Vandreruterne ved Nordpfade, Rotenburg, Nordtyskland
Log ind Log ind
 Vandreruterne ved Nordpfade, Rotenburg

Vandreruterne ved Nordpfade, Rotenburg

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Tysk Turist Information

På denne ferie i Tyskland udforskes vandreruterne der under ét betegnes som Nordpfade - og dækker over en vifte af vandreruter.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Nordpfade - en vifte af vandreruter

I området Bruchhausen-Vilsen i Nordtyskland ligger det idyllisk hotel Forsthaus Heiligenberg, som er et godt valg, hvis du vil bo midt i uspoleret natur. Hotellet er et godt udgangspunkt for et ferieophold - uanset om du vil cykle eller vandre, besøge en af byerne i nærheden eller bare slappe af med en wellness-behandling. Men i denne rejseartikel udforskes en af vandreruterne under viften Nordpfade.

Forsthaus Heiligenberg i Bruchhausen-Vilsen

Forsthaus Heiligenberg i Bruchhausen-Vilsen

Mange forbinder Tyskland med industri, motorveje og store byer, men faktisk ligger her også masser af naturoplevelser ikke langt fra Danmark. F.eks. har man færdiggjort projekt Nordpfade med 24 vandreruter i området Landkreis Rotenburg mellem Hamborg, Hannover og Bremen i forskelligt terræn og med rigt varieret natur- og kulturlandskaber. På turistkontorene bl.a. i Rotenburg kan du få et glimrende hæfte med alle vandreruterne indtegnet og beskrevet på tysk med bl.a. P-pladser og terrænprofil samt længde angivet. Materialet er så godt, at du sagtens kan vandre ruterne uden naturvejleder eller guide. Ved de enkelte områders P-pladser findes der små foldere, som beskriver ruterne - akkurat som vi kender det fra skovene i Danmark.
Der er naturligvis store landskabskort med ruteangivelser undervejs på stierne, ligesom vandreruterne er mærket med Nordpfades logo - en slyngende hvid sti på orange baggrund.

Skiltning ved Dör't Moor Nordpfade

Skiltning ved Dör't Moor Nordpfade

Vandreområdet i Dör't Moor

I området ved Rotenburg findes de største og fineste højmoser i Niedersachsen, hvor du vandrer gennem mose, hede og skov. På mosens vådeste områder er der lagt flis, så du kan komme tørskoet gennem terrænet. Men husk gode vandresko eller -støvler.
Fra P-pladsen ved Grosser Bullensee fører stien ind i moseområdet. Da det er et beskyttet naturområde, skal du blive på de mærkede stier. Det er forbundet med livsfare at bevæge sig ud i de bundløse moser. Af hensyn til dyrelivet skal du ikke være støjende og hunde skal naturligvis holdes i snor.

Store moseområder - de største i Niedersachsen

Store moseområder - de største i Niedersachsen

Dyrelivet i højmosen

På ruten kommer du til et udsigtstårn, hvorfra du kan iagttage traner, der om foråret og efteråret trækker i store flokke (husk kikkert). Og netop som fuglelivet iagttages på et af de åbne mosearealer, kommer et par rådyr springende ud af skovbrynet.

Gå i skjul for at iagttage dyrelivet

Gå i skjul for at iagttage dyrelivet

På den fortsatte rute kommer du forbi dyrkede marker og pludselig springer en stor flok dådyr ud af skoven, krydser stien og løber ud på marken hvor de stopper. Noget må have skræmt dem. I moseområdet er der også forskellige krybdyr - bl.a. en lille frø, der bliver blå, når hannen er parringsmoden - og så er her naturligvis alle insekterne, som knytter sig til højmosens mange forskellige planter.

Dådyr springer på marken

Dådyr springer på marken

Stenaldergrave

At mennesker har benyttet højmosen længe, ses da du passerer en gruppe stenaldergrave, som menes at være mere end 4.000 år gamle. Det er ganske små gravhøje, der ses som forhøjninger i landskabet omkranset af en simpel stensætning.

Simple stenaldergrave

Simple stenaldergrave

"Bord dæk dig"- frokost i Unterstedt

Ved den gamle lade og fårefold Shafstall Spieker syd for Unterstedt er der indrettet et picnic-område. Her er det muligt at bestille et udendørs frokostarrangement "Tischlein-deck-Fich", hvilket dog skal bestilles syv dage i forvejen (se mere på Nordpfades hjemmeside). Herfra kan turen fortsætte gennem skov og mose tilbage forbi Kleiner Bullensee mod P-pladsen ved udgangspunktet.

Frokost ved Shafstall Spieker bestilles i forvejen

Frokost ved Shafstall Spieker bestilles i forvejen

Fakta om Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinformation: Tyskland