Delikatesser i Vermont, New England, USA
Log ind Log ind
Delikatesser i Vermont, New England

Delikatesser i Vermont, New England

På denne rundrejse i New England i USA er vi i staten Vermont der har en bjergrig egn med ahorntræerne i efterårets flotteste røde farver.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Ahornsirup hos Bragg Farm

Staten Vermont er den eneste stat i New England, der ikke har direkte adgang til havet. Det er en frodig stat, hvor landbruget har stor betydning. Nordøst for byen Montpellier ligger en lille gård, som familien Bragg har drevet gennem otte generationer. Bragg Farm producerer ægte ahornsirup efter de gamle originale opskrifter. Saften fra skovens ahorntræer tappes i dunke om foråret, hvor saften stiger op i træet og man har ikke mindre end 2500 tappesteder. Herfra transporteres saften til den lille lade, hvor den koges ind til sirup over et åbent fyr, der opvarmes med træ. Jo længere saften koges, des tykkere bliver siruppen. Rundvisningen på gården starter med en kort introduktionsfilm på ca. seks minutter før vi ser produktionsanlægget i sukkerhuset. Herefter gives der smagsprøver på de forskellige typer sirup fra den milde lyse til den kraftige mørke. I salgslokalet er der mulighed for at købe den ægte Vermont ahornsirup, ligesom vi kan nyde softice med sirup, mens vi i haven betragter den flotte udsigt til de farverige bjerge. Hen på eftermiddagen er vi på hotellet nær byen Stowe.

Lade ved Bragg Farm i Montpellier

Lade ved Bragg Farm i Montpellier

Smagen af is hos Ben & Jerry

En anden delikatesse fås hos Ben & Jerry’s Ice Creme Factory i South Burlington, der i dag er en verdensomspændende forretning. Det hele startede med at de to barndomsvenner Ben Cohen og Jerry Greenfield fra Long Island, New York, i 1977 købte sig et 5 $ dyrt brevkursus i at lave is. Besøget hos Ben & Jerry indledes med en kort film, hvorefter der vises rundt på isfabrikken - dog ikke i produktionshallen, men ser det hele i fugleperspektiv fra 1. sal, alt mens der berettes om produktionen og forsøg med forskellige smagsstoffer, succeser og skuffelser. Rundvisningen slutter med en gratis smagsprøve. Bag fabrikken ligger en ”kirkegård”, hvor de udgåede smagsvarianter ”ligger begravet”.

Ben & Jerry’s Ice Creme Factory i South Burlington

Ben & Jerry’s Ice Creme Factory i South Burlington

Besøg hos familien von Trapp

Mange kender den romantiske historie om den østrigske familie von Trapp som den er fortalt i musicalen Sound of Music. Men hvad skete der bagefter? Efter at være flygtet fra nazismen i 1938 turnerede den musikalske sangtrup over det meste af verdenen. Ved byen Stowe i staten Vermont fandt Trapp-familien et sted som mindede dem om Østrig og købte derfor en gård på en bakketop i 1942. I 1950 begyndte familien at indlogere vintergæster, der ønskede at løbe på ski i det kuperede terræn. Efterhånden udviklede familiens hjem sig til the Trapp Family Lodge og blev i 1968 det første kommercielle skisportssted for langrend i Amerika. Efter at en brand ødelagde den originale lodge i 1980, blev der bygget et nyt træhotel i østrigsk stil, som åbnede i 1983 og som i dag tilbyder de allerbedste muligheder for langrend om vinteren og mountainbike samt vandreture om sommeren.

Von Trapp Lodge i Stowe

Von Trapp Lodge i Stowe

I lang tid havde en af sønnerne, Johannes von Trap, drømt om at fremstille lagerøl, som den var i Østrig, og i 2010 åbnede de deres bryggeri i en nærliggende bygning. Øllet blev en succes og leveres i dag til det meste af New England. Efter at have besøgt det eksklusive hotel fortsætter vi til Bierhall for at spise frokost ved bryggeriet og smage på øllet som udover lagerøl også byder på flere andre spændende øltyper.

Den musikalske von Trapp familie

Den musikalske von Trapp familie

Woodstock - en hyggelig by uden musik

Der er vel intet at sige til, at vi blunder let med øl i maven, da vi kører sydover gennem Vermonts frugtbare kulturlandskab mod Woodstock. Byen skulle have været hjemsted for den legendariske Woodstock Festival i 1969, men man valgte imidlertid at flytte arrangementet til en mark 60 km. sydvest for Woodstock, da man forventede op mod 100.000 deltagere. Det viste sig at hele 450.000 valgte at deltage i hippiefestivalen, hvilket fik infrastrukturen til at bryde sammen. Selve Woodstock er langt fredeligere og vi ser nærmere på byen, der har mange fine og velholdte villaer. Ofte ses hvide træhuse gerne pyntet med græskar og ”uhyggelige ting” op til halloween. Overalt i New England er haverne meget velholdte og intet sted ser vi græsplæner som ikke er trimmet.

Haloween i Woodstock

Haloween i Woodstock

Woodstock har tre overdækkede broer - en på hver side af byen og en midt i byen. Middle Bridge besøger vi, men den er svær at få et totalt billede af fra offentlig vej. Vi spadserer derfor en lille omvej for at gå ind på en privat grund for at komme ned til floden for at få et bedre billede - hvilket lykkes. Da vi fortæller denne historie til rejselederen, bliver vi oplyst om, at i USA er det forbudt at ”trænge” ind på privat ejendom uden tilladelse, og at ejerne - hvis de føler sig truet - er berettiget til at skyde én! Den skal vi lige synke engang.

En anden overdækket bro er Taftsville Covered Bridge fra 1836 og en af de ældste tilbageværende træbroer.

Middle Bridge

Middle Bridge

Overdækket bro og kløft

Vi fortsætter sydover og har dagens sidste stop ved Vermonts dybeste kløft Quechee Gorge. Dagen efter besøges rigmandsvillaer i Newport i staten Road Island.

Quechee Gorge - den dybeste kløft i Vermont

Quechee Gorge - den dybeste kløft i Vermont

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: USA