Rejsetips til USAs hovedstad - Washington D.C.
Log ind Log ind
Rejsetips til USAs hovedstad - Washington D.C.

Rejsetips til USAs hovedstad - Washington D.C.

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

USAs hovedstad Washington D.C. er en kæmpe oplevelser med regeringsbygninger som Capitol og Det Hvide Hus, men også en lang række mindesmærker, enestående museer og den hyggelige bydel Georgtown.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Aftentur i Washington D.C.

Indtil 1800 var Philadelphia De Forenede Staters hovedstad, men der var for meget præstige forbundet med, at en enkelt stat (Pennsylvania) skulle rumme landets hovedstad, hvorfor man besluttede at udpege et uafhængigt landområde District Columbia, som ikke skulle være en stat, og her placerede man hovedstaden Washington D.C. Efter indkvartering på hotel med udsigt til Georgetown i Washington D.C. tager vi med på en aftenudflugt rundt i Washingtons nattelys. Turen går til hovedbanegården Union Station der stod færdig i 1908 og som udmærker sig ved en aldeles smuk arkitektur. Blanke marmorgulve og hvide granithvælvinger med fin stuk og udsmykninger inspireret af det antikke Italien med malerier mellem hele og halve søjler. Udover den daglige togdrift findes her meget eksklusive forretninger. I stationens underetage ligger adskillige spisesteder i forskellige prislag, hvor aftensmaden kan nydes.

Union Station i Washington D.C.

Union Station i Washington D.C.

National World War II Memorial

Ved National World War II Memorial står to kæmpemæssige marmorpavilloner og i centrum af mindeparken ses en meget smuk fontæne med to springvand omkranset af vandsøjler der spejler sig i nattelyset. Hele den ene væg "Frihedsmuren" rummer 4.000 stjerner som symboliserer de 400.000 amerikanske soldater, som omkom under 2. verdenskrig.

Fontæne ved National World War II Memorial

Fontæne ved National World War II Memorial

Capitol Hill i nattelys

Et af de stærkeste symboler på demokrati ses på Capitol Hill, hvor Capitol Building belyst i natten næppe kan være smukkere. Bygningen indeholder USA’s kongres med Senatet samt Repræsentanternes Hus. I Senatet er hver stat repræsenteret med to medlemmer, mens antallet af den enkelte stats medlemmer i Repræsentanternes Hus afgøres af befolkningsantallet i de enkelte stater.

Capitol Building

Capitol Building

Udøvende kunstarter

J.F. Kennedy Memorial Center for the Performing Arts fra 1971 står som et minde efter præsidenten med en vision om at skabe den bedste kunst inden for musik, ballet og opera. Gå med rundt i det enorme center og slut på taget, hvorfra udsigten ud over Potomac-floden og den belyste Georgetown er imponerende.

J.F. Kennedy Memorial Center for the Performing Arts

J.F. Kennedy Memorial Center for the Performing Arts

Rundt i Washington D.C. med første stop ved Marine Corps War Memorial

Næste dags første stop er ved Iwo Jima monumentet der mindes de faldne i Stillehavskrigen under 2. verdenskrig. Den flotte skulptur er baseret på fotografen Joseph Rosenthals berømte foto fra 23. februar 1945, hvor amerikanske marineinfanterister rejser Union Star and Stripes på øen Iwo Jima efter at have besejret japanerne.

Iwo Jima monumentet

Iwo Jima monumentet

Arlington National Cemetery

Alle militærpersoner har ret til at blive begravet på Arlington kirkegård og hver dag er der flere begravelser. Her ligger faldne helt tilbage fra uafhængighedskrigen og til nutidens krige. Hvert år besøges stedet af omkring fire millioner gæster. Her ser du bl.a. J.F. Kennedys (1917-1963) gravsted, som er placeret på en bakkeskråning under sydstatsgeneralen Robert E. Lee’s ejendom Arlington House. Ved gravstedet, hvor der brænder en evig ild, hviler desuden Kennedys kone Jacqueline samt to af deres børn. Ved gravstedet ses flere udsnit af præsidentens berømte taler hugget ud i sten. Ikke langt derfra markerer et enkelt kors gravstedet for J.F. Kennedy’s bror Robert F. Kennedy (1925-1968), som også blev myrdet.

