Busrejse til julemarkederne i Lübeck og Rostock
Log ind Log ind
Busrejse til julemarkederne i Lübeck og Rostock

Busrejse til julemarkederne i Lübeck og Rostock

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

Med bus er vi taget til julemarkedet i Lübeck og derefter til julemarkedet i Rostock - men naturligvis med andre oplevelser undervejs bl.a. i den lille by Eutin i Holstensk Schweiz og ved det tidligere grænsehus i Schlagsdorf i det tidligere DDR.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Eutin - med sit kendte slot

Efter at have passeret Femern kører bussen ind i området som kaldes Holstensk Schweiz, der er en del af regionen Slesvig-Holsten. Landskabet minder dog på ingen måde om det bjergrige Schweiz, men har interessante naturområder, ligesom her er flere idylliske landsbyer som er værd at besøge. En af disse landsbyer er den billedskønne Eutin, der bl.a. er kendt for to ting.

Det var her, at komponisten Carl Maria von Weber blev født i 1786. Han nåede dog blot at bo i Eutin i kort tid, inden hans forældre flyttede. I dag er komponistens fødehjem indrettet som café.

En anden ting er den gamle, historiske bydel med Slot Eutin, der ligger smukt ned til søen Grosser Eutiner See. Ud til markedspladsen – Markt – ligger bryggeriet Eutiner Bauhaus, hvor det er muligt at spise frokost ledsaget af stedets juleøl. Bag markedspladsen rejser kirken Sct. Michael sig og herfra er der kort afstand til slottet som denne gang ses udefra.

Markedspladsen i Eutin

Markedspladsen i Eutin

Lübeck - den gamle hansestad

Den historiske del af Lübeck – der hvor julemarkederne også er – ligger på en ø omgivet af floden Trave. I gamle dage under urolige tider var det naturligvis en ideel placering bag beskyttende vand. Hotel Park Inn ligger lige ved Trave floden og i gåafstand til Altstad Lübeck. Et stenkast fra hotellet ligger den verdensberømte byport Holstentor fra 1478 med sine to markante tårne.  Holstentor har i dag et historisk museum.

Løve ved Holstentor

Løve ved Holstentor

Langs Travefloden mod syd

Langs Trave ligger de pittoreske salthuse bygget fra 16. til 18. århundrede. Det var her, at man havde lagre af salt som blev udvundet i Lüneburg og senere eksporteret til andre byer, hvor saltet blev benyttet til bl.a. konservering af sild. Denne salteksport blev grundlaget for at starte hanseforbundet og skabte grundlaget for Lübecks rigdom og magt. Senere blev bygningerne benyttet til lagring af korn, klædestof samt træ.

Følger du Trave-floden sydover langs An der Obertrave kommer du forbi flere smukke bindingsværksbygninger, teatergaden og St. Annen kunsthandel for at ende ved Lübecks domkirke, der er byens ældste kirke med rødder tilbage til 1160.

Salthusene ved floden Trave

Salthusene ved floden Trave

Langs Travefloden mod nord

Følger du Travefloden mod nord med afstikkere op i sidegaderne med de skæve og brolagte stræder, vil du finde flere huse med takkede gavle inspireret efter hollandsk skik. Her vil du også finde et af Lübecks berømte huse restaurant Schabbelhaus i en renæssancebygning fra 1300-årene.

Langs floden ses skibe og på den anden side Hansahafen med kraner - byens industrihavn.

Floden Trave omkranser Lübeks gamle bydel

Floden Trave omkranser Lübeks gamle bydel

Europæiske Hansemuseum

I en mægtig murstensbygning ligger Hansemuseet der er værd at besøge. Museet har en unik interaktiv udstilling, der fortæller om udviklingen af Hanseforbundet med rekonstruerede scener, opstillede modeller, tableauer og montre. Her er eksempler på de benyttede handelsskibe, handelsvarer o.m.a.

Lübeck var fra 1200-årene den toneangivende by i den handelssammenslutning som kaldtes Hanseforbundet. Det var primært købmænd fra de nordeuropæiske byer, der var medlemmer af handelsforbundet – byer som Rostock, Hamborg, Brügge, London og Bergen samt Novgorod. Men der var mere end 200 byer som var med i handelssamarbejdet. Det betød, at der mellem disse byer kunne handles frit uden særlige toldgrænser og at byerne således fik stor, politisk og kulturel indflydelse og kunne gennemtvinge egne ønsker.

Hanseforbundet fik efterhånden monopol på al handel i Østersøområdet og havde fordele ved at kunne handle i hele Nordeuropa. Nogle byer blev holdt uden for bl.a. byer i Danmark, hvilket kongerne ikke var tilfredse med og førte krig mod skibene fra Hansestederne.

I 1669 blev det sidste hansemøde afholdt og foreningen gik derefter i opløsning.

Hansemuseet i Lübeck

Hansemuseet i Lübeck

Fra foyeren med billetkontor og bogsalg m.v. tages elevatoren ned i museets underetage, hvor det første du møder er arkæologiske udgravninger fra 1100-årene. På en rute rundt i museet kommer du i kronologisk orden op gennem tiderne til det 17.århundrede og ser undervejs forskellige milepæle i Hanseforbundets historie – herunder da pesten kom til Europa. Efter at have passeret en trappe er du igen oppe i samme niveau, hvor du startede.

Arkæologiske udgravninger i Hansemuseet

Arkæologiske udgravninger i Hansemuseet

Fra Burgtor mod julemarkederne

Fortsætter du op ad trappen midt i Hansemuseet kommer du op på Klosterbakken til slottet Friary, der var et af de vigtigste klosterkomplekser i Nordeuropa med bl.a. Maria Magdalena-klostret. Klostret blev grundlagt i 1229 og var til 1531 sæde for dominikanerordenen i Lübeck.

Følger du Friary-slottets ydermur kommer du frem til Burgtor - en anden middelalderlig byport til Lübeck opført i 1444. Ad Grosse Burgstrasse går du mod centrum og når Sct. Jakobi kirke og kommer forbi museet Willy Brandts Hus. Willy Brandt (1913-1992) var forbundskansler og nobelprismodtager og kæmpede for demokrati og fred i verdenen. Næsten ved siden af ligger museet Günter Grass Hus. Forfatteren Günter Grass (1927-2015) modtog også en nobelpris - i litteratur. Også forfatteren Thomas Mann (1875-1955) har sit litteraturmuseum i Buddenbrookhaus.

Over for Sct. Jacobi kirke ligger det tidligere sømandslav - Schiffergesellschaft - der i dag er restaurant med historiske lokaler - et af Lübecks smukkeste huse.

St. Jacobi kirke

St. Jacobi kirke

Julemarkederne - Nordeuropas største

Det er primært omkring gågaderne med bl.a. Breite Strasse, at de fleste julemarkeder holder til. Men Lübeck har flere julemarkeder rundt omkring i byen, der tilsammen udgør ”Nordeuropas største julemarked”.

Alt andet lige er julemarkederne hyggeligst, når mørket sænker sig og de mange lys kaster glans over juleboderne. Langt de fleste juleboder starter dog ved 10-tiden og allerede på det tidspunkt spreder duftene sig af glühwein, brændte mandler, stegt bratwurst og champignon, lakrids etc.

På pladsen foran Heiligen-Geist-Hospital med de karakteristiske fire slanke tårne er pariserhjulet allerede i gang og her er en labyrint af forskellige juleboder - alt indhyllet i forskellig julemusik. Inde i Helligåndshospitalet, der er fra 1286, finder du det traditionsrige marked for kunsthåndværker, hvor omkring 80 internationale kunstnere viser og sælger deres smukke ting.

