Bjørne og bjergskulpturer i Black Hills, South Dakota, USA
Log ind Log ind
Bjørne og bjergskulpturer i Black Hills

Bjørne og bjergskulpturer i Black Hills

I South Dakota lever bjørne, nogle i dyreparken Bear Country USA, og i Black Hills bjergene findes nogle af USA's største menneskeskabte attraktioner Mount Rushmore National Monument samt Crazy Horse Memorial.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Bear Country USA

Få kilometer syd for Rapid City ligger dyreparken Bear Country USA, der siden 1972 har holdt mere end 26 forskellige nordamerikanske dyrearter i et åbent landskab, der kan sammenlignes med f.eks. Knuthenborg Safaripark - men i lidt mindre målestok. I specialkøretøjer kommer du rundt i dyreparken og ser både sortbjørne og grizzlybjørne samt mange andre af Amerikas dyr bl.a. wapitihjorte, snegeder og tykhorns får (bighorn sheep), men også ulve og bjergløver (pumaer).

Grizzlybjørn i Bear Country USA

Grizzlybjørn i Bear Country USA

Efter køreturen kan du spadserer gennem "Babyland" med mindre indhegninger, som i en almindelig zoologisk have. Her leger de yngste sortbjørne - slås og klatrer i træer, hvilket er en rigtig sjov oplevelse. Men her er også mange andre dyr som vaskebjørn, los, ræv, cyote (prærieulv) m.fl.

Bjørneunge i "Babyland" skal udforske verden fra toppen af et træ

Bjørneunge i "Babyland" skal udforske verden fra toppen af et træ

Mount Rushmore National Monument

I Black Hills ligger Mount Rushmore National Monument, der blev iværksat under ledelse af Gutzon Borglum, hvis forældre immigrerede fra Danmark. Arbejdet blev udført i perioden 1927 til 1941 og blev afsluttet af Borglums søn. Du passerer en statue af Borglum på vejen fra P-pladsen og op gennem Flagalléen til udsigtspunktet, hvor du ser portrætterne af fire af de mest betydningsfulde amerikanske præsidenter hugget ud i bjerget. Fra venstre mod højre er det George Washington, der var landets første præsident efter løsrivelsen fra England og derfor regnes som landets fader. Så er det Thomas Jefferson, der skrev landets forfatning og blev USA's tredje præsident. Herefter ses nobelprismodtageren Theodore Roosevelt, landets 26. præsident og bl.a. kendt for sine bestræbelser på at bevare naturen, ligesom han igangsatte arbejdet med færdiggørelsen af Panamakanalen. Længst til højre ses Abraham Lincoln, den 16. præsident som samlede unionen efter sydstaternes forsøg på at løsrive sig, hvilket medførte den uhyggelige amerikanske borgerkrig, ligesom han fik løsnet op for slaveriet.
På det tilhørende museum ses tegninger og modeller af projektet ligesom du kan få en forestilling om størrelsesforholdet og de vanskeligheder der var for de 400 medarbejdere, der arbejdede på projektet. 
En stor del af filmen "Menneskejagt" af Alfred Hitchcock foregår på Mount Rushmore.

Indgang til Mount Rushmore National Monument

Indgang til Mount Rushmore National Monument

Crazy Horse Memorial

I 1939 henvendte en gruppe indianere med høvding Henry Standing Bear i spidsen sig til den polskfødte skulptør Korczak Ziolkowski for at få skabt et monument "så den hvide mand kunne se, at også indianerne havde store helte". Korczak havde tidligere arbejdet sammen med Borglum på Mount Rushmore og han påtog sig opgaven med at skabe verdens største bjergskulptur. Og indianernes valg faldt på siouxkrigeren Crazy Horse. Crazy Horse (1844-1877) fik dette navn, fordi en vild mustang løb gennem lejren, da han blev født her i Black Hills. Han var indædt modstander af, at de hvide amerikanere bosatte sig i hans land, fordi de ville have guld eller opbygge kvægfarme, så gang på gang var han i kampe med det amerikanske militær. Crazy Horse samlede med høvding Sitting Bull en hær af indianere så stor, at de i 1876 kunne angribe oberstløjtnant George Armstrong Custer og hans 7. kavaleri ved Little Bighorn i Montana. Det blev den største sejr for indianerne overhovedet i amerikansk historie. Custer og hans 266 mænd blev massakreret.
Jagten på de to indianerledere blev sat ind. Sitting Bull flygtede til Canada, men Crazy Horse blev i landet og kæmpede videre. Hæren lovede ham amnesti, hvis han overgav sig, og da han året efter blev fundet, gik han frivilligt med, men opdagede, at han alligevel skulle skaffes af vejen. Han gjorde modstand og fik en kniv stukket i ryggen af en indianer fra politiet. Custers sensationelle nederlag ved Little Bighorn førte til det 7. kavaleris massakre på indianerne ved Wounded Knee (også South Dakota) i 1890, hvor mere end 150 indianere blev dræbt - heriblandt mange børn og kvinder. Denne massakre sluttede krigen med de indfødte indianere, men dette helt uventede angreb betragtes af mange som den største skamplet i amerikansk militærhistorie.           

Crazy Horse Memorial i 2016

Crazy Horse Memorial i 2016

Et kæmpeprojekt

Crazy Horse Memorial er et kæmpeprojekt, der, når det er færdigt engang i 2070'erne, vil vise Crazy Horse til hest, mens han med venstre hånd peger ud i horisonten, hvilket skal symbolisere hans ord, da en hvid mand spurgte ham om, hvor hans land er:  "Mit land er der, hvor mine døde ligger begravet."

Projektet, der blev påbegyndt i 1948, har som målsætning ikke at modtage støtte fra staten, men er udelukkende baseret på private donationer og entréindtægter. Korczak Ziolkowski (1908-1982) arbejdede på projektet til sin død, hvorefter hans kone Ruth ledte projektet frem til 2014, hvor hun døde. I dag er det syv af parrets ti børn som viderefører projektet sammen med mange andre dedikerede personer. 

Model af Crazy Horse Memorial

Model af Crazy Horse Memorial

Besøgscenter

Besøgscentret ved Crazy Horse Memorial omfattet bl.a. kunstudstillinger og indianermuseum samt optrædende indianere, der viser og fortæller om forskellige danse. Her er souvenirbutik med kunsthåndværk, ligesom her findes flere spisesteder. Desværre bliver det så dårligt vejr med lyn og torden, at en planlagt udflugt til toppen af kæmpeskulpturen må annulleres. 

Bronzestatue af Crazy Horse ved besøgscentret

Bronzestatue af Crazy Horse ved besøgscentret

Turen i morgen er derimod ikke aflyst, for der fortsætter rundrejsen ind i staten Wyoming til Fort Laramie.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Albatros Travel

Turistinformation: USA