Et bjerg, et hul samt et tempel i USA
Log ind Log ind
Et bjerg, et hul samt et tempel i USA

Et bjerg, et hul samt et tempel i USA

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

Efter at have forlade Yellowstone National Park ad den sydlige rute køres der ind på John D. Rockefeller Jr. Memorial Parkway i den nordligste del af Jackson Valley og følger floden Snake River forbi Grand Teton mod Jackson Hole.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Rockefeller Jr. Memorial Parkway

Rockefeller Jr. (1864-1960), der var mangemillionær efter sin fars olieeventyr, besøgte Jackson Valley i 1926 og blev så begejstret for den storslåede natur, at han opkøbte land og senere donerede det til staten, så området kunne sikres for fremtidige generationer som fredede områder og nationalparker. Han donerede flere store landområder til oprettelse af andre nationalparker i USA.

Grand Teton National Park i Wyoming

Grand Teton National Park i Wyoming

Grand Teton National Park

For at forstå hvorledes den enestående natur blev skabt omkring bjergene i Grand Teton og Jackson Valley, skal du vide, at der for mere end 10 mio. år siden skete en forskydning af jordlagene. Mod vest rejste landet sig til bjerge, mens landet mod øst sank ned som en dal. Senere kom istiden og dækkede hele området med flere km. tyk is. Isen skurede gennem dalen og sleb bjergene, og da isen trak sig tilbage, gjorde de tilbageværende gletsjere resten, så der i dag er et uvejsomt terræn med spidse bjergtinder, gletsjere og blågrønne gletsjersøer, samt en smuk bred dal, hvori Snake River snor sig. Nationalparken blev oprettet i 1972 og er hjemsted for bjørne, elk (hjorte), moose (elge), bison og mange andre vilde dyr.
Ved den store sø Jackson Lake midt i dalen nydes udsigten mod dette gigantiske bjergmassiv med høje, spidse tinder, hvor Wyomings højeste bjerg Grand Teton rager hele 4.197 meter op over havet.         

Udsigt over Jackson Lake mod Grand Teton National Park

Udsigt over Jackson Lake mod Grand Teton National Park

Jackson Hole - en moderne westernby

Jackson Valley var i begyndelsen af 1800-tallet kun beboet af indianere og nogle få pelsjægere som satte fælder op for bævere. Flere jægere kom til og et lille bysamfund opstod omkring pelshandelen. I 1829 blev bosætningen navngivet efter pelsjægeren David E. Jackson. Dalen blev blandt pelsjæger og cowboys kaldt "hullet" og dette satte sig fast, så både byen og dalen i dag kaldes Jackson Hole. Efterhånden kom kvægavlere og cowboys, men også lovløse kvægtyve til og Jackson blev en rigtig, klassisk westernby.

Velkommen til westernbyen Jackson Hole

Velkommen til westernbyen Jackson Hole

Interessant besøgscenter med vildtreservat

I den nordlige del af Jackson Hole, der fik bystatus i 1894,  kan det anbefales at besøger Jackson Hole & Greater Yellowstone Visitor Center, som udenfor prydes af bronzeskulpturer af elk og grizzlybjørn. Inde i centret ses en flok udstoppede hjorte og rundt omkring er væggene prydet med billedkunst fra National Museum of Wildlife Art. Udover almindelig turistinformation er her også en souvenirbutik samt en udsigtsplatform. Lige uden for døren fører gangbroer ud over Flat Creek - en biflod til Snake River - og videre ud til et større fristed for hjorte National Elk Refuge. Her kan flokke af elk, specielt om vinteren, trækker hen for at få foder nok.

