lmponerende Dresden i Tyskland - en by der overrasker de fleste
Log ind Log ind
lmponerende Dresden i Tyskland - en by der overrasker de fleste

lmponerende Dresden i Tyskland - en by der overrasker de fleste

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

Tysklands gamle kulturby Dresden er ganske imponerende og det samme er udflugterne til byens omegn. Vi giver dig her de bedste rejsetips til alt det, som du kan opleve i Dresden. Vi rejse med bus, men du kan også rejse på anden vis.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Byvandring i Dresden

Dagens guidede spadseretur går ad Prager Strasse, hvor helt moderne bygninger, modeforretninger, stormagasiner og restauranter præger bybilledet. Første stop er ved Altmarkt, den store gamle markedsplads, hvor kulturpaladset, opført i gedigen russisk stil, ligger. 

Prager strasse i Dresden

Prager strasse i Dresden

Frauenkirche

Herfra spadseres til Frauenkirche (Vor Frue Kirke), der står som et monument for den genopførte by. I februar 1945 sønderbombede de allierede byen og så godt som alle bygninger blev ødelagt. Mere end 25.000 indbyggere samt omkring 10.000 flygtninge, der havde søgt ind til byen efter russernes fremmarch fra øst, omkom. Frauenkirche stod i to dage, inden sandstenene kollapsede under kirkekuplens vægt. Kirken lå hen i ruiner i mange år og i 1960'erne begyndte man at organisere genopbygningen. Først i 2005 kunne man atter indvie Frauenkirche, der er genopført i dens oprindelige barokke skikkelse fra 1743. Det tog dengang kun 17 år at bygge dette pragtværk. De lyse sandsten er nye, mens de mørke, sodsværtede er de originale, som det gennem et stort arkæologisk puslespil er lykkedes at sætte på den rette plads.

Frauenkirche

Frauenkirche

Fürstenzog

Du kan selv fortsætte gennem den genopførte barokke bydel, hvis arkitektoniske udformning i høj grad skyldes kurfyrsten August den Stærke (1670-1733). Et af de monumenter som overlevede bombardementet er Fürstenzog - en mere end 100 meter lang vægdekoration udført i Meissen-porcelænskakler - der viser et optog af saksiske fyrster.

Vægdekorationen Fürstenzog

Vægdekorationen Fürstenzog

Over Elben til Neustadt

Via broen Augustusbrücke kommer du over Elben til Neustadt og kan fra denne side betragte den karakteristiske profil af det barokke Dresden med tårne og spir, hvor den katolske katedral -Hofkirche - dominerer billedet. For enden af broen ved Hauptstrasse står en forgyldt statue af August den Stærke højt til hest og peger fremad mod den nye bydel. Lidt op ad hovedgaden finder du Treikönigkirche, hvis oprindelige plads var ved den gyldne statue. Men kirken blev flyttet i 1732, ødelagt i 1945 og genopført i 1980'erne.

Hofkirche set fra Augustusbrücke

Hofkirche set fra Augustusbrücke

Zwinger - et imponerende paladskompleks

Tilbage i Altstadt kan du besøge det kongelige palads og gå forbi kolerabrønden - bygget i 1846 som tak for at Dresden gik fri af koleraepidemien - og finder på den anden side af gaden Zwinger. Dette senbarokke bygningsværk blev oprindeligt skabt fra 1710 til 1728 som et sted, hvor man kunne holde kongelige parader. Tillige var her et orangeri for eksotiske planter. Den store plads med flere fontæner er omkranset af pavilloner og porte, hvoraf en - Kronentor - har en forgyldt kongekrone som tag. I dag indeholder dette smukke bygningsværk flere museer.

Zwinger

Zwinger

Gå en tur op omkring Murpavillonen og nyd de fremragende sandstensfigurer som pryder paladset. Her er groteske ansigter med mange fine detaljer, ligesom du kan fornøje dig med sjove statuer, akkurat som de adelige tidligere gjorde. Herfra har du også adgang til den flotte Nymfefontæne omgivet af skønne kvindestatuer. Læg mærke til mændenes ansigter på væggen, der med deres stirrende øjne ”kigger efter pigerne”.

(Bemærk, at der i den barokke have i 2023 og 2024 er arkæologiske udgravninger)

Murpavillonen

Murpavillonen

Residensslottet

Ved indgangen til Residensslottet ses en model af komplekset, der er blandt Dresdens ældste bygninger. Dette kongelige slot var i 400 år residens for kurfyrster og konger i Sachsen og er bygget i forskellige stilarter. Det ser du, når du træder ind i gården, hvor væggene er hvide med forskellige mønstre. I dag rummer Dresden Slot forskellige museer.

