Efesos - engang en blomstrende metropol i Tyrkiet
Log ind Log ind
Efesos - engang en blomstrende metropol

Efesos - engang en blomstrende metropol

Efesos kan dateres helt tilbage til 3000 år f.Kr. og blev iflg. en græsk myte grundlagt af de mystiske kvindelige krigere - Amazonerne. Op gennem tiden blev byen en vigtig handelsplads med adgang til havet og kontakter østover til Asien. Byen udviklede sig til en multietnisk metropol og allerede 500 år f.Kr. var Efesos et vigtigt centrum for dyrkelsen af frugtbarhedsgudinden Artemis.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

På tur gennem Efesos

Udviklingen af Efesos tog virkelig fart på, da romerne kom til, hvilket de fornemme paladser, teatre og andre storslåede bygninger vidner om. Efesos blev den anden største by i Romerriget efter Rom med mere end 250.000 indbyggere.
Vandringen gennem Efesos, begynder  ved ruinbyens øvre del, hvor der engang lå en markedsplads - Øvre Agora. Omkring pladsen ses utallige blokke med relieffer, kapitæler og rester af søjler liggende mere eller mindre hulter til bulter og får oplyst, at blot 18 procent af området er udgravet.

Den øvre markedsplads Agora i Efesos

Den øvre markedsplads Agora i Efesos

Det lille teater Odeon (Odeion)

I det lille teater Odeon var der plads til 5.000 tilhører og blev primært brugt til offentlige møder. Teateret har været rigt dekoreret bl.a. med polerede marmorsøjler. 
Fra toppen af Odeon fås et fint overblik over den øverste del af Efesos.

Det lille teater Odeon

Det lille teater Odeon

Kuretesgaden - Efesos hovedgade

Den fornemmeste gade i Efesos er den marmorbelagte Kuretesgade, der engang var en summende forretningsgade med butikker på begge sider og med statuer af byens helte, kejsere og guder. Lidt nede ad gaden passeres resterne af triumfbuen - Hercules-porten - og den fine Trajan-fontæne. På den anden side af gaden ligger terrassehusene, der var komfortable luksusboliger hugget ud i marmor og udsmykket med mosaikgulve. Nogle af mosaikgulvene kan ses fra Kuretesgaden. Vil du indenfor og se terrassehusene, må du betale ekstra entré.
Det er også fra Kuretesgaden, at der er adgang til de offentlige latriner. Dengang var det helt normalt at mødes og drøfte verdenssituationen, mens man forrettede sin nødtørft. Der var dog kun adgang for mænd. Bag latrinerne lå bordellet, hvor mændene efter en renselsesproces kunne dyrke kærlighedsgudinden Venus’ interesser.

Kuretesgade ned mod Celsus-biblioteket

Kuretesgade ned mod Celsus-biblioteket

Celsus-biblioteket

Allerede et stykke ned ad Kuretesgaden kan vi øjne Celsus-biblioteket. Generationer af tænkere - bl.a. en af byens store filosoffer Heraklit - har studeret i dette arkitektoniske mesterværk fra det 2. århundrede e.Kr. Det var antikkens tredje største bibliotek efter dem i Alexandria og Pergamon og blev opført for at beskytte 12.000 skriftruller mod ekstreme temperaturer og fugt.

Mod Celsus-biblioteket

Mod Celsus-biblioteket

Den nedre Agora - markedsplads

Fra sydporten ved Mazeus-buen til højre for Celsus-biblioteket kommer vi ind på endnu en markedsplads den nedre Agora med søjlerækker, hvor der engang var fyldt med butikker.
Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig det leben, som har været her i antikken.

Mazeus-buen

Mazeus-buen

Artemis-kulten

Frugtbarhedsgudinden Artemis med de mange bryster - eller æg på maven om man vil - blev dyrket af mange og en hel pilgrimskultur opstod. Også den gang var der mange penge i pilgrimsvandringerne. Til ære for gudinden byggede man lidt herfra et enormt tempel - Artemis-templet - der var et af antikkens syv vinundere. 
I dag er der blot en enkelt genrejst søjle tilbage af dette engang så fornemme tempel.