Grizzlybjørn  foran Greater Yellowstone Visitor Center

Grizzlybjørn foran Greater Yellowstone Visitor Center

Stadig er her westernstemning

Inde i byen modtages du af en cowboy med bredskygget hat og hånden parat ved revolveren. Men han er ganske fredelig, for han er skabt af bronze, ligesom andre statuer du møder rundt omkring i Jackson Hole. F.eks. general George Washington, landets første præsident, eller Mark Twain, der fortæller historien om Huckleberry Finn til nogle børn. Den måske mest sigende statue finder du på byens centrale torv - Town Square - en cowboy på en utæmmet hest. Et fingerpeg om tidligere tider, men også en påmindelse om byens populære rodeoshow. Indgangen til torvet sker gennem portaler skabt af hundredevis af elk-gevirer.

Cowboy i bronze

Cowboy i bronze

Salt Lake City

Efter besøget fortsættes gennem staten Idaho ind i staten Utah mod Salt Lake City. Undervejs er her endeløse rækker af majsmarker og først på eftermiddagen nås mormonernes højborg Salt Lake City.

Salt Lake City  i staten Utah er mormonernes højborg

Salt Lake City i staten Utah er mormonernes højborg

Mormonerne - med Joseph Smith og Brigham Young i spidsen

Det var prædikanten Joseph Smith der i 1827 fik en åbenbaring ved at tyde nogle mystiske guldplader og startede mormonsekten. Men yderliggående religiøse sekter er vist ikke populære nogen steder i verden, og heller ikke mormonerne kunne dyrke deres religion i fred - også på grund af polygami (flerkoneri) - som man dog forsøgte at dyrke i skjul. Mormonerne måtte konstant flygte, indtil sekten i 1847 anført af Brigham Young kom til den store saltsø Great Salt Lake. Young havde selv 55 hustruer som fødte ham 54 børn - som skulle ud i verden og prædike mormonernes trosretning. Mormonerne lever ellers meget asketisk med faste og rører ikke tobak, alkohol, te eller kaffe.
I dag er flerkoneriet forbudt i USA, så officielt er man kun gift med én hustru - men hvad man har ved siden af taler man ikke højt om. Mormonerne betaler en tiendedel af deres indkomst til kirken, hvilket har gjort mormonsekten særdeles rig. Det ses når du spadserer rundt i byen.

Statue af Joseph Smith

Statue af Joseph Smith

Temple Square

Det absolutte centrum i Salt Lake City er Temple Square - mormonernes højborg - som både har et visitor center samt et sekstårnet tempel - Salt Lake Temple. Bag den fire meter høj mur gemmer sig et smukt parkanlæg med statuer af Kristus - en kopi af Thorvaldsens værk, som du kender fra Vor Frue kirke i København. Også statuer af mormonernes grundlæggere Joseph Smith og Brigham Young i velsignelse af Kristus. Den velholdte park prydes af et bassin med smukke planter rundt omkring.

Salt Lake Temple

Salt Lake Temple

Salt Lake City - en velhavende by

På vejen op til byens højeste punkt, hvor Capitol ligger, ser du hvor velhavende byen er bygget med det ene prægtige hus eller palads efter det andet.

At Salt Lake City er en velhavende by ses bl.a. af de mange prægtige boliger

At Salt Lake City er en velhavende by ses bl.a. af de mange prægtige boliger

Utah State Capitol

Statens regeringsbygning er også meget flot - måske flottere end Capitol i Washington D.C. fordi bygningen står mere frit. Fra højen er der en fin udsigt over byen og til de omkringliggende bjerge. Ligesom i Washington D.C. finder du neden for bakken mindeparken Vietnam Veteran Memorial for ofrene i Vietnamkrigen.

Utah State Capitol

Utah State Capitol

Ingen øl eller kaffe

Indkvarteringen er sket på hotel Plaza som ligger helt centralt i Salt Lake City, og middagen kan nydes på den tilstødende restaurant JB’s familierestaurant - naturligvis uden øl eller vin, kaffe eller te.
I morgen fortsætter rejsen på tværs af USA mod Westens røde bjerge i Bryce Canyon.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: USA