Skildpaddestranden ved Ægæerhavet, Tyrkiet
Log ind Log ind
Skildpaddestranden ved Ægæerhavet

Skildpaddestranden ved Ægæerhavet

Regnen siler ned, da vi sejler ned ad Dalyan-floden for at komme til Iztuzu- stranden, der er kendt for at være det sted, hvor caretta-havskildpadderne lægger deres æg.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Sejltur på Dalyan-floden

Omkring os på Dalyan-floden er tæt sivskov og på små holme ind i mellem ses kohejre og gråhejre. Siderne på bådene er rullet ned for at beskytte os mod regnen, der er ret usædvanlig her på egnen som har ry for at have solskin 300 dage om året. Snart rejser klipperne sig omkring os og vi gør holdt ved en lille bugt, hvor floden slår et sving.

Ombordstigning på udflugtsbåd ved Dalyan-floden

Ombordstigning på udflugtsbåd ved Dalyan-floden

Klippegravene ved Kaunos

Foran os har vi højt på den lodrette klippevæg en række klippegrave fra omkring år 300 f.Kr. Facaderne på disse grave minder os om klippegravene vi tidligere har set ved Myra og afslører, at Kaunos, der var en antik by i Karien, var under indflydelse af sine lyriske naboer mod øst.

Klippegravene ved Kaunos

Klippegravene ved Kaunos

Skildpaddestranden Iztuzu

Bådene fortsætter ned ad floden, mens vejret klarer op, og drejer ud i lagunen, der har forbindelse til Det Ægæiske Hav. Vi får igen fast jord under fødderne - eller retter sand mellem tæerne - da vi træder ud på den fem km. lange Iztuzu-strand, hvor solen nu glimtvis titter frem. I nogle simple bygninger er her cafeteria, toiletter samt omklædningsrum til de som har husket badetøjet og som ønsker at kaste sig ud i bølgerne.

Iztuzu-stranden hvor Dalyan-floden løber ud i Ægæerhavet

Iztuzu-stranden hvor Dalyan-floden løber ud i Ægæerhavet

Caretta-havskildpadden

I perioder af året (maj-september) er visse dele af området fredet, da Iztuzu-stranden hører til et af de få områder ved Middelhavet, hvor caretta-havskildpadden lægger sine æg. Når tid er, kommer hunnerne ind på stranden, graver et hul med lufferne og lægger deres æg. Der går mellem 50-65 dage før æggene udklækkes ved fuldmåne og om natten kommer ungerne op af reden og starter deres farefulde færd mod havet. Skildpaddernes køn bestemmes af temperaturen akkurat som for krokodiller. Er temperaturen under 30 grader bliver ungerne til hanner, er den over bliver de til hunner. Er temperaturen præcis 30 grader kommer der lige mange af hvert køn.
Efter en god times tid på stranden sejler båden samme vej tilbage, hvor en god frokostmenu venter os før en lang køretur mod Kusadasi.

Caretta-havskildpadden som lægger sine æg på Iztuzu-stranden

Caretta-havskildpadden som lægger sine æg på Iztuzu-stranden

Overnatning ved Kusadasi

Sidst på eftermiddagen når bussen frem til det skønne Sealight Hotel, hvor vi bor i to nætter. Hotellet ligger højt over havet på en udløber ca. fem km. fra byen Kusadasi. Det store hotel er placeret i en bue omkring pool-området med værelserne vendende ud mod havet og et lille fyr, som har givet stedet sit navn. Fyret er indrettet som bar og restaurant. Her findes flere restauranter, wellness-område, butikker, tennisbaner m.v. inde på hotellets område, der også har egen strand. Faktisk er der nogen, som holder en hel uges ferie her uden at forlade området, og kommer hjem med smil på læben og fortæller at de har oplevet Tyrkiet!
På så stort et hotel er her naturligt nok også mange mennesker, hvilket kan skabe lidt kø ved den store aftenbuffet, som både er varieret og velsmagende. Morgenbuffeten er lige så imponerende og den glæder vi os over, inden vi tager på udflugt til Efesos - antikkens metropol i Anatolien.

Det populære Sealight Hotel ved Kusadasi

Det populære Sealight Hotel ved Kusadasi

Fakta om Tyrkiet

Hovedstaden i Tyrkiet er Ankara. 

Befolkningstal: Ca 79,5 mio.

Areal: Ca. 783.356  km2

Afstand fra Danmark: Ca 2.698 km

Mest besøgte attraktion: Storbyer som Ankara og Istanbul. Tyrkiet er ideelt til charterferie, men også kendt for at have fine badestrande og gode muligheder for at vandre.

Mere information:

Turistinformation: Tyrkiet