Frugtbarhedsgudinden Artemis

Frugtbarhedsgudinden Artemis

Det store teater

Marmorgaden leder hen til det store teater i Efesos for foden af Pionhøjen. Dette spektakulære bygningsværk fik sin nuværende form i det 1. og 2. århundrede e.Kr. og havde plads til 25.000 tilskuere. Det er værd at gå en tur rundt på tilskuerpladserne og fornemme hvordan folk har været vidne til skuespil og gladiatorkampe.
Fra galleriet øverst oppe har vi en fin udsigt ud over det nedre Efesos med den fornemme havnegade, Arkadiane, der førte ned til havnen. Med tiden sandede havnen til og i 400-tallet mistede Efesos sin betydning. En ny by, Selcuk, skød op nogle få kilometer fra kysten og efterhånden blev Efesos forladt.

Det store teater i Efesos

Det store teater i Efesos

Moské og basilika i Selcuk

I dag går turen til Selcuk med besøg i Isa Bey-Moskéen grundlagt i 1375. Moskéen er specielt kendt for sin indgangsportal med stalaktitter. I den enkelt indrettede moské (der er en af de få moskéer, hvor vi ikke skal have skoene af) får vi forklaret, hvorledes muslimer beder til Muhammed under ledelse af en imam. Det er dog kun mænd som knæler på gulvet, da man kan forestille sig, hvilket postyr det ville medføre, hvis også kvinderne lå med rumpen i vejret - som udtrykt af lokalguiden.

Isa Bey moskéen i Selcuk

Isa Bey moskéen i Selcuk

Johannes-basilikaen

Oppe på højen bag moskéen ligger ruinerne efter Johannes Basilikaen. Det siges, at evangelisten Johannes besøgte Efesos to gange og blev begravet her omkring år 100 e.Kr. Da den byzantinske kejser Justinian i 500-tallet hørte, at der var fundet rester af denne betydningsfulde person i Selcuk, besluttede han at opføre en basilika på stedet til ære for Johannes. Basilikaen blev enorm og næsten lige så stor som Hagia Sophia i Istanbul. En model viser basilikaen, som den engang har set ud. I dag er alt ruiner samt nogle genrejste støjer. Øverst oppe på Ayasoluk-højen bag basilikaen ses en fæstning fra 500-tallet og udsigten ud over det lavere liggende område er betagende. Fra højen kan vi se den genrejste søjle ved Artemis-templet. Omkring os flyver storke, hvis de ikke sidder i nogle af byens mange storkereder. De får næppe lov til at bygge reder på basilikaens søjler.

Johannes Basilika

Johannes Basilika

Turistbyen Sirince

Turen på den smalle bjergvej med mange serpentinesving frem til den lille landsby Sirince er måske det mest spektakulære ved at besøge dette meget turistprægede sted. Overalt er her restauranter samt boder, hvorfra der tilbydes lokalt producerede varer som krydderier, saft, vin og frugt samt forskelligt souvenir.
Selv foretrækker vi at spadsere op bag byen, hvor vi endnu kan se lidt af det originale miljø i fred for aggressive sælgere.

Hovedgaden i Sirince

Hovedgaden i Sirince

Først på aftenen er vi tilbage på det dejlige Sealight Hotel ved Kusadasi og kan forberede os til morgendagens besøg ved en anden af antikkens juveler - Afrodisias.

Fakta om Tyrkiet

Hovedstaden i Tyrkiet er Ankara. 

Befolkningstal: Ca 79,5 mio.

Areal: Ca. 783.356  km2

Afstand fra Danmark: Ca 2.698 km

Mest besøgte attraktion: Storbyer som Ankara og Istanbul. Tyrkiet er ideelt til charterferie, men også kendt for at have fine badestrande og gode muligheder for at vandre.

Mere information:

Turistinformation: Tyrkiet