Arlington National Cemetery

Arlington National Cemetery

Korean War Veterans Memorial ved The National Mall

En af verdens største mindeparker findes i The National Mall - et stort grønt område med mindesmærker for forskellige præsidenter m.fl., mindeparker for faldne samt nogle af verdens bedste museer. Ved Korean War Veterans Memorial mindes de ca. 34.000 faldne amerikanere under Koreakrigen (1950-1953). Mindeparken består af en gruppe mandshøje skulpturer som gengiver en lille patrulje soldater der rykker frem gennem terrænet iført ponchoregnslag. Hele den ene side af mindesmærket er flankeret af en mur med billeder fra krigen - elegant indsat i stenen med fototeknisk snilde.

Korean War Veterans Memorial

Korean War Veterans Memorial

Lincoln Memorial

Herfra er der ikke langt at gå til Lincoln Memorial, der udgør den vestlige ende af The National Mall. Den hvide marmorbygning med søjler bærer samtlige staters navne. Oppe bag søjlerne ses statuen af Præsident Abraham Lincoln (1809-1865), der med sit lidt indad vente og alvorlige udtryk skuer ud over vandspejlet i Reflecting Pool og mod obelisken ved Washington Monument og det bagved liggende Capitol Building længst mod øst. Det er værd at gå en tur rundt på monumentets øverste trin, hvorfra der også er udsigt til Arlingtons skyline samt Arlington Memorial Bridge med Arlington House ved krigskirkegården bagerst.

Lincoln Memorial set fra Reflecting Pool

Lincoln Memorial set fra Reflecting Pool

Vietnam Veterans Memorial

På nordsiden af The National Mall ved Vietnam Veterans Memorial ses en statue af tre amerikanske soldater, som spejder over på væggen "The Wall That Heals" med deres mere end 58.000 faldne venner fra vietnamkrigen (1959-1975). Monumentet, der blev indviet i 1982, indeholder navnene i kronologisk orden efter dødsdato og alt genspejles i den sorte, blankpolerede granit. En ældre veteran køres i rullestol frem til mindesmærket. Tavs stirrer han på navnene. Hans ledsager stiller en rose. Han siger intet, men tænker og mindes. Det er rørende og stærke sager at overvære.

Soldater fra vietnamkrigen ser over mod Vietnam Veterans Memorial

Soldater fra vietnamkrigen ser over mod Vietnam Veterans Memorial

Det Hvide Hus

Fremme ved præsidentens bolig The White House stimler folk sammen så tæt på gitteret der omkranser haven, som de kan komme. Der bliver holdt øje med alle og sikkerhedsforanstaltningerne er synlige. På taget står observatører og skarpskytter parate til at gribe ind, hvis noget usædvanligt opstår. Lidt usædvanligt er det dog, at en lille palæstinensisk kvinde har fået lov til at slå sit telt op på pladsen foran Det Hvide Hus, hvor hun i flere år har demonstreret mod Israels terror.
Der går turister inde bag gitteret og ved sikkerhedsvagten spørger vi, om vi også kan komme indenfor. – Jo da, svarer vagten, du skal blot ansøge via din ambassade mindst seks måneder i forvejen, så får du sikkert en godkendelse og kan komme ind i haven. Den tygger vi på! 

Ankomst til Det Hvide Hus

Ankomst til Det Hvide Hus

Capitol Hill

Fra Det Hvide Hus går busturen op forbi Capitol Hill og videre mod Pentagon. Men vi vurderer, at her er så meget mere at se langs The National Mall, at vi springer denne del af udflugten over og fortsætter på egen hånd tilbage ad Museumsmilen mod Georgetown. På sydsiden af The National Mall på Independence Avenue ligger museerne næsten skulder ved skulder og her er nok at tage fat på.

