Los Angeles med Hollywood, Californien, USA
Log ind Log ind
Los Angeles med Hollywood

Los Angeles med Hollywood

Vi er kommet til Los Angeles - grundlagt af spanske missionærer i 1781 - i dag USAs næststørste by og verdens underholdningscentrum inden for musik og film. Og hvor skal man begynde udforskningen af denne metropol? I den gamle bydel.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Old Los Angeles - det var her det begyndte

Det var spanske franciskanermunke der i perioden 1769 til 1823 grundlagde 21 missionsstationer i det dengang spanskejede territorium Californien nord for den mexicanske grænse. Missionsstationerne fik alle religiøse navne som f.eks. Santa Babara, Santa Cruz, San Francisco og Los Angeles. 
Vi sættes af bussen i El Pueblo de la Reina de Los Angeles - det gamle Los Angeles - og på torvet Paseo de La Plaza ses en statue af den spanske kong Carlos III, der beordrede kolonien Los Angeles oprettet i 1781. Inden vi "slippes løs" i den gamle bydel, guides vi over til den nærliggende togstation - Union Station - der er bygget i 1939 med en arkitektur blandet af spansk, maurisk og modernistisk stil med store vinduer i hallen.
I Old Los Angeles er det byens ældste gade - turistgaden Olvera Street - der trækker. Her bugner det med souvenirboder, hvor man kan købe mange mexicanske ting. Her finder vi også Los Angeles' ældste hus Avila Adobe, der i dag er indrettet som museum og kan se hvorledes man havde indrettet sig i 1840'erne. Nær torvet ligger den ældste kirke Old Plaza Church, der korrekt - men måske ikke helt mundret - hedder La Iglesia de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles. Kirken er dateret 1781 og har en flot, stor klostergård. Det var her det startede.

Walt Disney Concert Hall - en arkitektonisk perle

Herfra kører vi videre til et andet imponerende bygningsværk Walt Disney Concert Hall, der er bygget til Los Angeles’ symfoniorkester. Koncertsalen med bølgende stålplader, der skal minde som sejl, er tegnet af arkitekten Frank O. Gehry, der blandt andet også er kendt for det verdensberømte Guggenheim Museum i Bilbao, Nordspanien. Det var Walt Disneys enke - Lillian Disney - der i 1987 donerede 50 mio.$ til opførelsen af et kulturelt minde for sin mand, og i 2003 stod denne arkitektoniske perle færdig. I et så prestigefyldt byggeri er der altid uforudsete omkostninger. Bl.a. måtte man efterfølgende slibe de blanke stålplader matte, da genskæret fra bygningen generede omgivelserne voldsomt. De samlede udgifter til koncerthuset løb op i 270 mio.$, som blev samlet ind ved hjælp af donationer.
Vi kommer ikke ind i koncertsalen, men betragter bygningen ved at spadsere rundt om den. Her kommer vi forbi et lille parkanlæg med skulpturen "Lotusblomsten", fremstillet af små, blå keramikstykker, og som Frank O. Gehry dedikerede til Lillian Disney.
Tæt ved ligger Musikcentret med flere koncertsale og Los Angeles Opera. Foran centret ses skulpturen "Peace on Earth" fra 1969.

Tjæresøen La Brea

Vi har et kort besøg ved tjæresøen Rancho La Brea Tar Pit, hvor man har fundet fossiler og skeletter af forhistoriske dyr - mammutter, sabeltigre, ulve m.m. - som er op til 40.000 år gamle. Denne tjæresø har tiltrukket dyrene, som er kommet for at drikke, men så hængt fast i det klistrede dynd og gået til bunds. I århundreder har indianerne benyttet tjæren til at tætne kurve og hustage og i 1906 fandt man de første fossiler. Mange af disse er i dag udstillet på stedets museum. Meget dramatisk har man illustreret, hvorledes en mammut er fanget i tjæresøen, mens en unge og en anden voksen mammut ser hjælpeløse til.

Farmers Market - et madmekka

Vi kører til Farmers Market for at holde frokost. Og det er vi ikke alene om! Det var under depressionen i 1934, at en gruppe landmænd begyndte at sælge deres produkter direkte til forbrugerne og det blev starten til Farmers Market. I dag er dette populære område fyldt med grøntsagsbutikker, delikatesseforretninger, tøjbutikker og ikke mindst spisesteder - fra de helt simple ståsteder til eksklusive restauranter. Det kan være svært at få plads, men det lykkes på den spanske restaurant Moruno.
Vi får også tid til at se gågaden The Grove med eksklusive forretninger, inden vi fortsætter i bussen til hotel Best Western Hollywood Plaza Inn i Hollywood.

Walk of Fame på Hollywood Boulevard

Fra hotellet er der kun nogle få hundrede meter til den berømte gade Hollywood Boulevard. Og her ser vi bl.a. Sid Graumanns Chinese Theatre fra 1927, hvor man tidligere uddelte filmstatuetten Oscar. I dag sker Oscar-uddeling i Dobly Teatre. I fortovet foran det kinesiske teater ses tavler med forskellige berømte filmstjerners og sangeres finger- og fodaftryk samt en lille hilsen. Også på begge sider af gaden ligger mere end 2.500 bronze-stjerner i fortovet med navnene på de største berømtheder - den såkaldte Walk of Fame. Her er underholdning for alle pengene og gadegøglere klædt ud som Elvis Presley, Marilyn Monroe m.fl. - ja, selveste superhelten Rambo møder vi. Alle i håb om at få en skilling når de skal fotograferes.
I butikscentret Hollywood & Highland tager vi trapperne op til udsigtspunktet mod det berømte skilt HOLLYWOOD - der står på bjerget nogle kilometer væk med 15 meter høje bogstaver. Spadserer man blot et par gader væk fra Hollywood Boulevard sænker roen sig og så får bydelen en helt anden atmosfære.
Men vores amerikanske drømmerejse er ved at nå sin afslutning og mættet af indtryk vil vi i morgen vende tilbage mod Danmark.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Albatros Travel

Turistinformation: USA