Mellem pelssæler og papegøjer i San Francisco, USA
Log ind Log ind
Mellem pelssæler og papegøjer i San Francisco

Mellem pelssæler og papegøjer i San Francisco

Det er blevet frokosttid og da vi er på Fishermans Wharf skal vi naturligvis en tur ud på Pier 39 og smage San Franciscos berømte Dungeness-krabber. Men under frokosten er der noget som "tuder".

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Pelssæler ved Pier 39 på Fisherman's Wharf

Udover tusinder af turister fra alle verdenshjørner tiltrækker havnefronten også mange gadegøglere, som optræder for at få en dollar eller to, men det vi hører som tudende lyde kommer fra en koloni af pelssæler, der holder til på træpontonerne ude i havnebassinet. Pelssælerne "flyttede" ind i 1990 og efterhånden er kolonien blevet så stor, at den rummer op mod 900 individer. Men lige nu er det parringstid, så langt de fleste er væk og tilbage ser vi en stor dominerende han og en gruppe langt mindre hunner, der soler sig og bare nyder freden.
Vi spadserer naturligvis en tur rundt på Pier 39, der mest af alt minder om en travl dag på Dyrehavsbakken med karrusel, spillehaller etc. Det er også herfra at man kan komme med båd ud til den berygtede fængselsø Alcatraz, der har huset nogle af USA’s værste forbrydere gennem tiderne, blandt andre Al Capone. Men vi spadserer i stedet ind mod centrum.

Papegøjer på Lombard Street

Vi forlader Fisherman's Wharf ad Jones Street, hvor det bare går op og ned ad nogle af de omkring 40 bakker med mere eller mindre stejle skråninger som San Francisco er bygget på. Vi går til Lombard Street for at se trafikken på det stejle og snoede gadestykke mellem Hyde Street og Leavenworth Street. Men pludselig er der noget som fanger vores opmærksomhed. En stor flok grønne papegøjer kravler rundt i et træ lige over vores hoveder - og kun i det træ. Her er omkring 20 papegøjer - midt på en befærdet gade i San Francisco! Denne helt specielle del af Lombard Street, der omtales som "den mest bugtede gade i verden", blev anlagt i 1920 på en 40 graders stejl bakke. Den blot 100 meter lange, ensrettede gade - kun for personbiler, der maksimalt må køre 10 km/t - har otte hårnålesving, som snor sig ned omkring blomstrende hortensiabede. Langs husene på siden af gaden kan man tage de lige trapper direkte op til toppen og når man har fået pusten tilbage, har man herfra en fin udsigt til bugten.

Union Square

Mens vi spadserer gennem byen får vi naturligvis set masser af kabeltrukne sporvogne, hyggelige gamle huse og dominerende tårne, kirker og skyskrabere. Vi kommer gennem Chinatown og frem til Union Square, hvor der midt på torvet ses en 30 meter høj søjle rejst i 1903 med Sejrens Gudinde på toppen. Her er der dømt kaffepause mellem fine hoteller og dyre mærkevareforretninger, før vi fortsætter til Civic Center, hvor både rådhuset, operaen og koncerthuset ligger.
Men på Market Street, ikke langt fra vores hotel, ser vi også San Francisco fra en anden side. Her er mange hjemløse - både sorte og hvide - som ligger på gaden mellem deres få ejendele, ligesom her ses narkomaner sidde på gaden med et fjernt blik rettet mod intetheden og med et kaffebælger mellem hænderne i håb om at en forbipasserende vil lægge lidt mønter, så der kan blive råd til næste fix.
I San Francisco kan man møde lidt af hvert. Det kan vi også i morgen, hvor vores første stop er i Californiens hovedstad Sacramento.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Albatros Travel

Turistinformation: USA