På vulkaner ved Craters of the Moon, Idaho, USA
Log ind Log ind
På vulkaner ved Craters of the Moon, Idaho

På vulkaner ved Craters of the Moon, Idaho

I staten Idaho ligger det 1.500 km2 store nationale monument - Craters of the Moon - et vulkansk område med passive og endnu ikke udslukkede vulkaner.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Midt i et månelandskab

Dette mystiske og golde, størknede lavalandskab, som kunne ligne overfladen på Månen, blev skabt over en 13.000 år lang periode og man mener, at sidste udbrud fandt sted for omkring 2.000 år siden. Geologiske undersøgelser viser, at lavaen ikke kommer fra en enkelt vulkan, men fra en serie vulkaner i en op til 300 meter dyb revne i jorden - The Great Rift - og at der har været omkring 2.000 år mellem udbruddene, så man ved aldrig, hvornår næste udbrud sker. På visitorcentret kan du lære om stedets oprindelse og hvorledes det blev til et nationalt monument. Her vises også en film, der bedst kan betegnes som en ligegyldig reklamefilm, med billeder af forskellige vulkanudbrud, som du før har set på tv. Man ved, at indianerne langs Snake River har været i området lang tid før nybyggerne kom forbi. Faktisk undgik nybyggerne at komme ind i dette ufrugtbare område. Det var først i 1850'erne, da nybyggerne søgte en alternativ rute pga. konflikter med Shoshone-indianerne langs The Oregon Trail, at man benyttede genvejen Goodal's Cutoff. Denne rute gik nord om det sorte landskab og efterhånden blev nysgerrigheden skærpet for at udforske lavaområdet nærmere. Geologer undersøgte området i 1901 og igen i 1923 og de artikler som beskrev området medvirkede til, at stedet blev et nationalt monument i 1924. Områdets lighed med månens overflade gjorde, at astronauterne fra Apollo 14 trænede her i 1969 som forberedelse før deres måneekspedition. I 2000 blev The Great Rift og tilstødende lavamarker lagt med ind under dette nationale monument.

Lavamark ved Crater of the Moon

Lavamark ved Crater of the Moon

Med lava under fødderne

Der er fint anlagte veje og stier mellem flade lavamarker, størknede lavaklipper og kegleformede vulkankratere, der ses rundt omkring. Der er relativt korte afstande til nogle af kraterne, lavastrømmene og de ejendommelige lavaformer og -farver. Under overfladen findes flere lavagrotter og lavatunneller og enkelte steder kan du se ned i disse. Ved første øjekast virker dette månelandskab fuldstændigt dødt og blottet for liv. Men faktisk er her mere end 50 forskellige pattedyr, 170 fuglearter og 660 slags planter.

Med lavagrus under fødderne

Med lavagrus under fødderne

Idaho Falls

Rundrejsen i det vestlige USA fortsætter ind til byen Idaho Falls, hvor der gøres holdt ved de regulerede vandfald i Snake River.

Vandregulering af Snake River i Idaho Falls

Vandregulering af Snake River i Idaho Falls

Herefter fortsættes ind i staten Wyoming mod cowboybyen Jackson Hole.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Albatros Travel

Turistinformation: USA