Ulm - byen med verdens højeste kirkespir
Log ind Log ind
Ulm - byen med verdens højeste kirkespir

Ulm - byen med verdens højeste kirkespir

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Tysk Turist Information

Du har sikkert kørt forbi Ulm i delstaten Baden-Württemberg mange gange, når du er på vej mod syden på bundesautobahn 7 uden at tænke over, at Ulm er en interessant middelalderby.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Domkirken i Ulm - Ulmer Münster

Det er et under at den gotiske domkirke Ulmer Münster ikke blev totalt ødelagt under 2. verdenskrig, hvor 80 procent af Ulm blev lagt i ruiner under de allieredes bombardement i 1944. Domkirken blev påbegyndt opført i 1377, men med flere lange pauser undervejs og stod først helt færdig i 1890. I dag kan du besøge Domkirken, der har verdens højeste kirkespir på hele 161,53 meter. Der er adgang til tårnet, hvor du fra platformen i 70 meters højde kan se ud over byen. Hvis tårnet ikke er under renovering - som til stadighed pågår flere steder i domkirken - kan du komme op til et udsigtspunkt 143 meter over jorden.

Udvendigt er denne gotiske domkirke smukt dekoreret og forundringen over domkirkens storhed og skønhed bliver ikke mindre, når du træder ind i den treskibede domkirke, hvor det hvælvede loft hæver sig højt over dig.

Ulms Domkirke - Ulmer Münster - med 161,53 meter højt spir, der er  Verdens højeste kirkespir

Ulms Domkirke - Ulmer Münster - med 161,53 meter højt spir, der er Verdens højeste kirkespir

Domkirken har naturligvis et utal af kunstskatte og flere altre samt flere orgler. Det største af domkirkens orgler har mere end 1.000 orgelpiber. Mange af de smukke mosaikvinduer blev reddet under krigen ved, at de blev fjernet og gemt på et sikkert sted, mens andre blev blæst i stykker af bombernes lufttryk. De gamle mosaikruder er genindsat og mere moderne (i en helt anden stil) er kommet til.

Orgel med over 1.000 piber

Orgel med over 1.000 piber

Uden for domkirken ser du Delfinfontænen og på Münsterplatz foran domkirken ligger det nye runde, hvide Byens Hus, hvor du bl.a. finder turistinformationen.

Delfinfontænen uden for domkirken

Delfinfontænen uden for domkirken

Ulms gamle rådhus

Få skridt fra Domkirken er du i Ulms historiske bydel, hvor det smukke, gotiske rådhus vil tiltrække din opmærksomhed. Denne bygning blev grundlagt i 1300-årene som et handelshus og blev senere rådhus med malede sider og et astronomisk ur fra 1520. Bygningen er flere gange blevet ændret/udbygget og renoveret efter verdenskrigen.

Ulms gamle rådhus

Ulms gamle rådhus

Det skæve Metzgerturm

På din spadseretur gennem Ulms historiske bydel vil du naturligvis se mange gamle bindingsværkshuse og uundgåeligt blive tiltrukket af den 36 meter høje, gamle Metzgerturm ud mod Donau. Tårnet, der også har fungeret som fængsel for slagterne som ”snød på vægten”, er fra 1349 - og så er det skævt pga. et tidligere fundament, hvorfor tårnet også kaldes det skæve slagtertårn! Gå gennem tårnets åbning ned til Donau og følg den gamle bymur, der tidligere gik rundt om middelalderbyen, men i dag kun findes langs Donau. Faktisk fungerer bymuren som et dige, når Donau går over sine bredder og derved forhindrer, at den historiske bydel bliver oversvømmet.

Du kan gå op på bymuren og se ud over Donau mod Ulm Neustadt, ligesom du herfra kan se flere middelalderbygninger i den gamle bydel bl.a. det gamle lavhus Zunfthaus, der i dag er en original restaurant i fiskernes kvarter.

Håndværkerhuse fra omkring 1450

Håndværkerhuse fra omkring 1450

Middelalderbyen

Et af de mere interessante bindingsværkshuse er Schiefers Haus - Det Skæve Hus - der er et af Ulms ældste huse fra omkring 1500. Siden 1995 har huset fungeret som hotel og i Guinness rekordbog har huset været omtalt ”som det mest skæve hotel i Verden”. Det Skæve Hus ligger idyllisk ned til en af de mange kanaler som gennemstrømmer den historiske bydel, der også var fiskernes kvarter med forskellige lav-huse.

