Skagway - Oplev guldgravernes port til Klondike
Log ind Log ind
Skagway - Oplev guldgravernes port til Klondike

Skagway - Oplev guldgravernes port til Klondike

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Royal Caribbean Cruises

I slutningen af 1800 tallet blev Skagway berømt og berygtet, som guldgravernes port til Klondike i Yukon. Hundredevis af guldgravere kæmpede sig den lange vej fra havnebyen Skagway og nordpå.

Lasse Løndahl Henriksen

Lasse Løndahl Henriksen

Fotograf

Tilføj favorit

En historie om galskab og guld

Ved ankomsten til Skagway er du ikke i tvivl om, at det er en gammel guldgraverby. De ca. 100 gamle huse i den historiske hovedgade udstråler guldfeber og masser af historie. Det var herfra guldgraverne kæmpede sig gennem de høje bjerge og dybe skove for at komme ind til det forjættede land, med drømmen om at blive rige af det gule metal. Mange kom hertil med forhåbningerne om at blive millionærer, men dem der tjente mest på den gule galskab, var dog de mange handlende der slog sig ned i byen. I Jack Londons bog "Når naturen kalder" kommer forfatteren ind på livet i Skagway - et liv der ikke altid var lige sjovt. Byens mere end 100 år gamle fortove af træ er velbevarede og du føler dig virkelig sat tilbage til guldfeberens tid, når man spadserer forbi de mange butikker, barer og spisesteder i hovedgaden.

Dødens to ruter

I begyndelsen måtte guldgraverne kæmpe sig gennem det uvejsomme terræn, enten via den meget barske Chilkoot rute, eller den lidt mere nådige White Pass rute, med al deres oppakning på ryggen. Og ofte ad flere omgange da de Canadiske myndigheder krævede at man havde forsyninger med til mindst et år, for at få lov til at komme ind i Yukon territoriet. Chilkoot ruten var meget stejl og ufremkommelig, så mange valgte at tage gennem White Pass, men selv på denne rute døde de fleste af guldgravernes heste af deres anstrengelser, hvorfor ruten også blev omdøbt til Dead Horse Trail. En udflugt op i White Pass er dog noget nemmere i dag, for du kan komme derop i en af de mange minibusser, eller du kan gøre noget helt andet.

Jernbanen der ændrede alt

I 1898 blev jernbanen White Pass & Yukon Route anlagt mellem Skagway og Whitehorse, der er hovedstaden i det canadiske territorie Yukon, hvilket betød, at det blev meget nemmere at komme frem til guldet. Jernbanen var i drift frem til 1982, hvor den blev lukket ned, men i 1988 blev ruten til White Pass i Yukon genåbnet som turistattraktion. Udsigten fra jernbanen er ret enestående og det er noget særligt at køre i de gamle passagervogne, også selvom lokomotivet idag er skiftet ud med en noget mere moderne version, end da Jack London beskrev Skagway.

Lavinekirkegården i Dyea

I Dyea området lidt uden for Skagway, finder du det ultimative bevis på at det ikke var alle der overlevede strabadserne for at komme ind til det besnærende guld. Her ligger nemlig Lavinekirkegården der blev grundlagt efter en stor lavine på Chilkoot ruten, d 3. april 1898, dræbte omkring 70 uheldige guldgravere. Stedet er afsidesliggende, men det er klart værd at besøge, hvis du virkelig vil have hele historien med.

Fakta om Skagway - Alaska

Hovedstaden i Alaska er Juneau, men Skagway er en af de vigtigste historiske byer.

Indbyggertal: 1.157 (1898: Ca. 10.000 i 1898)

Areal: 1.202 km2

Befolkingstæthed: 1 pr km2

Afstand fra Danmark: ca. 6.705 km

Største turistattraktioner: Naturen med dyrelivet i bl.a. Denali National Park og Kenai Fjords National Park

Mere information:

Turistinformation: Alaska