Thomas Sørensen
Rejseskribent
Det store "goldrush" var ovre og det lykkedes ikke for de spanske missionsstationer at få opbygget de ønskede samfund og folk spredtes og jordpriserne faldt. Senere fandt man nogle mudrede sumphuller med en sort klæbrig masse rundt omkring i staten. Der var fundet olie. De smarte og snedige opkøbte jorden, hvorunder olien gemte sig, af de intetanende og ofte fattige sælgere. Rockefeller var blandt de snedige og blev ekstrem rig på olieudvinding.
Og mens vi kører nordpå ad Highway 101 kommer vi forbi flere oliefelter med stødt arbejdende oliepumper. Men i det kuperede terræn ser vi også flere og flere vinmarker. Californien har også frugtbare jorde og mange solskinstimer som er betingelsen for fremstilling af de fantastiske vine.
17 Mile Drive er en naturskøn rute langs Stillehavets klippekyst mellem Monterey og Carmel. Vi stopper ved et udsigtspunkt, hvor det er muligt at betragte de mange fugle - og ikke mindst søløverne, som soler sig på klippeøen Bird Rock, små hundrede meter fra stranden. Udover måger, skarver og egern som pusler i stenene omkring os, holder pelikanerne til på klippeøen.
Vi er kommet til San Francisco, der er begunstiget med et vidunderligt klima. Men det hænder ofte, at dagen begynder med at være indhyllet i tæt havgus. Dette fænomen opstår når den kolde polarluft glider ned langs Nordamerikas kyst og møder de varme havstrømme. Men i løbet af nogle timer får solen magt og brænder havgusen væk.
Denne morgen, hvor vi tager fra Hotel Comfort Inn By The Bay med vores bus rundt til forskellige attraktioner, er ingen undtagelse. Havgusen ligger tyk og sigtbarheden er ringe. Men vores erfarne rejseleder har en plan, så vi starter indendørs.
Vi træder ind gennem en fornem bronzeportal til en helt moderne katolsk katedral og i det vældige rum står orglet med 4.842 piber som en fritstående skulptur. Glasmosaik i loftet, der danner et kors, samt glasruderne i væggene og særlige lyseffekter er værd at gå efter.
Det er ikke et torv vi stopper ved, men en lille park på et højdedrag omgivet af skønne træhuse i victoriansk stil fra slutningen af 1700-tallet. Nogle af de farverige huse står tæt og kaldes "De syv farverige søstre eller The Painted Ladies".
Vi fortsætter ind omkring rådhuset med en 95 meter høj kuppel bygget med Peterskirken i Rom som forbillede. War Memorial Opera House ligger ved siden af og den runde Louis M. Davies Symphony Hall på den anden side af gaden. Det er også i dette kulturelle centrum at det berømte Asian Art Museum med mere end 2.500 kunstgenstande ligger.
To tvillingehøje rejser sig 281 moh. hvorfra udsigten ud over byen og San Francisco Bay er helt enestående. Især nu hvor havgusen er brændt af og der blot ligger en rest i bugten. Højhusene i Down Town kan ikke tage sig bedre ud end set netop herfra. Hele byen med dens mange karakteristiske kirker ligger for vores fødder. Ude i bugten kan vi se de to pyloner fra Golden Gate Bridge stikke ud af havgusen.
Turen fortsætter gennem Golden Gate Park, et af byens store grønne åndehuller med bl.a. botanisk have og De Yong Museum. Da vi når frem til byens berømte kendemærke Golden Gate Bridge "bølger" havgusen fortsat frem og tilbage. Denne store bro stod færdig i 1937 og de to store kabler som holder pylonerne indeholder mere end 100.000 km. stålkabler - nok til at nå tre gange rundt om jorden ved ækvator!
Vi kører over broen og ser den fra nordsiden, men "kampen" mellem solen og havgusen fortsætter. Da vi igen er på sydsiden af Golden Gate Bridge har solen vundet og vi ser broen i al dens pragt.
Efter besøget ved broen hopper vi af bussen og vil hellere på egen hånd udforske denne del af byen resten af dagen. Vi benytter den vidunderlige vandre/cykelsti langs stranden i den nordlige del af byen med udsigt til San Francisco Bay og fængselsøen Alcatrez. Omkring fem kilometer foran os har vi Down Town. På vejen passerer vi et rekreativt område, et vådområde med mange fugle og kommer forbi marinaen, inden vi når Fort Mason.
Vores hotel ligger på hjørnet af Lombard Street, som mod øst rejser sig op ad bakken. Der spadserer vi op til vi rammer Hyde Street, hvor de berømte kabelsporvogne kører. Nu er vi gående, men kommer man i bil, skal man næsten prøve den stejle serpentinevej, som snor sig ned fra Hyde Street mod havnen. Vi følger et par biler ned langs den snoede vej og kommer forbi finansområdet i Down Town til havneområdet.
Her er Dyrehavsbakke-stemning på den havnemole som hedder Pier 39. Restauranter, souvenirbutikker, balloner og karrusel - og masser af mennesker. Herfra kan man sejle over til Alcatraz, som ligger lige ud for havnemolen. Men folk stimler sammen på den ene side af molen og vi ser hvorfor. En koloni af søløver har slået sig ned på havnepontonerne blot nogle få meter fra molen. Der må være masser af fisk i San Francisco-bugten, for ellers ville de næppe være her. Sjove er de at iagttage på så nært hold.
Denne sidste aften i USA spiser rejsegruppen sammen og på Fisherman’s Wharf finder vi ledige borde hos Alioto's Restaurant, hvor vi får serveret en ret med de vidunderlige dungeness-krabbeklør. Man kan da ikke besøge San Francisco uden at smage stedets specialitet - krabber.
Vi har et par timer denne sidste formiddag i USA før vi skal til lufthavnen. Vi spadserer en tur gennem Japan Town, op og ned ad stejle gader, forbi forskellige kirker og universitetet.
Vi ser kunst i gaderne, skæver til museer, handler i Union Square Shopping og må konstatere, at San Francisco må vi bare tilbage til en anden gang.
Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.
Befolkningstal: Ca. 325 mio.
Areal: Ca. 9.833.520 km²
Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.
Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker
Mere information: