Brandenburg - suveræn ferie hele vejen rundt om Berlin
Log ind Log ind
Brandenburg - suveræn ferie hele vejen rundt om Berlin

Brandenburg - suveræn ferie hele vejen rundt om Berlin

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Visit Brandenburg

Brandenburg, der ligger hele vejen rundt om Berlin, byder på storby, kultur, natur, spændende historie og rigtig god mad. Der er ingen grund til at køre lang væk fra Danmark, for at få en god ferie.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Potsdam - hovedstaden i Brandenburg

Hovedstaden i Brandenburg er Potsdam, der ligger sydvest for Berlin. Byen blev stort set totalødelagt under 2. Verdenskrig. Den dag i dag er man stadig i gang med genopbygningen af den smukke og historiske by, der under den kolde krig var en del af DDR. Potsdam er spækket med historiske steder, men der er også imponerende mange grønne områder.

Oplagt til cykelferie

Over alt hænger der skilte, så man kan finde vej i det store spind af cykelstier og cykelruter som Potsdam og oplandet består af. Man cykler gennem grønne områder og flere historiske steder. Bl.a. går en af ruterne over den historiske bro Glienicke, der går over floden Havel og som blev verdenskendt for at være broen, der blev brugt til at udveksle spioner mellem DDR og Vesten.

Historiske cykelruter 

Ruterne går også forbi flere gamle historiske bygninger og flere steder, er det oplagt at stige af cyklen og gå en tur i det grønne. I sær, hvis du trænger til en lille pause fra sadlen.

Slottet Sanssouci - bare et slot af mange

Sanssouci slottet er et stort rokkoslot i udkanten af Potsdam og virkelig et besøg værd. Frederik den Store opførte slottet i 1745-1747 som sommerpalads. Slottet er tyskernes svar på Versailles og her er umådeligt smukt. Især haverne og omgivelserne med små templer, gamle møller og statuer giver det en blanding af hygge og storhed. Sanssouci er fransk og betyder sorgløs. Frederik den Store brugte simpelthen stedet til at trække sig væk fra det hektiske Berlin og de mange beslutninger han skulle træffe, da han var ved magten. Sanssouci og de store haver kom på UNESCOs liste over verdensarv i 1995.

Gasthof Zur Linden – bare en af mange gode spisesteder

Gasthof Zur Linden i Wildenbruck ved Grosse Seddinger søen er bare et af mange mindre spisesteder, der har beholdt sin idylliske charme udvendig, mens alt indvendigt er moderniseret. Køkkenet har opnået flere anerkendelser bl.a. en stjerne i den anerkendte Michelin Guide. Vandet man drikker, er fra egen kilde og er det aspargessæson, får man nogle af de bedste asparges her. Desserterne er også virkelig gode. Har man fordomme om tysk mad, bliver de afkræftet her.

En hel dag med asparges - Spargelshof Erlebnishof Klaistow

Når man kører gennem de smukke landskaber i Brandenburg kan man ikke undgå at lægge mærke til de mange marker med høje bakker af jord. Hvad er det? Det er såmænd asparges, der har de bedste vækstbetingelser her i det sandede jord. Man høster hver dag ligesom med jordbær. 

Besøg Spargelshof Erlebnishof Klaistow

Aspargesene vokser op til fem cm hver dag alt efter hvor varmt det er. På Spargelshof Erlebnishof Klaistow kan man også besøge selve produktionen og her får man et imponerende indblik i hvor fingersnilde personalet er f.eks. til at skralde de lange hvide asparges. I butikken finder man asparges i alverdens afskygninger lige fra bamser til snaps og likør. Man kan selvfølgelig også få asparges marmelade, pesto og pasta.

Åbent køkken og bageri

I restauranten med det åbne køkken og bageri bages der asparges brød i lange baner. Der er flere spisesteder alt efter om du er til cafeteria eller a la carte. Fælles for begge er at det er et populært besøgsmål og at aspargesene er helt friske.

