Vinbyen Cochem ved Moselfloden, Tyskland
Log ind Log ind
 Vinbyen Cochem ved Moselfloden

Vinbyen Cochem ved Moselfloden

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

På flodkrydstogtet ned ad Moselfloden er vi efter dagens frokost kommet til vinbyen Cochem med det flot beliggende slot Reichsburg knejsende på en knold over byen omgivet af vinmarker.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Mod slottet Reichsburg

Skibet ligger til ved højre flodbred lidt fra broen som fører over til selve Cochem på venstre side af Moselfloden. Det lille bytog som umiddelbart efter ankomsten skulle tage os med på en sightseeing gennem byen, lader vente på sig, så vi beslutter ikke at "spilde tiden" med at vente og spadserer på egen hånd over broen og ind i trængslen af mennesker i denne populære turistby. Det skal nævnes, at det lille bytog ikke kører ind gennem den gamle bydel eller op til slottet, men rundt langs floden.
Vi finder hurtigt vejen op bag byen mod slottet Reichsburg. Der er to spadsereveje op til slottet - en jævnt stigende (Schlossstrasse) og en lidt stejlere med en del trapper. Der kører også lokale busser op til slottet.

Ankomst til Cochem

Ankomst til Cochem

Den oprindelige borg er fra begyndelsen af 1000-tallet og blev udbygget flere gange bl.a. i 1400-årene af den mægtige ærkebiskop af Trier. Men efter at franske tropper i 1689 havde sat ild til borgen og sprængt den i luften, henlå den som ruin frem til 1868. Her blev ruinen opkøbt af en rigmand fra Berlin som genopbyggede borgen til et slot i tysk, romantisk stil - og det er det, som vi ser i dag. Siden 1978 er slottet ejet af Cochem by og nu kan man komme på guidede ture rundt i slottet og bl.a. se hvorledes værelser og sale er indrettet.
Da vi når op til slottet viser det sig, at der allerede står omkring 100 mennesker i kø fordelt på flere forskellige grupper for at komme ind i slottet, så et besøg inde bag de tykke mure, slår vi ud af hovedet. I stedet nyder vi den imponerende udsigt ud over Moseldalen.

Udsigt mod Moseldalen fra Slot Reichsburg

Udsigt mod Moseldalen fra Slot Reichsburg

Vinbyen Cochem

Vi er tilbage i det middelalderlige centrum på markedspladsen som har flere skønne bindingsværkshuse og Martins fontæne. Folk sidder tæt i de udendørs beværtninger og nyder noget af de allerbedste moselvine som findes. Her forsøger vi at trænge gennem mængden af øvrige turister, der denne dag også har fundet vej til Cochems snoede og brostensbelagte gader. Længere oppe i byen ses flere gamle gavlhuse bygget på stejle, smalle gyder. Byen var oprindelig en keltisk boplads, og senere slog også romerne sig ned her. Byen omtales første gang i år 866 under navnet Cucheme. I det 14. århundrede, under ærkebiskop Balduin von Luxembourg, blev Cochem forsynet med bymur, byporte og -tårne, som beskyttede byen frem til krigen mod Ludwig den 14., hvor også borgen Reichsburg blev ødelagt.

På den centrale markedsplads i Cochem

På den centrale markedsplads i Cochem

Vi ser resterne af den gamle bymur og byporte med vagthuse, der kan dateres tilbage til 1332. Også det befæstede tårn og Balduins Port ved den skønne, gamle vinstue kommer vi forbi. Går du gennem byporten Endertor og ud ad Enderstrasse, kan du komme til stoleliften Cochemer Sesselbahn, der tager dig stejlt op til udsigtspunktet Pinner Kreuz, hvorfra du har overblik over både flod, by og slot. Pinner Kreuz har fået sit navn efter fårehyrden Pinner, der i et forsøg på at redde et får fra at falde ud over bjergsiden, selv styrtede i døden. 
Vi når ikke stoleliften denne gang, for allerede før aftensmaden - der denne aften er "Kaptajnens Middag" - sejler skibet videre mod Koblenz, hvor vi ligger natten over, inden vi i morgen fortsætter flodkrydstogtet op ad Rhinen mod Rüdesheim.

Hyggelige små sidegader

Hyggelige små sidegader

Fakta om Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Tyskland