Trier - Tysklands ældste by
Log ind Log ind
Trier - Tysklands ældste by

Trier - Tysklands ældste by

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

Efter den store morgenmadsbuffet i skibets restaurant - og her mangler intet - finder vi plads på soldækket og nyder landskabet med de solbeskinnede, stejle vinmarker og de små idylliske vinbyer, mens vi sejler længere op ad Moselfloden og kommer gennem flere sluser.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit
Formiddag på Moselfloden

Formiddag på Moselfloden

Velkommen til Trier

Efter frokosten er vi nået frem til den lille by Mehring, hvor vi atter forlader skibet for at køre med den ledsagende bus ca. 18 km. til Tysklands ældste by Trier. Det var romerne der under kejser Augustus i år 16 f.v.t. gjorde Trier, der dengang fik navnet Auguata Treverorum, til hovedstad i det store vestromerske rige. Men allerede i år 50 f.v.t. havde Julius Cæsar indtaget byen efter at han havde besejret trevanerne. Senere kom andre til bl.a. kejser Konstantin den Store der indførte kristendommen. Byen havde alt hvad en romersk storby med omkring 60.000 indbyggere skulle bruge - en solid befæstning med bymur og -porte, amfiteater hvor 18.000 tilskuere kunne overvære gladiatorkampe, kejserens tronsal, offentlige badeanstalter o.m.a. 
Efter Romerrigets opløsning forfaldt byen og mange af bygningerne blev gennem tiden brugt som stenbrud, hvorfra man hentede materialer til andre bygninger i den tidlige middelalder. Alligevel er Trier i dag den by i Vesteuropa, der har de mest velbevarede romerske ruiner - og ikke mindre end ni af byens bygninger er optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Trier er også det ældste bispesæde i Tyskland. I middelalderen var ærkebiskoppen af Trier en meget betydningsfuld fyrste, der kontrollerede enorme landområder fra den franske grænse til Rhinen. Han var tillige en af de syv kurfyrster, som kårede kejserne af Det Tysk-Romerske Rige.
På en bustur gennem Trier passeres ruinerne fra de romerske bade og vi kommer forbi det romerske amfiteater for at køre op på Petrisbjerget, hvor vi har en flot udsigt ud over Trier.
Senere sættes vi af i nærheden af den næsten intakte byport Porta Nigra og kan vælge at følge med rejselederen frem til Triers domkirke eller spadsere rundt i byen på egen hånd et par timer. Nogle følger med rejselederen, andre vil shoppe eller på café. Selv spadserer vi på egen hånd gennem den turistfyldte by og kan derved selv bestemme tempoet.

Udsigt over Trier

Udsigt over Trier

Porta Nigra - Triers vartegn

Den næsten intakte byport Porta Nigra (Sorte Port) fra år 180 blev opført i lyse sandsten, men tidens tand har gjort den sort, så allerede i middelalderen fik den sit nuværende navn. Denne bygning er den bedst bevarede byport nord for Alperne og var en del af byens befæstning og bymur. Bygningen blev ikke revet ned som så mange andre, fordi en eneboer flyttede ind i bygningen og boede der i flere år, hvorefter man betragtede stedet som helligt og den blev gjort til kirke. I dag er Porta Nigra Triers kendetegn.

Den romerske byport Porta Nigra

Den romerske byport Porta Nigra

Mod Triers katedral 

Hovedstrøget fører til byens centrale torv, hvor der bl.a. ses nogle få gotiske byhuse. Ikke langt herfra ligger Triers katedral, der er byens ældste kirke bygget oven på en tidlig romersk kirke fra omkring år 330. Katedralen er udbygget flere gange gennem de sidste ca. 1700 år, så den har mange forskellige stilarter. Gå indenfor og mærk tidens vælde.

Markedsdag på torvet

Markedsdag på torvet

Liebfrauenkirche

Klods op ad katedralen står endnu en kirke - Liebfrauenkirche - bl.a. med en fænomenal indgangsportal. Kirken er fra det 13. århundrede og Tysklands ældste gotiske kirke. Gå indenfor og nyd de meget høje mosaikvinduer som pryder kirken.

Liebfrauenkirche

Liebfrauenkirche

Den romerske basilika

På næste hjørne ligger byens bedst bevarede bygning fra romertiden - den romerske basilika - der oprindeligt blev bygget som kejser Konstantin den Stores tronsal i 300-årene.
I dag huser det enorme, højloftede rum den protestantisk kirke.

Den romerske basilika

Den romerske basilika

Kurfyrstens Palads

På spadsereturen gennem Trier lægger vi vejen forbi det elegante rokokopalæ Kurfürstliches Palais, der blev opført i 1756. Vi kommer ikke ind i paladset, men nyder bygningen fra den fine blomsterprydede have med mange hvide skulpturer.

Kurfyrstens Palads - Kurfürstliches Palais - med skønt haveanlæg

Kurfyrstens Palads - Kurfürstliches Palais - med skønt haveanlæg

Den romerske badeanstalt

Denne korte sigthseeing i Trier slutter med et besøg i ruinerne fra det offentlige romerske bad - Kaiserthermen. Oprindeligt var her i det 4. århundrede tre bade - et varmt, et tempereret og et koldt bad. Ved mange andre termalbade benyttes naturlig jordvarme, men her er ingen jordvarme, så der skulle bruges træ - masser af træ - til at fyre op under stengulvet, hvor varmen så blev ledt frem til badet. I dag skal der nogen fantasi til for at forestille sig brugen af dette mægtige anlæg - hvis man ikke er på en af de guidede rundvisninger - for her er ikke så meget at se ud over de fine murstensmønstre i de enorme vægge. Man kan dog fornemme anlæggets storhed ved også at spadsere ned i de underjordiske kanaler - men pas på ikke at fare vildt i de mange vinkelrette gange.

Kaiserthermen - det romerske bad i Trier

Kaiserthermen - det romerske bad i Trier

Karl Marx's fødeby

At Trier også har en helt anden vinkel, der kan interessere besøgende - nemlig at byen var fødested for filosoffen Karl Marx - fader til marxismen - må vente til næste gang vi besøger stedet. 
På aftalt tid mødes vi atter ved bussen og kører tilbage til skibet i Mehringen, som ligger der til i morgen tidlig, hvor skibet sætter kurs ned ad floden mod en af Moseldalens smukkeste byer Bernkastel-Kues.

På torvet i Trier

På torvet i Trier

Fakta om Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Tyskland