Climb Up blandt trætoppe

Lige ved siden af Spargelshof Erlebnishof Klaistow ligger Climb Up, der har flere parcour baner gennem træernes toppe. Det er et fantastisk sted, hvis man kan lide at få et adrenalinkick. Man får alt udstyret på stedet og grundig instruktion. Bliver man træt kan man fires ned fra det man er nået til, så man kan føle sig helt sikker. Banerne har forskellige sværhedsgrader, så alle kan få en sjov dag her. Og tro mig det bliver den.

Spreewald - det skønneste naturområde

Spreewald dækker et område på 475 kvadratkilometer og består af over 300 større og mindre floder. En af de større byer er Lübbernau, hvor livet i den grad går sin stille gang. Langt de fleste turister kommer her for at sejle en idyllisk tur på de mange vandveje området består af. Du skal afsætte alt mellem to og seks timer til sejlturen. Flere steder kan du gå i land og spise på hyggelige restauranter helt ned til vandet. Undervejs skal du også en tur gennem sluseanlægget. Den betjenes manuelt og det er helt op til bådføreren sammen med passagererne selv at komme igennem. Det er en lille ekstra oplevelse på turen.

Spreewald - en kulturel perle

Kulturelt set er Spreewald også en perle. Du kan få meget mere at vide om området og det tyske anerkendte mindretal sorberne på det lokale frilandsmuseum Lehde.

Spreewelten Badeparadies Lübbenau

Brandenburg er bestemt også for børn og specielt, hvis man besøger Spreewelten Badeparadies i Lübbenau. Det mest specielle ved stedet er, at man kan svømme sammen med pingviner. De har deres eget bassin, men der er glas imellem så man fornemmer man svømmer sammen med dem. To gange om dagen er der fodring, som man kan overvære direkte fra vandet.
Spreewelten Badeparadies er også et stort indendørs badeland med bølgebassin og masser af legemuligheder. Hertil kommer det store wellnesscenter med sauna, spa, massage og bade i alverdens udgaver. Der er virkelig noget at vælge imellem og standarden er meget høj. Eneste lille "aberderbei", er at man ikke har tøj på. Alle går rundt helt nøgen. Man er velkommen til at tage et håndklæde om sig, men ikke bikini eller badedragt. Ingen tvivl om at man kan bruge en hel dag i badelandet uanset om man er til leg, wellness eller et møde med Humbolt pingvinerne.

F60 Lichterfeld - en besynderlig attraktion

F 60 i Lichterfeld er en af de mest besynderlige attraktioner du kan finde i Brandenburg. Det er et kæmpe monstrum af en gravemaskine og et minetransportbånd - på over 500 meter. Det ligner næsten to Eifeltårne, der er lang ned ved siden af hinanden. Det blev bygget i 1991, men kun taget i brug et enkelt år. Man kan gå fra den ene ende og helt ud i modsat ende på toppen ca. 75 moh. Det tager omkring 1½ time. Man får udleveret hjelm.

Held og lykke med chokolade fra Felicitas

Noget du måske ikke lige forventer at finde på disse kanter, er en stor butik med chokolade. Ikke desto mindre er det tilfældet. To herlige belgier slog sig ned på egnen på for snart 20 år siden og besøgte at producere chokolade. Altså belgisk chokolade og har du bare smagt det en gang, så er du solgt. Det herlige ved stedet Felicitas, som betyder "held og lykke", er, at du kan smage på varerne og børn kan få lov til at dekorere deres egen chokolade. Felicitas producerer chokolade i alle afskygninger. Du kan købe alt fra praline til forskellige figurer så som fodboldspilleren Messi, Bamser og Brandenburger Tor. Nu er det jo asparges sæson, så selvfølgelig kan du også få chokolade asparges, der er en blanding af hvid og mælkechokolade.

Et perfekt sted at afslutte ferien. Brandenburg er helt sikkert et sted, der er flere besøg værd. 

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinformation: Tyskland