Vancouver Island - et paradis i Canada
Log ind Log ind
Vancouver Island - et paradis for vandrere

Vancouver Island - et paradis for vandrere

Vancouver Island er Canadas paradis i havet og har længe været legepladsen for ferierende. Med sine 450 km. fra den ene ende til den anden er Vancouver Island den største ø i det nordlige Stillehav.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Med færge til en vidunderlig ø

Vi tager med en af BC Ferries færger fra havnen Tsawwassen syd for storbyen Vancouver til Swartz Bay lidt nord for Victoria, der er hovedbyen på øen Vancouver Island. Turen går først over åbent hav, men før vi får set os om, er vi inde blandt øerne i skærgården. De store skibe manøvrerer let gennem forholdsvis smalle stræder. På turen dukker pludselig en lille gruppe spækhuggere op i overfladen. Efter ca. 1½ time på havet kører vi i land og fortsætter til campingpladsen i Goldstream Provincial Park. Pladsen ligger blot nogle få minutters kørsel fra Victoria og har nogle mere end 700-årige douglasfyr. En flod med mulighed for laksefiskeri og et netværk af små vandrestier omgiver den store campingplads med god plads mellem telte og campingvogne. Her er fine faciliteter med bade- og toiletforhold.

Med færge til Vancouver Island

Med færge til Vancouver Island

Byen Victoria

Victoria er hovedstad i provinsen British Columbia og er omkranset af et naturligt paradis af klippekyst, sandstrande, det spektakulære hav og udsigt til bjerge, skove og naturparker. Den pittoreske inderhavn er samlingspunktet for mange af byens topattraktioner. Her ligger parlamentet og Royal British Columbia Museum og meget mere. På til Bastion Square,  er der også et leben med restauranter og gadehandlende kunstnere og kunsthåndværkere. 

Victoria med klassiske bygninger

Victoria med klassiske bygninger

Hvalsafari er oplagt

Efter indskrivningen til hvalsafari udleveres specielle vindtætte dragter inden vi går ned til gummibådene, der skal sejle os ud til hvalerne. Undervejs gennem skærgården kan vi over radioen høre, at de forskellige turarrangører hjælper hinanden med at lokalisere hvalerne. De er her, men de er langt ude på havet. I mere end en time går det for fuld skrue ud i Georgia-strædet. De, der sidder forrest i gummibåden, bliver slynget op og ned, når båden rammer en bølge. Desværre bliver én af deltagerne dårlig, da hun får et knæk i ryggen. Hun afviser dog tilbuddet om at blive sejlet tilbage i land og bliver i stedet flyttet bagerst i båden, hvor stødene er væsentligt mindre. Men godt har hun det ikke.

Vi er kommet ind i USA’s territorialfarvand og endelig er vi ved hvalerne sammen med fem andre fartøjer. Motoren slukkes og vi venter spændt på, at hvalerne kommer op igen for at trække vejret. Vi får oplyst, at her findes ca. 85 hvaler i områder opdelt i forskellige grupper. Hvalerne vandrer frem og tilbage i strædet, men somme tider kan de være svære at lokalisere. Der går et par minutter og så ser vi pludselig en sort finne og et øjeblik efter vender fire - fem spækhuggere ryggen op over havoverfladen for at trække vejret et par gange, inden de igen forsvinder i dybet. Bådføreren har set retningen, vender båden og sejler hen til en ny position, hvor han forudser, at de vil dukke op næste gang. Igen slukkes motoren for ikke at forstyrre for meget og vi venter.
Igen ser vi dem, men fortsat på ret stor afstand. Spækhuggerne må have skiftet retning. Hvalguiden fortæller, at de er varsomme med at forfølge de vilde dyr og vil faktisk hellere have, at de bliver nysgerrige og kommer hen til båden af sig selv. Igen flyttes båden og vi ser hvalerne en sidste gang, inden vi atter skal tilbage mod Victoria.

Havsafari efter spækhuggere

Havsafari efter spækhuggere

Camping ved Stamp River

På ruten mod campingpladsen ved Stamp Falls Provincial Park er der flere flotte udsigter udover fjorde og søer.

Teltene slås op mindre end fem meter fra selve floden - Stamp River. Her er virkelig god strøm i floden, men den er lavvandet, så vandet springer hen over stenene og danner masser af små kaskader i fossen. Men selv om vi kan give fem stjerner for beliggenheden, er campingpladsen primitiv. Her findes dog to lokummer - et til damerne og et til herrerne - og der er så det!
300 meter væk findes en vandpost, hvor der manuelt kan pumpes frisk drikkevand! Bad - ja, det foregår i Stam Rivers forfriskende vand - uden brug af sæbe, vi skal jo ikke forurene naturen. 

