Central Park - det grønne åndehul i New York City, USA
Log ind Log ind
Central Park - det grønne åndehul i New York City

Central Park - det grønne åndehul i New York City

På østsiden af Central Park løber Fifth Avenue, hvor der ligger mange museer og gaden fortsætter sydover med nogle af verdens dyreste forretninger.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Fint skal det være

Det siges, at man i de fineste forretninger henvises til døren, hvis man spørger om prisen! Vi stopper ved Tump Tower for en kort pause og kan betragte dette fantastiske bygningsværk, der stod færdigt i 1983 og er blandt de mest besøgte i New York City. Det var forretningsmanden og entreprenøren Donald J. Trump (USA's præsident fra 1917 til 2021) som fik opført denne bygning bland mange andre og han har naturligvis indrettet en penthouselejlighed på nogle hundrede kvadratmeter på toppen af skyskraberen. Indvendigt er bygningen beklædt med farverige sandsten og på en af væggene løber såmænd et vandfald. Her er koncernens eksklusive kontorer, restauranter, caféer og dyre forretninger m.m.

Battery Park

Sidste stop på busturen gennem New York City er ved Battery Park på sydspidsen af Manhattan, hvorfra der er udsigt til statuen af Frihedsgudinden ude på Liberty Island. Frihedsgudinden var en gave fra Frankrig skabt af billedhuggeren Auguste Bartholdi (1834-1904). Det var på naboøen Ellis Island, at de mange immigranter fra Europa ankom, da det store indvandrerboom fandt sted i 1800-tallet. Her er også fin udsigt til Jersey City i nabostaten New Jersey på den anden side af Hudson River. Herfra stammer Frank Sinatra, der i sangen New York New York kom med sloganet, "the city that never sleeps". 
Da vi kører tilbage mod hotellet, får vi et glimt af Tower One i One World Trade Center, hvor det tidligere World Trade Center stod før attentatet den 11. september 2001.

Amerika befolkes

De første indvandrere på kontinentet kom via Beringstrædet og Alaska fra Asien for mellem 15.000 og 30.000 år siden. Disse folk spredte sig efterhånden ud over Nord- og Sydamerika og blev det vi i dag kalder de indfødte indianere. Den første hvide, som så Amerika var Leif Eriksson (Leif den Lykkelige), der i 1003 kom til Vinland. Det var dog Christoffer Columbus der fik æren af at opdage Amerika i 1492, hvorefter de spanske conquistadorer erobrede Mellem- og Sydamerika. Spanierne rykkede senere nordpå i det vestligste Amerika og etablerede en række spanske missioner. Andre europærer først og fremmest englændere grundlagde Jamestown i kolonien Virginia i 1607. Men også irere, tyskere og franskmænd kom til i begyndelsen af 1600-tallet.
Englænderne etablerede sig i det nordøstlige hjørne af kontinentet, som de kaldte New England. Franskmændene længere nordpå i det nuværende Canada samt vest for floden Mississippi. Det var dog hollænderne som i 1613 slog sig ned på øen ved Hudson-floden, hvor de for 24 dollars købte jorden af indianerne og kaldte stedet New Amsterdam - det senere New York City.

Omkring Central Park

Vi er tilbage ved hotellet og har eftermiddagen til selv at se mere af "The Big Apple" - et udtryk som har hæftet sig til New York og som stammer fra øgenavnet for førstepræmien i et hestevæddeløb. Men vi er klar over at det kun bliver en lille bid af æblet denne eftermiddag. Det er let at finde rundt i New York City for alle avenuerne løber nord-syd og alle streets øst-vest. Hotel Wellington ligger på hjørnet af Seventh Avenue og 55. Street blot fem minutters gang fra Central Park.

Museums Mile

Hovedindgangen til parken i det sydvestlige hjørne ved Columbus Circle er prydet af en statue med en engel og vi følger det sydlige skel frem til Fifth Avenue. Langs parkens sydlige skel er det muligt at komme med hestedrosche rundt i parken, der er ca. fire km lang og ca. 800 meter bred. Vi spadserer op ad Fifth Avenue også kaldt Museums Mile, hvor museer, kirker og dyre huse ligger skulder ved skulder på den ene side af avenuen og med parken på den anden. Blandt museerne kan nævnes kunstsamlingen Frick Collection, Metropolitan Museum of Art, Guggenheim Museum i en helt unik bygning, Det Jødiske Museum og mange flere.

Omkring The Reservoir

Vi afkorter spadsereturen og går nord om Jaqueline Kennedy Onassis Reservoir, hvorfra der er en fin udsigt ind mod skyskraberne i Down Town og højhusene, der omkranser Central Park. På turen møder vi flere af de såkaldte hundeluftere. For medens 25 dollers pr. hund kan de, som ikke selv kan gå eller ikke har tid, betale sig fra selv at lufte sin hund. Det er ofte studerende som ved f.eks. at lufte fire-fem hunde på én gang kan have en helt fin dagløn ved siden af studiet.

Naturhistorisk museum

På østsiden langs Eight Avenue ligger flere museer. Bl.a. American Museum of Natural History, hvor en statue af præsident Theodore Roosevelt flankeret af en indianer og en sort mand står foran indgangen. Roosevelt var en stor naturelsker og var bl.a. medvirkende til etablering af de første nationalparker i landet. Vi stikker hoved indenfor, hvor vi i den kæmpemæssige hall modtages af to dinosaurus-skeletter. Havde vejret været dårligt, var det absolut et af de museer vi kunne bruge en helt dag på at studere. Men vejret er fint og da vi atter er tilbage ved Columbus Circle, ligger vejen åben for at betræde Broadway.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: USA