Schiefers Haus - Det Skæve Hus - er et af Ulms ældste huse og i dag hotel

Schiefers Haus - Det Skæve Hus - er et af Ulms ældste huse og i dag hotel

Lidt oppe i den gamle bydel ligger det interessante Schwörhaus fra 1618 på en åben plads. Bygningen har været benyttet til mange forskellige ting - som kornlager, arsenal, bibliotek og arkiv. Tidligere kunne byens borgmester holde tale til ”folket” fra husets balkon. I dag har huset museumsudstilling om Ulms historie. På pladsen Weinhof ses Christophorus fontænen foran byens synagoge.

Schwörhaus med museumsudstilling om Ulms historie

Schwörhaus med museumsudstilling om Ulms historie

Albert Einstein Oplevelses Center

Mange berømtheder er født eller har boet i Ulm. Bl.a. er Albert Einstein (1879-1955) født her i byen. Du kan måske møde hr. Keinstein (ingen sten) og høre hans teorier om hr. Einstein (en sten) ved geniets oplevelses center.

Hr. Keinstein ved Einstein oplevelsescenter

Hr. Keinstein ved Einstein oplevelsescenter

Kunsthalle Weishaupt

I et moderne beton- og glashus finder du det privatejede kunstgalleri Kunsthalle Weishaupt. Galleriet har både ny og ældre kunst opstillet i forskellige lokaler betegnet med bogstaver. Der er ingen kronologisk rækkefølge på kunstværkerne, så i samme lokale ses både nyt og gammelt.

Kunsthalle Wieshaupt i Ulm

Kunsthalle Wieshaupt i Ulm

Løvemennesket fra Hohelenstein-Stadel

Helt ældgammelt bliver det ved det forhistoriske Løvemenneske (eller Løvemand) som blev fundet i 1939 i grotten Hohelenstein Stadel i Schwabiske Alp. Ved senere arkæologiske udgravninger i 1970’erne og i 1982 samt senere i 2008 blev der fundet flere fragmenter til Løvemennesket, der blev ”repareret” to gange, så vi i dag har en menneskeskabt mammutelfenbensstatue på 31 cm., der er omkring 35.000-40.000 år gammel. Den menneskelignende figur med løvehoved kunne være en kopi af en shaman (medicinmand med kontakt til højere magter), men det vides ikke med sikkerhed. Andre teorier går på, at det kunne være en kvinde med løvehoved og således en stærk frugtbarhedsstatuette. Debatten fortsætter blandt arkæologer.

Løvemennesket i elfenben er 35.000 til 40.000 år gammel

Løvemennesket i elfenben er 35.000 til 40.000 år gammel

Wiblingen Kloster - med enestående bibliotek

Ca. fem km. uden for Ulms centrum ligger det gotiske Kloster Wiblingen, der blev grundlagt i 1093 som et benediktinerkloster. De nuværende bygninger blev opført i sengotisk stil mellem 1714 og 1781 med tilhørende klosterkirke St. Martin. Klostret har flere gange været involveret i forskellige konflikter og klosterkirken havde engang to tårne, som er forsvundet under de mange krige. Store dele af klosterbygningerne benyttes i dag af Ulm Universitet

Kloster Wiblingen lidt uden for Ulm

Kloster Wiblingen lidt uden for Ulm

I dag er Wiblingen Kloster kendt for sit helt vidunderlige bibliotek fra 1744, der regnes for at være et af de fineste eksempler på rokokoarkitektur. Biblioteket er indrettet med to etager og er dekoreret med fine marmorstatuer og omfattende stukarbejde. Det som dog gør størst indtryk, er de fantastiske klare farver i freskerne som pryder loftet. Farverne er så levende, at de kunne være malet i går.

Klostrets berømte rokokobibliotek

Klostrets berømte rokokobibliotek

Aflæg også klosterkirken St. Martin et besøg, hvor freskoerne ikke er mindre interessante.

Klosterkirken St. Martin ved Kloster Wiblingen

Klosterkirken St. Martin ved Kloster Wiblingen

Fakta om Tyskland - Baden-Württemberg

Hovedstaden i Tyskland er Berlin og i delstaten Baden-Württemberg er hovedstaden Stuttgart. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio. i hele Tyskland og ca. 11,3 mio. i Baden-Württemberg.

Areal: Tyskland ca. 357.376 km² - Baden-Württemberg ca. 35.750 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 980 km. til Stuttgart 

Mest besøgte attraktion: Storbyerne Stuttgart og Ulm samt middelalderbyerne med bl.a. "Sydtysklands Perle" Blaubeuren. I delstaten ligger bjergområdet Schwabiske Alp, der er en del af UNESCO Global Geopark, ligesom de mange forhistoriske arkæologiske fund er medtaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Mere information:

Turistinformation: Baden-Württemberg

Turistinformation: Tyskland