Residensslottet

Residensslottet

Kunstmuseet Albertinum

I en af de klassiske bygninger opført mellem 1559-1563 finder du kunstmuseet Albertinum, der blev mindre beskadiget end byens andre museer under bombningen af Dresden i 1945. Kunstværker som var blevet konfiskeret af russerne, blev leveret tilbage i 1950’erne og Albertinum er i dag et vigtigt museum med en stor skulptursamling samt et omfattende galleri af malerier fra forskellige perioder.

I entreen ses forskellige skulpturer bag glas og i stueetagens kunsthal kan du komme tæt på mange forskellige statuer.

Kunstmaleren Ludvig Richter foran kunstmuseet Albertinum

Kunstmaleren Ludvig Richter foran kunstmuseet Albertinum

Kunstgallerier på øvrige etager

Her finder du malerier fra forskellige perioder bl.a. af kunstmaleren Casper David Friedrich (1774-1840) der regnes som en af foregangsmændene inden for tysk, romantik landskabsmaleri, og betragtes som den vigtigste tyske kunstmaler i sin generation. Men her er andre romantiske malerier - mange i mørke farver i modlys mod månen.

"Korset i bjergene" af Casper David Friedrich (1808)

"Korset i bjergene" af Casper David Friedrich (1808)

Albertinum har flere sale med malerier fra forskellige perioder og udenlandske kunstnere.

"To danserinder" af Edgar Degas (1839)

"To danserinder" af Edgar Degas (1839)

Semperoperaen

Et af byens andre markante bygningsværker er Semperoperaen, der oprindeligt stod færdig i 1841. Sidste forestilling før lukningen under krigen den 31. august 1944 var Carl Maria von Webers opera Jægerbruden, der også var den forestilling man genåbnede operaen med efter rekonstruktionen i 1985.
Vi er så heldige at være her, netop da man fejrer 150 års dagen for Richard Strauss fødsel og har fået billetter til koncerten med Sächsische Staatskapelle Dresen - et af Verdens ældste orkestrer - under ledelse af chefdirigenten Christian Thielemann. Koncerten, der giver uddrag fra nogle af Strauss operaer, vises på storskærm på pladsen foran operaen og transmitteres til flere lande bl.a. Danmark. Det er som regel altid muligt at få billetter til operaen, hvor du også kan komme på rundvisning i dagtimerne.

Teaterpladsen ved Semperoperaen

Teaterpladsen ved Semperoperaen

Porcelænsfabrikken i Meissen

På en eftermiddagsudflugt til Meissen besøges porcelænsfabrikken, hvor du får et indblik i fremstillingen af disse kostbare kopper og kander, vaser og figurer. Det var August den Stærke, der var så vild med porcelænet fra Kina, at han satte sin dygtige alkymist Johann Friedrich Böttger til at løse gåden for porcelænsfremstillingen, der i århundreder havde været en kinesisk hemmelighed. Det lykkedes og siden har Meissen-porcelæn været verdensberømt. Du ser også det omfattende museum med adskillige tusinde udstillede genstande fordelt på tre etager. 

Porcelænsfabrikken i Meissen

Porcelænsfabrikken i Meissen

Efter besøget er der tid til at gå rundt i byen og bl.a. se den højtliggende Meissen Domkirke, hvorfra der er en flot udsigt dels over Elben, dels over byens røde tage.

Bytur i Meissen

Bytur i Meissen

Kähnesejlads i Spreewald

Denne dag er bussen kørt til det lavtliggende indlandsdelta Spreewald nord for Dresden. Området er gennemskåret af kanaler og fra Grosser Hafen i byen Lübbenau sejler bådene ind i deltaet i de såkaldte kähner - små fladbundede både - som stages fremad i det kun en meter dybe vand. På siderne af kanalerne vokser træer, som giver dejlig skygge for solen. Turen er meget afvekslende og du passerer små grunde med huse, hvor der på gavlen er opsat dragehoveder. På nogle af grundene dyrkes græs, som allerede er sat til tørring i store stakke. At Spreewald er et dejligt sted, er der rigtigt mange som mener. Tusinde myg har fundet vej til turisternes ubeskyttede arme og ben, så det er en god ting at huske myggespray. Men her er også andre dyr - guldsmede, sølvsmede og utallige blå vandnymfer, der vimser omkring båden. Et sted titter en sød, lille ræveunge frem, mens båden roligt glider forbi. I området bor et oprindeligt gammelt slavisk folk - sorberne - som har deres eget talesprog og bl.a. dyrker grøntsager som de sylter på utallige måder. Lübbenau er også kendt som "Agurkeland". Midt i området nås Gasthaus Wottschofska, hvor du kan købe frokost. Det er dog noget hektisk, for på den times tid som er afsat til frokostpausen, ankommer mellem 50 og 100 andre gæster som også skal serviceres.
Båden sejler samme vej tilbage til udgangspunktet og møder undervejs flere som nyder naturen i kajakker. På den anden side af kanalen ved Grosser Hafen ligger slottet Lübbenau, som nu er hotel. 

