Kalkterrasserne ved Pamukkale, Tyrkiet
Log ind Log ind
Kalkterrasserne ved Pamukkale

Kalkterrasserne ved Pamukkale

Vi skulle have været her i 1980erne, for dengang var alt intakt, men i begejstringen for stedets popularitet byggede man hoteller på toppen af bjerget og lod vandet folk havde badet i (spildevandet) løbe ned gennem kalkstensterrasserne, hvorefter kemikalier fra bl.a. folks solcreme ødelagde bassinerne, der nu er under genopbygning.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Kalkstensterrasserne ved Pamukkale

Nu er der kommet andre "boller på suppen". Nu må der ikke længere bades i bassinernes helsebringende kalkvand og hotellerne er for længst revet ned. Fra jordens indre vælter 35 grader varmt, kalkmættet vand op og ledes i dag via kanaler ned ad skråningen og over i nye bassiner, som langsomt bygges op med ca. to - tre cm om året. I 2030 vil området, der er på UNESCO's verdensarvsliste, være fuldt genopbygget og lige så attraktivt som tidligere – og nu passer man vældigt godt på området og dette helt specielle naturfænomen.

På tur i kalkvandet

Vi er kørt til søen neden for bjerget, hvor der er lejlighed til at spadsere og se op på de gamle nu vandtomme kalkstensbassiner tæt på toppen. Til højre for søen fører en sti op til det kalkbelagte område, som man mod betaling kan besøge. Men besøgende skal bevæge sig gennem det strømmende vand på bare fødder og det er både glat og visse steder skarpt at træde på. Vi ignorerer smerten ved at gå på de skarpe kalksten og spadserer op langs kanalen til toppen af bjerget, hvor vandet kommer ud.

Ingen sylfide

Her er masser af folk som besøger anlægget fra P-pladsen på toppen af kalkbjerget og udsigten ned over anlægget er betagende. Også de tidligere kalkstensbassiner, der nu er uden vand, er specielle at se på. Nogle sidder med de ømme fødder i det varme vand og lindrer smerten under fødderne. 
En enkelt turist er dog mere frimodig og smider alt tøjet for at lægge sig i den smalle kanal og lade det kalkholdige vand glide ned over sig. Nogen sylfide er hun ikke, med en figur som Moder Jord – men mere typen "kan alle se og høre mig". Hvor er respekten for almindelig dannelse?

Ring Beach Hotel

Sidst på eftermiddagen er vi fremme på vores næste hotel Ring Beach Hotel, der ligger ved havet i en forstad til Antalya. Hotellet mangler lidt vedligeholdelse, men værelserne er pæne og har altan med udsigt mod havet. Hotellets strand er en stenstrand, men vil man bade, kan hotellets pool benyttes.
I morgen skal vi på bytur rundt i det gamle Antalya.

Fakta om Tyrkiet

Hovedstaden i Tyrkiet er Ankara. 

Befolkningstal: Ca 79,5 mio.

Areal: Ca. 783.356  km2

Afstand fra Danmark: Ca 2.698 km

Mest besøgte attraktion: Storbyer som Ankara og Istanbul. Tyrkiet er ideelt til charterferie, men også kendt for at have fine badestrande og gode muligheder for at vandre.

Mere information:

Turistinformation: Tyrkiet