Storslået natur i Denali National Park, Alaska
Log ind Log ind
Storslået natur i Denali National Park

Storslået natur i Denali National Park

Denali National Park regnes blandt topattraktionerne i Alaska og har et areal større end halvdelen af Danmark. Midt i nationalparken løber bjergkæden Alaska Range med Nordamerikas højeste bjerg Denali (tidligere Mount McKinley), 6.194 moh. Naturen her har fået et fristed for menneskernes indgriben, så dyr, planter og geologien stort set regulerer sig selv.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

                                                                                   

En vej gennem storslået natur

Efter at have forladt Fairbanks køres direkte til hotel Denali Grizzly Bear Resort tæt ved Denali National Park, hvorfra du hentes af specialbusser for at køre ind i nationalparken. Her findes kun en enkelt kørevej ind i nationalparken, som slutter ca. 150 km. inde i parken, men det er kun parkens rangere og nationalparkens busser som kommer så langt. Private biler kan mod en afgift køre ca. 25 km. ind i parken til en P-plads. Disse restriktioner beskytter parken mod slitage og forurening, ligesom det giver større mulighed for at dyrene kan være i fred. Det er dog tilladt at vandre på nationalparkens stier og telte på udpegede pladser, når det er aftalt med nationalparken.
Desværre siler regnen fortsat ned og fra de plørede grusveje sprøjter mudder op på bussens vinduer, så udsigten begrænses væsentligt. Den udmærkede chauffør og guide har ellers forklaret, at man blot skal råbe op, hvis man ser noget derude. F.eks. kan en lys tot pels sagtens være en bjørn. Det ville jo være herligt, at se en bjørn, en ulv, en moose (elg), en caribou (ren) eller et andet dyr i den fri natur.

Store smeltevandsfloder

Vidderne er enorme og snart køres i smeltevandsdale fra istiden, snart krydses ind over pas med stejle skrænter. Der er ophold ved udsigtspunkter, men sigtbarheden er begrænset i regnen, men man kan alligevel fornemme nationalparkens storhed. Mens man er ude af bussen gør guiden sit til at rense bussens vinduer for snavs, men få minutter efter start, er ruderne atter tilsvinet.

Farvespil i bjergskråningerne

Regnen stilner af ved næste stop, hvor du kan spadsere lidt op i terrænet og fornemme bjergene og naturens kræfter og se de farvestrålende jordlag i bjergskråningerne. Denne tur slutter ved Eielson Visitor Center godt 100 km. inde i nationalparken.

Caribou i det fjerne

På vejen tilbage opdager guiden nogle caribou (rensdyr) langt ude i terrænet og bussen stoppes. Øverste del af vinduet kan lukkes ned, så du kan se ud og få et glimt af disse altid vandrende dyr.

Dyr uden for nationalparken

Bussen kører hurtigt gennem landskabet - faktisk så hurtigt, at man ikke kan nå at se noget - men uden for nationalparkgrænsen sættes bremsen i. Blot nogle få meter fra vejkanten kommer en moose-tyr og en ko gående. Tyren er gammel for han bærer på et gevaldigt gevir, som om efteråret bruges i kampen mod andre tyre om hunnernes gunst. Efter parringen taber han sit gevir - et af gangen - og de gror så ud igen næste forår. Koen føder en eller to kalve, som blot en time efter fødslen er i stand til at følge moderen. Nogle få kilometer længere fremme ses endnu et par moose - nogle der ikke er helt så gamle. Men bjørnene ses desværre ikke i dag.

Denali Visitor Center

Næste dag er det begyndende opklaring og besøger bl.a. det interessante Denali Visitor Center, der oplyser om dyrelivet o.m.a. Omkring besøgscentret er skabt nogle mindre vandreruter i den nære natur. Det er først og fremmest de mange egern, som er sjove at iagttage. De er et vigtigt led i fødekæden for de større dyr som ræv, ulv og bjørn, men også for rovfugle. Alaska Railroad har en togstation få meter fra besøgscentret og herfra kører toget mod Anchorage, Alaskas største by.                       

Fakta om USA - Alaska

Hovedstaden i Alaska er Juneau.

Befolkningstal: ca. 0,7 mio.

Areal: ca. 1.718.000 km2

Afstand fra Danmark: ca. 6.705 km

Største turistattraktioner: Naturen med dyrelivet i bl.a. Denali National Park og Kenai Fjords National Park

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Alaska