Sejltur i Spreewald

Sejltur i Spreewald

På Elben mod Det Saksiske Schweiz

Med Sächsishen Dampfschiffahrt, der er verdens største selskab med hjuldampere, sejles denne dag fra Dresden op ad Elben. Undervejs er der udsigt til smukke bygninger, lysthuse, højtliggende borge og slotte med vinmarker - bl.a. lystslottet Pillnitz og Schloss Sonnenstein. Hjuldamperen passerer et skibsværft og kommer under "det blå vidunder" en af de ældste stålbroer uden piller over floden. Elben snor sig gennem landskabet som også kaldes Elben-dalen og efterhånden ændrer landskabet karakter og bebyggede områder afløses af sandstensklipper med tæt skov.

Med hjuldamper på Elben

Med hjuldamper på Elben

Du er på kanten af nationalparken Saksisk Schweiz. De imponerende sandstensklipper skinner i forskellige farver og er formet af vejr og vind. Sejlturen tager ca. fire timer og du kan undervejs bestille både mad og drikke, inden hjuldamperen lægger til i Königstein, hvor bussen venter. De som ikke har været med på sejlturen, har sammen med rejselederen haft en fin køretur og nydt udsigten over Elben-dalen og sandstensklipperne.

På kanten af Nationalpark Saksisk Schweiz

På kanten af Nationalpark Saksisk Schweiz

Lystslot i Grosser Garten

Dresdens store park Grosser Garten er et skyggefuldt sted og et yndet udflugtsmål for spadserende, cyklende og folk på rulleskøjter. Midt i parken, der er prydet med fine statuer, ligger et barok lystslot Palais im Grosser Garten fra 1600-tallet som er værd at se nærmere på. De som ikke vil/kan gå helt så langt, kan tage det lille minitog, som kører gennem parken.

Grosser Garten med lystslot

Grosser Garten med lystslot

Dresden Zoologiske Have skuffer fælt

I det sydvestlige hjørne af Grosser Garten ligger den zoologiske have, som reklamerer med 2.000 dyr fordelt på 300 arter. Men hvor er dyrene? I det første tropiske hus (Afrikahaus) er her kun planter! Hos løverne ligger to hanløver, men ingen hunner. Elefanterne er lukket inde ligesom girafferne. I store fuglevolierer ses bl.a. en sneugle og nogle gribbe. Lidt flere dyr ses ved aberne bl.a. mandriller og colobus, men ved orangutangerne bliver man bedrøvet over at se, hvor lidt plads hver af de fire dyr har. Hunnerne ligger sløve i et hjørne af deres bure, men den store han kommer helt hen til ruden, med et udtryk i øjnene som kunne udtrykke "Luk mig dog ud".
Dresden Zoo er noget slidt og ingen god oplevelse, hvis du vi se dyr i tidsvarende omgivelser. Derimod er her flere legepladser til børn, men det er jo ikke det, man betaler penge for at opleve. Gem pengene til en tur i en moderne dansk zoologisk have eller dyrepark i stedet.

Flamingoer i Dresden Zoo

Flamingoer i Dresden Zoo

Anne-Vibeke Rejser - Dresden kan ses i KLUB Anne-Vibeke Rejser

Vi har også besøgt Dresden i december måned - byen er kendt for sine imponerende julemarkeder. En af dem er verdens ældste. Se tv-programmet nedenfor, hvor Anne-Vibeke giver dig en masse god råd til at rejse og opleve i området. 

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinformation: Tyskland

Rejs til Tyskland med Riis Rejser:

Se rejserne med Riis Rejser her

Få meget mere Anne-Vibeke Rejser

Adgang til ALT indhold på AnneVibekeRejser.dk
Streaming af Tv-programmer i fuld længde - altid over 100 stk.
Næste online Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Costa Brava
De bedste rejsetips i et nyhedsbrev ca. to gange hver måned
Næste online foredrag: Guide til Costa Brava
Se og gense over 50 foredrag fra hele verden
Ja tak, lad mig se noget mere!
Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben