Sacramento - Californiens hovedstad, USA
Log ind Log ind
Sacramento - Californiens hovedstad

Sacramento - Californiens hovedstad

Californiens hovedstad Sacramento ligger i dalen Central Valley, der udgør den centrale del af staten. Central Valley er ikke blot Californiens kornkammer, men hele USA’s mest produktive landbrugsområde.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

En hovedstad fødes

Californien var engang en del af det store mexicanske territorium, men da USA vandt den amerikanske/mexicanske krig i 1848, måtte Mexico afgive over halvdelen af deres territorium heriblandt det nuværende Arizona, Nevada, New Mexico m.m. samt Californien. Men allerede i 1839 havde den mexicanske regering foræret et stort stykke land til en schweizisk nybygger John Sutter (1803-1880), som primært ernærede sig med handel. Han byggede et fort - Sutter's Fort - der stod færdigt i 1844 og det blev starten på Sacramento. Landbrug og handel ekspanderede og tre år efter indgik Sutter en aftale med en af sine ansatte James Marshall om at bygge et savværk ved American River. Under arbejdet med dette opdagede James Marshall, at der var guld i floden. Det var den 24. januar 1848. 
Guldfundet blev naturligvis fortalt til Sutter og snart var nyheden spredt vidt omkring. De folk som arbejdede for Sutter, smed hvad de havde i hænderne og forlod deres jobs for at lede efter guld. Ligeledes kom der lykkejægere fra alle verdensdele - de såkaldte 49'ers - og snart udviklede Sacramento sig til et mere eller mindre lovløst samfund. Der var dem som blev rige på guldfund, og så var der dem, som blev rige ved at betjene guldgraverne - på den ene eller anden måde. Sutter selv ville forsyne guldgraverne med udstyr, men de tog hans jord uden at betale for det, og han blev snydt af sine samarbejdspartnere, ligesom kreditorerne var efter ham, så det endte med at han flyttede og døde af et hjertetilfælde - uden nogen penge på lommen.
"Den Gyldne Stat" kaldes Californien også, netop fordi staten havde store rigdomme, og blev den en del af De Forenede Amerikanske Stater allerede i 1850.

Pionerer over prærien mod drømmen i vest

Pionerer over prærien mod drømmen i vest

California State Capitol

State Capitol i Sacramento er regeringsbygningen for Californien og den imponerende bygning stod færdig i 1874. I den runde sal under kuplen ses en marmorstatue med Columbus, der knæler for dronning Isabella af Spanien flankeret af en page. Det var denne dronning, der støttede rejsen til Indien, men hvor Columbus i stedet fandt Amerika. Går du op ad de brede og meget smukke trapper, kommer du til alle kontorerne og mødesalene og her er det muligt at overvære forhandlingerne i såvel repræsentanternes hus som i senatet. Derudover har capitol et fint museum bl.a. med gamle bøger. Regeringsbygningen er omgivet af en stor park med mere end 400 forskellige træer og buske.

California State Capitol i Sacramento

California State Capitol i Sacramento

Old Sacramento - som i gamle dage

Nede ved Sacramento River har man genopført 53 herlige bygninger, som de så ud i 1850'erne med huse og skyggefulde plankefortove, cowboy-saloner med svingdøre og butikker samt spisesteder. I denne fredede bydel føler man næsten, at man er med i en westernfilm.

Bygninger i Old Sacramento

Bygninger i Old Sacramento

I floden ligger hjuldamperen som tidligere sejlede til San Francisco og på bredden ligger den gamle jernbanestation, hvor damplokomotiver står. På gaden kører den hestetrukne diligence.

Floddamperen Delta King nu hotel

Floddamperen Delta King nu hotel

Ponyekspressen

På turen rundt i Old Sacramento støder du på statuen om Ponyekspressen. The Pony Express - en gren af Wells Fargo - virkede blot i to år mellem 1880 og 81 og Sacramento var sidste stop på ruten, som startede i St. Joseph i staten Missouri. Der var gode penge i at kunne bringe post frem på under ti dage ad den 3.114 km. lange rute og på den måde kæde det vestlige USA sammen med resten af landet. Som ryttere hos Ponyekspressen valgte man unge, udholdende og frygtløse mænd som kunne ride hurtigt og ikke var bange for mødet med eventuelle fjendtligsindede indianere. Man etablerede i alt 184 stationer med mellem otte og 40 kilometers mellemrum, hvor rytteren kunne få skiftet hest på ganske få minutter og fortsætte i galop mod næste station. 
Da man havde fået oprettet telegrafen på tværs af USA, var der ikke længere brug for Ponyekspressen. Men denne spændende epoke fra det vilde vesten lever fortsat på film og i TV.

Statue til minde om Ponyekspressen

Statue til minde om Ponyekspressen

Efter besøget fortsættes videre over Lake Thaoe og Virginia City mod Reno i Nevada.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Albatros Travel

Turistinformation: USA