Tyrkiet: Kusadasi - ferie 24 timer i døgnet
Kusadasi i Tyrkiet - ferie 24 timer i døgnet

Kusadasi i Tyrkiet - ferie 24 timer i døgnet

Kusadasi hører til en af Ægæerkystens smukke destinationer i det vestlige Tyrkiet. Her er sol, hav, sand, stolte ruiner og borge samt masser af livlig underholdning. Og så ligger byen tæt ved flere unikke seværdigheder, bl.a. en storslået naturpark og antikkens Efesos, som er kandidat til Verdens kulturarvsliste.

Linda Danielsen Røygaard

Linda Danielsen Røygaard

Tilføj favorit

Fugleøen

Når du kommer fra Izmir og kører op over bjergene, er det første man får øje Fugleøen - Güvercin Adas - en lille ø med en borg, som du kan gå til over en mole. Fra borgen herskede græske pirater i det 16. århundrede. I dag er øen et roligt og romantisk hot spot både i dag- og aftentimerne.

Basar og marked for super-shoppere

"I Kusadasi lukker butikkerne først, når der ikke er flere kunder," fortæller guiden, som viser os rundt i Gran Bazaar og basargaderne. En ung kvinde sidder og væver tæpper. Duften af læder blandes med bønnerne fra Moskéen. De små butikker bugner af vandpiber i skinnende messing, mavedanserkostumer med pailletter, vævede og knyttede tæpper, lædervarer, pasminasjaler, keramik og andre souvenirs. Har man først lært at prutte om prisen, kan man gøre mange gode handler.

Tyrkisk mad - er godt

Det gamle kvarter "Kaleici" er en charmerende labyrint af små gader bag gamle ringmure. Kvinder har adgang til 2. salen i den imponerende moské i centrum, bygget i det 17. århundrede. Området omkring moskéen er én af de stille oaser i Kusadasi. I Kusadasi Park tager vi en timeout i middagsheden på bænkene med tæpper i nomademønster og drikker te, chai, og spiser fladbrød. Andre går ombord i velsmagende forretter, mezze, og menuer til rimelige priser hos Avlu Restaurant på Cephane Sokak.

Markedsdag

Markedet fylder halvdelen af byen hver onsdag og fredag. På onsdagsmarkedet kan man købe alt fra kopimærkevarer, tyrkisk sæbe og krydderier til lædersko og -tasker. Om fredagen sælges frugt og grøntsager og andre madvarer. Guld, smykker og ure er det bedst at købe i specialforretningerne, fx Fancy Jewellery i centrum, hvor man kan spare op til 30-50 % på ure og smykker. Ved havnefronten Scala Nuova findes butikker med ægte mærkevarer. Her ligger de store krydstogtskibe til, og Kusadasi besøges årligt af 1/2 milllion éndagsgæster, der kommer for at besøge Efesos, én af de bedst bevarede oldtidsbyer.

Unikke kulturoplevelser

Efesos ligger kun 16 km fra Kusadasi og giver et godt indtryk af, hvordan livet formede sig i en af handelsbyerne under den romerske kejsertid. Her findes velbevarede rester af bl.a. Celsus-biblioteket og teatret i hellenistisk stil fra tiden omkring Kristi fødsel. Turen inkluderer også ét af antikkens syv underværker, Artemistemplet. På heldagsturene ser man også stedet, hvor Jomfru Maria ifølge legenden tilbragte sine sidste år.

Pamukkale

Turister i badetøj og shorts ses overalt på de hvide plateauer og i de naturlige vandfyldte bassiner. Vi er 220 km fra Kusadasi og ser Pamukkale (på dansk bomuldsslot) - Tyrkiets mest berømte seværdighed og naturfænomen, som er på UNESCO’s kultursarvsliste. Bjerget ligner et smeltende isbjerg, helt hvidt af strømmende, kalkmættet vand fra de 35° varme kilder.

Kleopatra-bassinet

Få meter fra de fantastiske klippeformationer, kan man for 25 tyrkiske Lire (ca.100 kr.) bade i det varme kildevand i Kleopatra bassinet, som delvist er bygget over et kursted fra den antikke tid. Her kan man svømme eller klatre hen over de antikke søjler og bygningsrester, der ligger på bunden af bassinet. Det siges, at et bad i kildevandet er helbredende og har en foryngende effekt, så der er trængsel ved indgangen.

Besøg i De Dødes By

Udenfor kan man suge masser af indtryk til sig fra ruinerne på museet Hierapolis. Går man igennem den Byzantiske port og fortsætter ligeud, kommer man til Nekropolis, de dødes by, med grave, husgravmæler og sarkofager fra den hellenistiske og den byzantinske periode.

Sirince

Andre seværdigheder i det vestlige Tyrkiet er den gamle græske landsby Sirince, kendt for sin frugtvin, fine kniplingsarbejder, en gammel moské og ortodoks kirke. Eller tag til provinsbyen Selcuk, markedet i Söke eller til strandene i nationalparken Dilek Milipark. Det lokale rejsebureau, Kosta Travel, organiserer både halv- og heldagsture og individuelle ture, og de fleste hoteller tilbyder en gratis City Tour i Kusadasi.

Kilometer af strande

Midt i Kusadasi ligger der et par mindre strande ved den livlige Atatürkboulevard. Følger man én af trappestierne kommer man op til mindestauen for Atatürk og kan nyde udsigten over byen. To kilometer syd for centrum findes den mest populære stand, "Damernes Strand", Kadinlar, med fint sand og en børnevenlig strand. Det er nemt at komme dertil med en dolmus, de billige minibusser. For børnene er en tur i vandparken Adaland et hit, her er vandrutsjebaner, tropiske akvarier, sandstrand og delfinparker. 

Fra naturpark til jeepsafari

Fra hovedvejen i naturparken Dilek Milipark, en stor fredet halvø, ser vi fire store havskildpadder i det klare azurblå vand, som danner deltaet mellem Icmeler og Aydinlik bugten. "Om eftermiddagen dukker vildsvinene op på stranden og håber på at blive fodret af turisterne," fortæller en tjener fra restauranten på Aydinlik stranden. Fra de behagelige liggestole er der en fantastisk udsigt mod Samos, som ligger kun 1,7 km. ude i havet. I parken ovenfor og i skovene omkring naturparken kan man komme på vandreture og se både blomstrende buske, rå klippevægge og vilde dyr med en lokal guide i Güzelcamli, Ahmet Karanfil, som også organiserer jeepsafari i området. 

Turkish Night og bargader

Publikum klapper begejstret til tonerne fra citaren og fløjten. Der skåles i anissnaps, raki, og øl ved de vakkelvorne træborde. Både indenfor og i den lille gårdhave danses kædedans og kinddans. Vil man opleve traditionel tyrkisk musik og sang og dans til langt ud på nattetimerne, er det værd at besøge en meyhane, fx Meyhane Ade i den gamle bydel "Kaleici".
I Caranvanserail Club danses der udelukkende tyrkisk mavedans. Trænger man til at få rystet rygsøjlen på plads, kan man også opleve "Turkish Night" på Restaurant Saray, hvor tjenerne inviterer til tyrkisk dans efter et larmende europæisk-tyrkisk show. Gaden "Bar Street" er stedet, hvor især de unge hænger ud. Her kan man zig-zagge fra den ene bar til den anden til rytmerne fra den høje musik og også få en sommerferietatovering som minde.
Kusadasi sover aldrig. Her er masser af det hele. Sol, strande, kultur- og naturoplevelser og underholdning døgnet rundt.

Fakta om Tyrkiet

Hovedstaden i Tyrkiet er Ankara. 

Befolkningstal: Ca 79,5 mio.

Areal: Ca. 783.356  km2

Afstand fra Danmark: Ca 2.698 km

Mest besøgte attraktion: Storbyer som Ankara og Istanbul. Tyrkiet er ideelt til charterferie, men også kendt for at have fine badestrande og gode muligheder for at vandre.

Mere information:

Turistinformation: Tyrkiet