. Kaskader af vand vælter ud over de røde basaltklipper flere steder - naturligvis mere om foråret, hvor der også er smeltevand med, end om efteråret hvor vandstanden er lav. Over en bredde på 300 meter ses to-tre vandfald som falder 65 meter ned - hvilket faktisk er 14 meter længere end storebroren Niaraga Falls på grænsen mellem USA og Canada. Vandet i Snake River er ved Shoshone Falls reguleret og føres gennem turbiner som skaber hydroelektricitet. Også af den grund kan der være forskel i den vandmængde som sendes ud over vandfaldet.

Udsigtsplatform over for Shoshone Falls ved Twin Falls

Udsigtsplatform over for Shoshone Falls ved Twin Falls

Oppe over vandfaldet danner Snake River et rekreativt område til vandsport, fiskeri og med bademuligheder.

Snake River over vandfaldet ved Twin Falls

Snake River over vandfaldet ved Twin Falls

Herefter fortsætter rundrejsen i det vestlige USA mod byen Pocatello, med overnatning på Best Western Pocatello Inn. Næste dag kommer vi tæt på bjørnene i Yellowstone Bear World.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: USA