Udsigt til fjorde og søer på Vancouver Island

Udsigt til fjorde og søer på Vancouver Island

Masser af fisk

Lidt fra teltpladsen samler floden sig i et vandfald. Neden for faldet står tusindevis af laks og venter på at komme op gennem vandfaldet. En laksetrappe under klippesiden og langs med flodsiden, kan de snedige fisk gå op igennem. Her er netop ved at blive foretaget en tælling af hvor mange laks, der går op for at gyde. P.t. er det 600 pr. time! I alt vandrer mere end 500.000 laks op alene i Stamp River. Tager vi alle fiskearter med - fortæller skiltningen ved vandfaldet - er det mere end 40 millioner fisk, som vandrer op alene i denne flod - hvert år!

Fiskerig flod

Fiskerig flod

Langs med floden camperer lystfiskere, der forsøger sig både med fluestang og almindelig kastestang. Og sandelig er der én, der får bid. Laksen springer ud af vandet, men han får kontrol med den og efter en mindre kamp, har han gjort dagens fangst. Vi bliver da heller ikke snydt for lidt lækkerier. Det er de danske turledere, der i dag skal sørge for aftensmaden og de har allieret sig med den lokale guide, der kommer med laks - som grilles. Et herligt måltid - selv om det blev sent og vi skulle spise i skæret af vores pandelamper.

Over vandfaldet i Stamp Falls Provincial Park

Over vandfaldet i Stamp Falls Provincial Park

Ø-tur til Jedediah Island Marine Provincial Park

Som følge af den fortsatte store brandfare der hersker i hele British Columbia, har myndighederne forbudt al vandring i nationalparker og provinsparkerne i en periode. Det betyder, at den planlagte vandring her på Vancouver Island må aflyses. I stedet har de danske turledere fået en aftale med den lokale guide om, at han sejler os ud i skærgården til en ubeboet ø i Jedediha Island Marine Provincial Park. Her ses flere kongeørne samt odder og finder en lille død haj. Og sælen der springer i vandet! På øen går et rådyr med kid fredeligt rundt, uden angst for os mærkelige væsner der pludselig besøger øen.

Sejltur i Jedediha Island Marine Provincial Park

Sejltur i Jedediha Island Marine Provincial Park

Langs Pacific Rim

Denne dag kører vi nordpå langs vestkysten i Pacific Rim National Park, der er et nationalt betydningsfuldt kystmiljø, som har opnået verdensomspændende opmærksomhed og som tilbyder sine gæster masser af oplevelser. Vi kommer forbi den billedskønne Kennedy Lake. Langs denne strækning af kysten findes en naturlig regnskov. I denne Rain Forrest er der anlagt en vandresti på brædder og trapper, som lede os os rundt i regnskovens vildnis. Her er enorme træer, buske, bregner og lav. Ruten består af to sløjfer - A og B - på hver sin side af hovedvejen og det tager ca. ½ time at gå hver sløjfe.

På vandretur i skoven

På vandretur i skoven

Tofino

Helt nord på denne halvø ligger turistbyen Tofino, hvor der er langt mere at se og prøve, end vi kan nå! Her er alle muligheder for maritime oplevelser lige fra hvalsafari og sejlsport til tur med havkajak. Her er også flere vandflyvere, der gør det muligt at se det hele lidt fra oven. Der er ingen tvivl om, at Tofino er et godt udgangspunkt for turene på - og over havet.

Store muligheder for aktiv ferie i  Tofino. Her en tur med vandflyver.

Store muligheder for aktiv ferie i Tofino. Her en tur med vandflyver.

Long Beach

Ved den 11 km. lange sandstrand Long Beach - der går fra Ucluelet til Tofinoer - er vinden frisk og bølgerne ikke helt små. Nogle springer i vandet, medens andre blot slapper af i sandet, inden vi vender tilbage mod campingpladsen ved Stamp River. 

Long Beach

Long Beach

Næste morgen er igen starten på en dejlig dag, hvor fiskehejren svæver lavt hen over floden, mens vi pakker teltene og skal tilbage til fastlandet fra Nanaimo til Horseshoe Bay og videre til Vancouver City.

Fakta om Canada

Hovedstaden i Canada er Ottawa. Største by er Toronto.

Befolkningstal: Ca. 37 mio.

Areal: Ca. 9.984.670 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 6.259 km. til Toronto og ca. 7.655 km. til Vancouver.

Mest besøgte attraktion: Nationalparkerne Jasper og Banff i det vestlige Canada. Toronto og vandfaldet Niaraga Falls i det østlige Canada.

Mere information:

Rejsebureau: Topas Travel

Turistinformation: Canada