Pariserhjul på julemarkedet i Lübeck

Pariserhjul på julemarkedet i Lübeck

Følger du Breiten Strasse er der i hele gaden og i sidegaderne juleboder med masser af muligheder for at smage på herlighederne og/eller handle julegaver fra honninghjerter til uldne trøjer, handsker og huer samt lædervarer. Her finder du udskåret træhåndværk, kandiserede frugter, oste og pølser samt naturligvis et utal af boder som sælger julekugler, nisser og anden julepynt – blot for at nævne en brøkdel af det store udbud på julemarkederne.

Du passerer Marien Kirche, der er Tysklands tredjestørste kirke og opført mellem 1250 og 1350. Du ser også Lübeck rådhus med våbenskjolde og huller i øverste del af facade med spidsetårne. Under rådhusets buer og på markedspladsen bag rådhuset er der endnu flere fristelser - både for øjet og for maven.

St. Marien kirke

St. Marien kirke

Besøg hos Niederegger Marzipan

En helt særlig julestemning finder du hos Niederegger Marcipan lige over for rådhuset. Her fremstilles noget af det lækreste marcipan og her holdes det gamle konditorhåndværk i hævd siden 1806.

I det store salgslokale, som er omdannet til en stor julebasar, er der uanede muligheder for at købe marcipan med hjem eller nyde en af de lækre marcipankager i stedets café. På øverste etage i Niederegger Marzipan Museum bydes der på et glas likør naturligvis ledsaget af et stykke marcipan, mens der berettes om de udstillede mandshøje marcipanfigurer fra forskellige dele af verdenen - alle moduleret i marcipan.

Besøg hos Niederegger Marzipan

Besøg hos Niederegger Marzipan

Grænsehuset i Schlagsdorf

På busrejsen hjemover gøres der holdt ved den forhenværende grænseby Schlagsdorf mellem forbundsrepublikken og det gamle DDR. Her blev der i 1999 indrettet et museum - Grenzhaus Schlagsdorf - med plancher, rekvisitter, dokumenter og billeder med historier fra den kolde krig mellem 1945 og 1990. Her får du indtryk af, hvorledes det var at leve i en grænseby mellem øst og vest.

Schlagsdorf kirke

Schlagsdorf kirke

Nok så interessant er det at spadsere de ca. 500 meter ud ad landevejen, hvor der er konstrueret et grænsehus bestående af et DDR-vagttårn, eksempler på hvorledes elektriske pigtrådshegn og snubletråde, der var udlagt i ingenmandsland, har set ud. Her er også eksempel på selve grænseovergangen med bom og vagthus. Alt til skræk og advarsel om den kolde krig, der herskede mellem vesten og østblokken.

Grænsehuse og vagttårn i Schlagsdorf

Grænsehuse og vagttårn i Schlagsdorf

Julemarked i Rostock

På den videre busrejse køres til Rostock, hvor der også er lejlighed til at besøge julemarkedet. Start din juletur f.eks. ved rådhuset på Neuer Markt og følg gågaden Kröpeliner Strasse til modsatte ende af gaden ved den gamle byport Kröpliner Tor. Også på markedspladsen vil du opleve forskellige forlystelser samt en labyrint af juleboder.

Rostocks julemarked i Kröpeliner Strasse

Rostocks julemarked i Kröpeliner Strasse

På gågaden kan du også iagttage de mange prægtige barokke bygninger du passerer bl.a. den store Marienkirche fra 1230 samt universitet med tilhørende park. Både på gågaden og i sidegaderne er der masser af muligheder for at få lidt at spise og juleting er her uanede mængder af - slik, pølser, træhåndværk, strikkevarer etc.

Honninghjerter

Honninghjerter

Ved den 54 meter høje byport Kröpeliner Tor, der indgik som en del af middelalderens bymur, kan du gå gennem - og julemarkedet med flere juleboder forsætter på den anden side.

Busrejsen til julemarkederne slutter med sejlturen mod Gedser og videre mod opsamlingsstederne på Sjælland.

Den gamle byport Köpeliner Tor

Den gamle byport Köpeliner Tor

Fakta om Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Tyskland