Langs Oregons Stillehavskyst, USA
Log ind Log ind
Langs Oregons Stillehavskyst

Langs Oregons Stillehavskyst

De næste dage kører vi på en af Nordamerikas flotteste kyststrækninger i Oregon, når vi følger den 580 km. lange Highway 101 mod syd helt til grænsen mod Californien.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Vinsmagning hos Stoller Family Estate

I byen Dayton på Highway 18 besøger vi vingården Stoller Family Estate, der ligger i Dundee Hills. Familien Stoller købte ejendommen tilbage i 1943 og 50 år efter blev vinmarkerne etableret. Mange kender vine fra Californien, men fakta er, at Oregon gennem de senere år har opnået stor anerkendelse for deres vinproduktion. Med mere end 300 vingårde i det nordlige Oregon er vin blevet en vigtig indtægtskilde for staten. I dag fremstiller Stoller kvalitetsvine udelukkende af egne druer, der plukkes og sorteres i hånden. Vingården har modtaget LEED GOLD certification. I moderne bygninger, hvor det også er muligt at bo, har familien indrettet et eksklusivt besøgs- og vinsmagningslokale, der ligger højt med en stor terrasse, hvorfra vi kan se nogle af vinmarkerne. Her prøvesmages fem af de flotte vine, inden vi ser produktionsanlægget og derefter får mulighed for at handle.

Vingården Stoller Family Estate i Dayton

Vingården Stoller Family Estate i Dayton

Frokost på bryggeret Rouge i Newport

I den lille maritime by Newport er der bestilt frokost i et noget speciel lokale på bryggeriet Rouge, der ligger under broen ved indsejlingen byen. Lokalet vi spiser i ligner mest af alt bryggeriarbejdernes kantine hvor vi får vi fish and chips med en noget fedtet panering og kan vi frit vælge at smage en af stedets gode øller.

Yaquins Bay Bridge i Newport

Yaquins Bay Bridge i Newport

Stillehavskysten i Oregon

I dag er Stillehavskysten indhyllet i havgus, hvilket nedsætter sigtbarheden. Vi får alligevel et godt indtryk af den skiftende kyststrækning, der både har dramatiske klippestrækninger og bløde hvide sandstrande. Her er flere udsigtspunkterne bl.a. ved Devils Churn, hvor havet har gnavet sig ind i kystens blødere materiale og dannet en lille fjord. Et af kyststrækningens flotteste steder er ved et såkaldt blow hole - Thor's Well (Thors Brønd) - der er en havgejser, hvor vandet presses ind under klipperne med en sådan kraft, at der står meterhøje kaskader op af hullet. Spadserer du helt ned til havet, hvor Stillehavets bølger slår ind over klipperne, han du komme helt tæt på havgejseren. Men pas på ikke at blive våd! Længere sydover ses også helt specielle klitformationer skabt af vinden.

Dramatisk kyststrækning med havgus

Dramatisk kyststrækning med havgus

En nat i Florence

Sandklitterne langs kysten bliver større og større, da vi nærmere os byen Florence, hvor vi overnatter på hotel Best Western Pier Point Inn. Hotellet ligger et par kilometer uden for byen på den anden side af en bro, som fører over floden Siuslaw River. Havgusen er fortsat tæt, så der er ikke stemning for at spadsere til byen, hvorfor vi denne aften spiser på hotellet. Men næste morgen er vejret atter klart og vi kan fra hotellet se over til byen.

Udsigt mod Florence på den anden side af Siuslaw River

Udsigt mod Florence på den anden side af Siuslaw River

Stillehavet i klart vejr

Havgusen er forsvundet og atter betages vi af de skiftende scenerier vi møder, da vi fortsætter sydover langs Stillehavskysten bl.a. ved Redfish Rocks Marine Reserve.

Udsigt ved Redfish Rocks Marine Reserve

Udsigt ved Redfish Rocks Marine Reserve

Denmark i Oregon

Vi stopper ved den gamle danskerby Denmark. Tilbage i 1880'erne slog en lille gruppe danskere sig ned ved kysten i det sydlige Oregon og grundlagde byen. De var blandt de mere end 300.000 danskere som rejste til USA under den store emigrationsbølge. Tusindvis af dem fulgte vejen The Oregon Trail mod vest. Byen fik posthus i 1882 og siden kom både et mejeri og en savmølle til. I 1940 boede her 96 mennesker, men siden blev Highway 101 ført uden om Denmark og dette blev slutningen på eventyret. I dag er der kun få indbyggere fordelt i enkelte huse, men vejskiltet, der bekræfter historien, er her fortsat - og det skal naturligvis foreviges. 

Danskerbyen Denmark foreviges

Danskerbyen Denmark foreviges

Vi er nu kun få timers kørsel fra den californiske grænse, hvor næste stop er de store redwood træer i Redwood State Park.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: USA