Gejsere og vandfald i Yellowstone National Park, Wyoming, USA
Log ind Log ind
Gejsere og vandfald i Yellowstone National Park

Gejsere og vandfald i Yellowstone National Park

Den første nationalpark i verden Yellowstone National park ligger i staten Wyoming, og her er storslåede bjergkæder, kogende søer og springende gejsere samt imponerende vandfald - og ikke mindst nogle af USA's vilde dyr.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Grand Teton National Park

Få kilometer nord for Jackson Hole ligger nationalparken Grand Teton, der er en bjergkæde som udgør en del af Rocky Mountains med majestætiske, savtakkede bjergtinder, spejlblanke søer og vandløb. Langs Teton Park Road  bl.a. ved Jackson Lake Lodge, er der en helt forrygende udsigt til den billedskønne natur med det 4.197 meter høje Grand Teton i centrum.

Grand Teton National Park i Wyoming

Grand Teton National Park i Wyoming

Yellowstone National Park

Yellowstone National Park blev i 1872 blev etableret som Verdens første nationalpark - bl.a. for at beskytte de udryddelsestruede bisonokser, men også fordi her er en enestående natur med et rigt dyreliv, som skal bevares for eftertiden. Nationalparken ligger oven på en af verdens få supervulkaner, hvor magmaen (den glødende lava) ligger og ulmer et sted mellem 5 og 20 km. under overfladen. Flere steder i nationalparken findes såkaldte hot spots, hvor kogende dampe, mudder og gejsere viser, at der er masser af aktivitet i jorden under os. Faktisk er her i nationalparken mere end 10.000 hot spots - flere end i resten af verden tilsammen.
Det siges, at når denne sovende vulkan engang vågner, vil et stort udbrud dække hele Amerika med aske og verdensdelen vil blive ubeboelig, ligesom det vil få konsekvenser for klimaet på resten af kloden. Beregninger har vist, at denne supervulkan var været i udbrud hver 600.000 år - og nu er det 630.000 år siden sidste udbrud!

Bisonland i Yellowstone National Park

Bisonland i Yellowstone National Park

Midway Geyser Basin

Første stop er ved Midway Geyser Basin, hvor der er lagt gangbroer ud langs de spilkogende søer, hvorfra du kan mærke dampen - og lugten af svovl. Netop dette hot spot er blandt de farverigeste i Yellowstone National Park. Det imponerende farvespil er frembragt af mineraler og bakterier, som tåler de høje temperaturer. Det er naturligvis strengt forbudt at træde uden for gangbroen, fordi du risikerer at gå gennem den tynde skorpe og få slemme forbrændinger.

Gangbro ved Midway Geyser Basin

Gangbro ved Midway Geyser Basin

Gejseren Old Faithfull

Fremme ved Old Faithfull - den gamle trofaste gejser - er der et længere ophold, inden den springer igen. Dette sker hvert 80. minut +- og efterhånden som det annoncerede tidspunkt for næste udbrud nærmere sig, samles folk omkring gejseren og venter med spænding. Står vi det rigtige sted? Hvornår sker det? Er kameraet parat? Kan vi få det hele med? Der lyder nogle gurglende lyde fra Old Faithfull og en lille dampsøjle bliver synlig. Den gurgler igen, som om der skal tages tilløb til udbruddet. Og så sker eksplosionen. En op til 40 meter høj gejserstråle med omkring 25.000 liter kogende vand og damp sendes i vejret og bliver ved med at fylde luften i tre til fire minutter. Så dør gejseren ud og vandet siver atter tilbage i undergrunden, hvor det samler sig til næste udbrud. Man regner med at Old Faithfull har været aktiv i 200-300 år.

Old Faithfull i udbrud

Old Faithfull i udbrud

Vandfald i Yellowstone Canyon

Vi kører tilbage langs Yellowstone Lake og følger Yellowstone River frem til Canyon Village, hvor vi spadserer ned til flodens højtliggende vandfald - Upper Falls - hvor kaskader af vand bruser ned gennem en smal kløft og ud i Yellowstone Canyon. Lyset reflekteres i en regnbue fra vandskyen neden for faldet.

Yellowstone Lake

Yellowstone Lake

Vi stopper også ved Artist Point og spadserer frem til udsigtspunktet ved det lavere liggende vandfald - Lower Falls - nok et af de smukkeste syn vi kan få af naturen i nationalparken. Her vælter floden ned i den mangefarvede kløft og fortsætter sit ca. 1.000 km. lange løb, hvor den ender som en biflod til Missouri River.

Lower Falls i Yellowstone Canyon

Lower Falls i Yellowstone Canyon

Mammoth Hot Springs

Et andet hot spot er - Mammoth Hot Springs - der regnes for det største sammenhængende hot spots som findes. Her kan du gå ad mange trapper og gangbroer på både den øvre og nedre terrasse og se de mest farverige kalkterrasser - store skålformede kar, hvor kogende vand flyder fra de øverste og videre ned i de nederste, mens de aflejrer kalk og andre farvestrålende mineraler. Et fantastisk skue.

Monolitten Liberty Cap ved Mammoth Hot Springs

Monolitten Liberty Cap ved Mammoth Hot Springs

På turen gennem det nordlige Yellowstone ses flere dyr og vi fortsætter ud af den nordøstlige gate ved minebyen Cooke City. 

Den smukke blå fugl bjergsialia

Den smukke blå fugl bjergsialia

Herfra går det videre mod den lille by Cody grundlagt af William Frederick Cody - bedre kendt som Buffalo Bill.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Albatros Travel

Turistinformation: USA