To dages optimal sightseeing i Istanbul
Log ind Log ind
To dages optimal sightseeing i Istanbul

To dages optimal sightseeing i Istanbul

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Royal Celebrity Cruises

To dage i Tyrkiets største by Istanbul er på ingen måde nok, men hvis du er på weekendophold eller skal videre på et krydstogt, så kan du faktisk nå en hel del på så kort tid. Især hvis du kommer tidligt ud af fjerene, så du kan få noget ud af dagen.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Tyrkiets største by – Sultanernes hovedstad

Istanbul er Tyrkiet største by, med over 10 mio. indbyggere. Byen ligger på begge sider af Bosporusstrædet, der skiller Europa og Asien. Alene den geografiske placering gør byen yderst interessant, fordi det her østen møder vesten. Istanbul bliver stadig opfattet som Sultanernes hovedstad. På et par dage kan du nå de største attraktioner, gå på marked og nå at indsnuse lidt af byen både om dagen og om aftenen. I 2010 var byen Europæisk Kulturhovedstad og det gjorde en del for centrum, der fik en væsentlig ansigtsløftning.

Sultan Ahmed moskéen - Den Blå Moské

Det er oplagt at besøge flere af de smukke moskéer, hvis minareter du ser overalt i byen. Byen tæller dog næsten 3.000 af slagsen, så udvælg et par stykker som f.eks. den verdenskendte blå moské. Den hedder også Sultan Ahmed-moskéen og blev bygget fra 1609-1616. Moskéen, der har plads til 10.000 personer, kan besøges, men det kræver korrekt påklædning, med tildækkede skuldre og ben. Den har fået sit kaldenavn fra de utallige blå fliser, 20.000 koboltblå Iznik kakler, der pryder moskéen indvendigt.

Hagia Sophia – den hellige visdom

Hagia Sophia er den største og mest imponerende bygning fra det byzantinske rige, fra den tid hvor Istanbul hed Konstantinopel. De imponerende bygninger du ser i dag, er fra begyndelsen af 500 tallet. I dag er stedet museum og der er lange køer for at komme ind, så det er en god ide at besøge tidligt på dagen.

Karpali Carsi - Grand Bazaar

Istanbul har altid været en handelsby med den strategiske placering ved havet, og med østen og vesten på hver sin side. Derfor vil du både om dagen og om aftenen finde masser af spændende markeder. Den store Grand Bazaar er en oplevelse, men du kan finde mange mindre og mindst lige så spændende markeder, over alt i byen. Om aftenen er der også gang i salget, fra små boder på havnen og i de hyggelige smalle stræder, hvor også spisestederne gemmer sig. 

Topkapi paladset – fyldt med myter

Topkapi paladset ser ikke ud af noget særligt udefra. Men de osmanniske sultaners residens gennem 400 år, er spækket med imponerende gårde og gårdhaver. Det er Istanbuls største attraktion og du kan ikke nå at se det hele på et kort besøg, men du kan stadig nå at få et indtryk af en storslået tid med rigdomme og overflod. 

En sjov lille historie er, at hollændernes tulipaner stammer herfra, hvorfor du også finder masser af tulipaner i Istanbul f.eks. telefonbokse.

Bosporusstrædet

Der er masser af udflugter ud på vandet og du kan både sejle længere ind i Bosporusstrædet, eller ud i Marmarahavet, der forbinder Istanbul med Middelhavet. Især på en varm sommerdag vil en tur på vandet gøre alle godt.

Istanbul by night – få mere ud af dagen

Hvis du ikke synes du når at opleve nok om dagen, kan det også anbefales at udnytte aftenen. Istanbul er en flot by om dagen, men den bliver ikke mindre imponerende når mørket sænker sig, og der er lys på de mange moskéer. Restaurationslivet er på alle tænkelige måder også en oplevelse.

Kebab, falafel og kaffe

På en rejse til Istanbul skal du glæde dig til at spise godt. Der er mange specialiteter og smagen er i top. Overalt er der gaderestauranter, der serverer frisklavet falafel og kebab i så store mængder, at du sagtens kan springe et dagligt måltid over. Kaffen er også speciel, men måske ikke lige noget de fleste danske vil finde decideret velsmagende.

Fakta om Tyrkiet

Hovedstaden i Tyrkiet er Ankara. 

Befolkningstal: Ca 79,5 mio.

Areal: Ca. 783.356  km2

Afstand fra Danmark: Ca 2.698 km

Mest besøgte attraktion: Storbyer som Ankara og Istanbul. Tyrkiet er ideelt til charterferie, men også kendt for at have fine badestrande og gode muligheder for at vandre.

Mere information:

Turistinformation: Tyrkiet