Capitol Building på Capitol Hill - symbolet på 
demokrati

Capitol Building på Capitol Hill - symbolet på demokrati

Indianermuseet

Det arkitektonisk meget flotte indianermuseum - National Museum of the American Indian - giver udvendigt en association af et gult klippelandskab med vandfald. Indvendigt er her fire etager fyldt med lærdom om det oprindelige amerikanske folk - indianerne.

National Museum of the American Indian

National Museum of the American Indian

Klassiske og moderne skulpturer

Et andet spændende museum er Hirshhorn Museum og skulpturpark.

Hirshhorn Skulpturpark

Hirshhorn Skulpturpark

Washington Monument

Vi går gennem skulpturparken kommer frem til Washington Monument, der består af en høj obelisk på toppen af The National Mall omkranset af 50 amerikanske flag.

Washington Monument midt på National Mall

Washington Monument midt på National Mall

Naturhistorisk Museum

På nordsiden af The National Mall når vi frem til Naturhistorisk Museum i hvis kæmpestore hall med søjleadskilte etager vi mødes af en afrikansk elefant. National Museum of Natural History har flere meget spændende afdelinger at byde på, og så meget at vise frem, at vi sagtens kunne bruge nogle dage her, hvis vi vil have det hele med. Vi nøjes med at spadsere gennem det forhistoriske afsnit med så mange dinosaurusskeletter at der næsten er for mange, så tæt de står. Et af de mest interessante afsnit er at følge menneskets udvikling fra abemenneske til moderne menneske. Dels vises ansigter på menneskets forskellige udviklingstrin på et tableau, dels er mange af de ufatteligt livagtige ansigter udstillet i montre.

Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum

Thomas Jefferson Memorial

Et af de flotteste mindesmærker findes ved en sidegren af Potomac-floden ved søen Tidal Basin. Thomas Jefferson (1743-1826) var hovedforfatter til uafhængighedserklæringen fra 1776 og senere præsident i perioden 1801-1809. Dette geni var udover en visionær politikere desuden opfinder, landmand, musiker og videnskabsmand med interesser inden for naturvidenskab, filosofi, litteratur og geologi - en af de skarpeste hjerner USA har fostret.
Det runde søjlebårne monumentet ligger meget smukt ned til søen med udsigt til obelisken og midt i bygningen står en stor bronzestatue af Jefferson. Indvendigt er monumentets sider under loftet prydet med mange af hans lovpriste sætninger som f.eks. at "alle mennesker er skabt lige (-værdige)."

Thomas Jeffersons Memorial ved Tidal Basin

Thomas Jeffersons Memorial ved Tidal Basin

Mod Georgetown

Fra The National Mall er der kun et par kilometer langs floden frem til Georgetown opkaldt efter landets første præsident. Det er specielt de mange små, klassiske bygninger, som har vores interesse og de er da også helt forskellige fra hvad vi ellers ser i Washington D.C.. Georgetown udgør den gamle del af Washington D.C. og har da også byens ældste hus The Old Stone House fra 1766, der ligger på M Street. Dette hovedstrøg bugner af listige forretninger og caféer indrettet i de pastelfarvede, klassiske bygninger.

Langs Potomac River mod Georgetown

Langs Potomac River mod Georgetown

God mad med udsigt

Denne aften får benene lov til at hvile sig, så vi bliver og spiser middagen med udsigt ud over floden og Georgetown. 

Udsigt mod Potomac River

Udsigt mod Potomac River

Således forsynet forbereder vi os til dagen i morgen, hvor rundrejsen i USA fortsætter mod Niagara Falls på grænsen mellem USA og Canada.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: USA

Få meget mere Anne-Vibeke Rejser

Adgang til ALT indhold på AnneVibekeRejser.dk
Streaming af Tv-programmer i fuld længde - altid over 100 stk.
Næste online Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Paris
De bedste rejsetips i et nyhedsbrev ca. to gange hver måned
Næste online foredrag: Guide til Azorerne
Se og gense over 50 foredrag fra hele verden
Ja tak, lad mig se noget mere!
Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben